text: Andreea Decean
și Olivia Chirilă
Acum 2 săptămâni, Her Time România a dat startul competiției “Her Business: Social Entrepreneurship Competition”, care a venit în ajutorul unor tinere antreprenoare aspirante. Le-a fost oferită ocazia de a-și prezenta planul care le-ar putea aduce marele premiu de 500$, oferit de Bennington College pentru a-și începe afacerea.
Stigmatul că “it’s a man’s world” încă mai apare în mintea unora când vine vorba de antreprenoriat sau de poziții de conducere, iar multe dintre noi pot fi descurajate de asta. Există o diferență destul de accentuată între numărul de bărbați în poziții de conducere și numărul de femei. Femeile din România acoperă 38% din numărul total de antreprenori (sursa: 11 apr. Portretul femeii de afaceri din România: Profesionistă, studii superioare, vârsta maturității). Diversitatea la locul de munca are mai multe beneficii: mai multe talente și perspective diferite, colaborare mai bună datorită abilităților de comunicare a femeilor, productivitate crescută. De aceea, avem nevoie de reprezentare feminină pe această parte, ca vocile noastre să fie ascultate. Lumea afacerilor e destul de mare pentru toți cei care au idei și intenții bune, sunt gata să depună efort și nu renunță ușor. Scopul acestei competiții a fost să ofere susținerea de care este nevoie și să arate că se poate.
Cum a fost organizată competiția?
Odată cu apariția inițiativei, au început pregătirile. Din decembrie până în februarie, aproximativ 30 de ambasadoare s-au dedicat organizării acestei competiții, de la comunicate de presă și crearea unui poster, la o campanie de promovare întinsă pe două săptămâni. De asemenea, am organizat o serie de live-uri și am prezentat mentorii către comunitatea noastră: Giulia Dinu – 12 senses ; Andra Maria Văduvă – HIBOO AI; Irina Alionte – Bodyshape România; Ada Galeș – We Are Phoenix Shop, într-o serie de postări am aflat despre povestea lor, pe care o veți descoperi și voi în următoarele rânduri. În urma promovării și a cunoașterii mentorilor pe feed-ul nostru, am avut peste 120 de înscrieri, aplicantele având vârsta între 18 și 26 de ani, dintre care 3 echipe norocoase au avut oportunitatea de a lucra cu cei 4 mentori de-a lungul a două săptămâni.
Descoperă pitch-urile echipelor
Prima echipa a creat un plan de business pentru o aplicație de fashion interactivă, BeeU, cu ajutorul mentorului Giulia Dinu . Pentru prezentarea lor, fetele au creat animații 3D, un prototip de aplicație și au venit în fața juriului cu un pachet complet al conceptului.
Echipa a doua, Youth-Ink, a venit cu ideea unei platforme online de educație informală care ar completa lipsurile educației publice din România: personal branding, educație anti rasistă, cum poți intra în piața muncii. Au fost ajutate pe parcursul competiției de către mentorii Andra Văduvă și Irina Alionte.
DoubleDot, cea de-a treia echipă, a dezvoltat ideea unei platforme online pentru freelanceri din domeniul muzical care ar putea fi contactați de către companii sau afaceri care le cauta serviciile. Ideea conține și opțiuni extra în cadrul platformei, cum ar fi o secțiune de buy/sell pentru instrumente; echipa a fost mentorata de Ada Galeș.
Cum s-a desfășurat competiția?
Participantele au beneficiat de 2 sesiuni cu mentorii, în care au primit noțiuni introductive în antreprenoriat, sfaturi pentru strategie, concept, promovare și buget, apoi feedback vis a vis de progresul din prima săptămână și sfaturi pentru un pitch de succes.
Finala a constat în fiecare echipă prezentând, în urma celor 2 săptămâni de competiție, un pitch de business în limba engleză cu elemente interactive: animații, logo-uri, sondaje de piața, modele de aplicație și website. La finală a fost prezentă și Susan Sgorbati, directorul departamentului CAPA din Bennington College, sponsorul competiției.
Cunoaște mentorii:
Irina Alionte, Body Shape România
Irina Alionte, tânăra antreprenoare româncă cu multiple premii, empowerment coach și speaker. A fondat Bodyshape Transformation Center în 2015, un centru care nu doar ajută oamenii în călătoria lor de fitness, dar și să aibă mai multă încredere și să se iubească chiar mai mult pe sine, ceea ce i-a adus premiul pentru „Cel mai inovator startup”. Conceptul BodyShape Transformation Centre promovează programe de transformare corporala complete ce îmbină antrenamentele personalizate cu antrenori personali, nutriția și tehnicile motivaționale pentru rezultate reale și de durată.
