...

5 lucruri pe care nu ți le-a spus nimeni despre depresie (până acum)

December 3, 2020

Ilustrație: Diana Vișinescu
Text: Adina Apetrei

Avertisment legat de conținut: suicid și moarte, depresie

Acest articol nu este o resursă medicală, ci este bazat exclusiv pe experiență personală și textele citate mai jos. Dacă tu sau cineva pe care cunoști se luptă cu o afecțiune psihică, nu ezita să contactezi un specialist, o linie de asistență precum 0800 801 200, (antisuicid.ro), sau, dacă există un pericol imediat, numărul de urgență 112.

Potrivit OMS, aproximativ 264 de milioane de oameni suferă de depresie. Ca să punem numărul în perspectivă, asta înseamnă cam 3,385% din populația planetei, deci cam 1 în 33, presupunând că fiecare persoană afectată este și diagnosticată. Poate că nu sună prea mult, dar gândește-te cât înseamnă raportat la câți prieteni ai pe Facebook, câți oameni urmărești pe Instagram sau cu câți colegi ai terminat liceul. Acum devine ceva serios.

Sănătatea mintală a devenit un subiect tot mai puțin tabu în ultimii ani. Vedetele își dezvăluie, pe rețelele de socializare, problemele de natură psihică cu care se confruntă, platformele de activism încurajează oamenii afectați de depresie să ceară ajutor atunci când simt nevoia. Chiar și așa, de vreme ce această temă nu este abordată deloc în școli, se întâmplă să ne trezim căutând informații pe internet, adâncindu-ne într-o spirală de numere de urgență, statistici și explicații științifice imposibil de înțeles legate de depresie. Dacă te documentezi pe tema asta, atunci probabil te întrebi, „e ceva în neregulă și cu mine?”. Am ajuns la un punct foarte important, și spun asta din experiență:

Să suferi de o afecțiune din spectrul mintal nu înseamnă că e ceva în neregulă cu tine, la fel cum nu asta înseamnă nici să îți rupi piciorul. Înseamnă doar că ai nevoie de timp și de ajutor ca să te recuperezi.

Acum, să trecem la cele cinci lucruri pe care nu ți le-a spus nimeni despre depresie.

1. Poți să ai o viață obiectiv bună și tot să fii în depresie.

Unul dintre cele mai des întâlnite mituri este că doar un eveniment profund traumatic poate să declanșeze depresia, precum pierderea cuiva drag, suferința cauzată de o boală fizică, sau a nu avea siguranța zilei de mâine. Deși toate aceste exemple (și multe altele, de altfel) sunt motive perfect legitime, fiecare reacționează diferit la lucrurile care i se întâmplă. A avea un acoperiș deasupra capului și un job stabil este esențial, dar nu înseamnă automat că vei fi fericit. Sunt mulți alți factori de luat în calcul, cum ar fi că nu te ridici la nivelul propriilor tale așteptări, niveluri înalte de stres, absența relațiilor profunde și a susținerii emoționale, dar și multe altele, inclusiv predispoziții genetice.

2. Depresia te minte.

Și o face foarte bine.

O propoziție spusă des când vine vorba despre sănătatea psihică: „dar este doar în capul tău”. Da, este, și exact din acest motiv poate fi atât de dificil nu numai să o identifici, ci și să lupți împotriva ei. Creierul este centrul conștiinței și al cunoștinței și îți dictează sentimentele, gândurile, dorințele, chiar și acțiunile. Acestea fiind zise, e clar că depresia îți poate distorsiona perspectiva asupra propriei persoane și asupra lumii înconjurătoare. Poate să cauzeze sentimente de disperare, lipsa aprecierii de sine, lipsa motivației și multe altele (sursă). Mai mult, se întâmplă chiar ca persoanele afectate să se considere leneșe, antisociale sau chiar că nu își merită viața. Pe lângă faptul că nu sunt adevărate, aceste idei pot duce la pierderea încrederii în sine, ceea ce nu face decât să facă situația și mai dificilă.

