...

De ce trebuie să normalizăm acneea? 

aprilie 20, 2021

text: Ioana Butaru

ilustratie: Katarina Floer

Acneea este cea mai frecventă afecțiune dermatologică, întâlnită la peste 80% dintre persoane, cel puțin o dată în viață. Deși reprezintă ceva comun în teorie, practica arată contrariul, fiind de altfel un subiect evitat. Epicentrul acestei probleme? Bineînțeles, societatea care ne condiționează să credem că TREBUIE să atingem standarde ireale cum ar fi să avem pielea în permanență perfectă, fără coșuri, fără pori sau alte “impurități”. Lucrurile nu stau deloc așa: cu toate că mulți încercăm să ne mascăm acneea, ea nu va dispărea, ci va fi în continuare vizibilă ca lumina zilei. Prezentă de regulă din adolescență, aceasta se manifestă diferit la fiecare în parte: cea mai comună este acneea facială, dar din păcate, prea puțină atenție i se acordă acneei corporale (poate apărea pe umeri, piept, spate, posterior, zona intimă etc.).  Esența, de fapt, este că indiferent de formele cu care ne confruntăm, sentimentul de rușine nu are ce căuta în amalgamul emoțional care vine “la pachet”. 

A sosit timpul ca societatea să nu mai trateze acneea drept un defect taboo, unul atât de controversat, încât am ajuns într-un punct unde simțim nevoia de a nu mai ieși în public din cauza cunoscutelor “priviri”. Ceea ce majoritatea oamenilor nu realizează este că acneea are consecințe severe și pe termen lung mai ales pe plan psihologic, rezultând în stima de sine scăzută, anxietate, stres, teamă, epuizare, iar lista nu se oprește aici. În ziua de azi, peste tot unde privim, observăm că se propagă imaginea nerealistă a perfecțiunii, care inevitabil îi determină sau influențează pe cei din jur ori să judece, ori să se ascundă. Ca urmare, principala piedică în conștientizarea colectivă a faptului că acneea este absolut normală o constituie social-media. Vedem zilnic reprezentarea unei realități inexistente prin postările  top modelelor care își afișează pielea curată, zâmbetul ideal și corpul suplu și care, astfel, stipulează eronat către un număr enorm de persoane, dintre care o bună parte alcătuită de copii și tineri, ideea că dacă nu se încadrează tiparului respectiv, îi face automat “urâți/insufienți de buni”. Evident că aceștia își vor minimiza considerabil încrederea și iubirea de sine atunci când nimeni nu pare să treacă prin dificultăți similare cu ale lor și ajung, deci, să imite aparențele întruchipate de conturile pe care le urmăresc. 

În loc să vină în ajutor, industria de pe piață mai degrabă perpetuează falsa portretizare a corpului uman. Până și în reclame, respectiv reviste, chiar dacă se vorbește de acnee, în lumina reflectoarelor se află produse care să te scape de ea, nicidecum să pomenească de firescul său. Setea companiilor de a-și comercializa mărfurile pe bandă rulantă, dorința de a avea profit se situează astăzi mai presus de realitate, de răspândirea pozitivității, de crearea unor produse sigure și de calitate. Luați, de pildă, industria televiziunilor: nu se toarnă vreun film, serial sau vreo emisiune în care actorii să nu joace după stereotipurile frumuseții actuale. Cele care totuși o fac sunt mult prea puține și nu îndeajuns de populare. Se folosește Photoshop-ul pentru a proiecta simple fantezii. Trist este că toate acestea devin o rutină și debusolează tinerii, care, afectați, încep să creadă tot ce se distribuie în jurul lor. Trăiesc cu gândul că nu se integrează, că vor eșua din pricina aspectului fizic și că nu sunt iubiți, emoții sumbre ce se cicatrizează în traume. Mediul fundamentat pe aceste principii injuste este, așadar, unul aberant, toxic și neprielnic nimănui, până la urmă. 

Există, totodată, campanii care militează pentru normalizarea acneei, precum și celebrități, modele care dezvăluie secretele după cortinele ecranelor, a camerelor de filmat, a machiajului, a retușărilor etc. Știm cu toți de confesiunile lui Justin Bieber, Kendall Jenner, Lili Reinhart, de hashtag-urile #acnepositivity, #AcneIsNormal, #freethepimple și da, contribuie la susținerea mișcării acesteia, însă va dura un timp îndelungat până când lumea va înțelege, va percepe și va îmbrățișa pe deplin acneea ca pe ceva complet normal. 

Bătălia cu această afecțiune nu va fi niciodată una ușoară, dar mereu imprevizibilă. Nu știi precis unde, când, cum va apărea, ce a declanșat-o, iar ulterior intervine și de ce-ul. De ce tocmai tu treci prin asta? Ei bine, factorii pot fi diverși: de la alimentație, igienă, hormoni, medicamente, ereditate, stres, și până la activități interpersonale, școală, serviciu. La propriu, un război cu necunoscutul și cu eul tău interior. Stările prin care treci sunt covârșitoare și uneori te pot induce chiar în depresie. De asemenea, este necesară conștientizarea faptului că acneea durează, iar vindecarea ei poate chiar mai mult. Te costă timp, bani, speranță și optimism, deoarece tratamentele sunt costisitoare, acționează în minimum 2 luni, plus că mai întâi trebuie găsirea celui adecvat ție. De aceea, dobândirea răbdării înseamnă întotdeauna o virtute când vine vorba de acnee. 

Cele mai importante în toată ecuația aceasta sunt în fond acceptarea și iubirea de sine necondiționată. Fie că tratamentul va da roade sau nu, acneea rămâne o normalitate și nu schimbă cu nimic frumusețea noastră atât exterioară, cât și interioară. Nu trebuie să ne raportăm la acnee ca la ceva negativ, ca la o “imperfecțiune”, ci să o considerăm unică, un adaos, fie el temporar sau permanent și să învățăm împreună cum să ne apreciem cu sau fără ea. 


Surse:
https://www.teenvogue.com/story/will-we-ever-normalize-body-acne
https://bioclinica.ro/pentru-pacienti/articole-medicale/acneea-cauze-simptome-tipuri-diagnostic-preventie-tratament
https://www.reginamaria.ro/utile/dictionar-de-afectiuni/acneea

S-ar putea să-ți placă și …

Raport de activitate 2023

Raport de activitate 2023

Dragă comunitate, Lansată la începutul anului 2020 din dorința de a sprijini generațiile viitoare de femei, Her Time...

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ro_RORomână
Accelerator de serafinitBannerText_Accelerator de serafinit
Activează viteza mare a site-ului pentru a fi atractiv pentru oameni și motoarele de căutare.