Giulia Dinu – 12 Senses
Giulia Dinu are 23 ani și este fondatoarea 12SENSES, un eCommerce – abonament lunar de parfumuri. 12SENSES este modul perfect în care poți descoperi parfumuri noi fără a cumpara un flacon întreg. În fiecare luna vei primi o rezerva de 8 ml a unui parfum original pe care îl alegi chiar tu. Înlocuiești rezerva în dispozitivul personalizat, primit în prima luna de abonament, și te bucuri de noi parfumuri de la brandurile favorite.
Ada Galeș – We are Phoenix Shop
Ada Galeș este actriță la Teatrul Național din București, consilieră de dezvoltare personală, fondatoarea comunității I Admire Women. Recent a devenit antreprenoare, creând business-ul We are Phoenix, un brand de produse pentru corp și spațiul nostru personal (pentru că “acasă” este oriunde suntem noi fericiți și în siguranță).
PHOENIX reprezintă calitatea eului de a se schimba și transforma. “Tu ești eroina/eroul produselor noastre, ție îți sunt destinate.” spune Ada. We are Pheonix Shop este organizație prin care femeile vor putea să se susțină reciproc și care să creeze locuri de muncă sustenabile pentru cât mai mulți oameni. PHOENIX crează produse pentru răsfăț: pentru casă (lumânări parfumate) și corp (săpun, sare și bombe de baie) și lansează des câte ceva nou.
Andra Văduvă – HIBOO AI
Andra este premiată Forbes 30 Sub 30 în domeniul Inteligenței Artificiale Emoționale și Inovației de Software pentru industriile axate pe segmentul de femei. Misiunea ei este de a cultiva și de a răspândi empatia prin inteligența artificială (A.I.). Andra este fondatoare și CEO al companiei Hiboo, un motor de Inteligență Artificială care recunoaște și înțelege emoțiile prin limbaj. Hiboo dezvoltă și primul asistent care folosește inteligența artificială pentru a rezolva provocarile femeilor și minorităților la locul de muncă. Este ambasador al WomenTech Network în America de Nord și activistă pentru tehnologiile bazate pe empatie.
Hiboo face ca inteligența artificială să fie empatică printr-o tehnologie unică bazată pe modele de conversație empatică. Hiboo dezvolta și primul asistent pe baza acestei inteligențe artificiale emoționale, ce este construit ca un Aliat la locul de muncă pentru femei și BPOC (termen american ce descrie minoritatile din SUA). Mai mult, Hiboo lucreazā cu organizații din întreaga lume pentru a construi asistenți „umani” ce au nevoie de empatie și pentru a îmbunătăți experiența utilizatorilor care folosesc aceste platforme. Acest motor de inteligență artificială “injectează” empatie în produsele digitale la fiecare etapă a dezvoltării tehnologice.
Cine a câștigat?
Echipa Youth-Ink, mentorată de Irina Alionte și Andra Văduvă, a câștigat premiul cel mare de $500; echipa mentorată de Ada Galeș, DoubleDot, a fost premiată cu $300 pentru locul 2; iar echipa mentorată de Giulia Dinu, BeeU, a fost premiată cu $150 pentru locul 3, datorită sponsorului generos, Bennington College, reprezentat de Susan Sgorbati.
Atat participantele cât și mentorii au fost încântate de oportunitatea de a forma o echipa cu alte tinere ambițioase si muncitoare, de a cunoaște profesioniste din domeniu și de a acumula cunoștințe în domeniul antreprenoriatului, “în 2 saptamani mai mult decat în 2 ani de școală” după spusele unei participante.
Abonați-vă la newsletter https://lnk.bio/hertimeromania pentru a citi în luna martie un interviu exclusiv cu reprezentante ale fiecărei echipe participante și stați cu un ochi pe paginile noastre de social media, pentru că vă vom ține la curent cu progresul fiecărei echipe, dar mai ales al celei câștigătoare.
Multumiri participantelor, mentorilor, sponsorului, sponsorilor media, echipei Her Time și comunității Her Time pentru că e alături de noi.
Sperăm să ne vedem și la anul, de ce nu, cu o a doua ediție.
0 Comentarii