În plus, este un cerc vicios: te convinge să renunți voluntar la fericire pentru că ai impresia că „nu o meriți”. Poate că ai învățat din greu, timp de multe luni în șir, ca să fii pregătit pentru un examen, și ai amânat lucrurile care îți fac plăcere, urmând să ți le permiți ca recompensă atunci când vei avea succes. Sună cunoscut? Nu pare foarte dăunător, pentru că le vei face cândva. Totuși, atunci când ajungi în acel punct, s-ar putea să remarci că dorința a dispărut. Să îți interzici un mic moment de bucurie, mai ales atunci când te afli sub presiune, nu îți va spori neapărat productivitatea, ba mai mult, va fi mai dificil să îți recapeți fericirea pe termen lung.

3. Depresia nu înseamnă întotdeauna că ești atât de trist încât vrei să-ți sfârșești viața.

Desigur, sinuciderea este în mod frecvent asociată cu depresia. Totuși, asta nu înseamnă că este o tendință obligatorie dacă suferi de această afecțiune. Dacă ne uităm la procesele biochimice care au loc în cadrul depresiei, nu poate fi trecut cu vederea faptul că fiecare este diferit, corpurile sunt diferite, așa că vom reacționa diferit la schimbare. Unele reacții sunt bine documentate și ceva mai evidente, dar altele sunt ușor de ignorat: probleme cu somnul, pierderea poftei de mâncare, oboseala, lipsa de energie (sursă).

Nu uita: faptul că simptomele sunt mai blânde nu înseamnă că depresia este mai puțin validă.

4. S-ar putea ca alții să o observe înaintea ta.

Atunci când te afli într-o astfel de spirală, poate fi dificil să îți evaluezi corect starea. De aceea, e mai probabil ca apropiații tăi să observe că te afli într-un moment dificil. Poate că te comporți diferit, nu îi mai suni la fel de des ca înainte, nu le mai povestești despre lucrurile interesante din viața ta sau pari distras mai mereu.

E important să discuți cu persoanele din cercul tău apropiat dacă ai impresia că nu se simt bine. Chiar dacă poate nu îți vor spune direct care e problema, este de ajutor să știe că nu sunt singuri și că ești acolo pentru ei. Recunoașterea timpurie a simptomelor depresiei poate nu numai să prevină consecințe mai periculoase, ci și să ușureze procesul de vindecare.

5. Să ceri ajutor se simte ca și cum ți-ai lua o piatră de pe inimă.

Se simte așa pentru că exact asta este. Indiferent dacă vorbești cu un prieten apropiat, cu o rudă, sau dacă ceri ajutor calificat de la un psihiatru sau un psiholog, faptul că ai făcut primul pas către schimbare și că ai pe cineva care să te susține face diferența. Poate fi dificil să le spui apropiaților tăi că suferi de depresie, poate nu vrei să își facă griji, dar e posibil ca ei să fi observat deja și să își facă griji oricum. Să discuți despre cum te simți poate și să îți ușureze povara, și să vă îmbunătățească relația. Sănătatea mintală încă mai este înconjurată de o stigmă, mai ales în generațiile mai în vârstă, ceea ce poate fi o provocare. Chiar dacă părinții tăi „nu cred în terapie” sau în beneficiile ei, nu lăsa percepția altora să te oprească din a te vindeca. 

Dacă nu ești gata să le spui celor din jur prin ce treci, poți să iei legătura cu un serviciu anonim de telefonie sau chat, creat special pentru astfel de momente. Operatorii sunt pregătiți special pentru a te ajuta să depășești un moment dificil, indiferent despre ce e vorba. Dacă tu sau cineva pe care cunoști te afli sau se află în pericol imediat, nu ezita să contactezi serviciile de urgență (112). E foarte important să ai pe cineva care să se asigure că ești în siguranță, mai ales atunci când te simți copleșit de ceea ce ți se întâmplă.

Mai multe resurse simple, ușor de înțeles și de distribuit mai departe poți găsi aici.

S-ar putea să-ți placă și …

Raport de activitate 2023

Raport de activitate 2023

Dragă comunitate, Lansată la începutul anului 2020 din dorința de a sprijini generațiile viitoare de femei, Her Time...

0 Comments

Trackbacks/Pingbacks

  1. 5 lucruri pe care nu ți le-a spus nimeni despre depresie (până acum) – blog | adina apetrei - […] Acest articol a apărut inițial pe blogul Her Time. […]

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.