...

Manifestație în fața Ministerului Sănătății, de Ziua Internațională a Accesului la Avort în Siguranță

septembrie 28, 2023

28 septembrie – Ziua Internațională a Accesului la Avort în Siguranță va fi marcată printr-o manifestație  publică care va avea loc de la ora 17.30 în fața Ministerului Sănătății. O manifestație similară va avea loc concomitent la Iași, în fața Prefecturii.

Accesul la avort la cerere s-a înrăutățit dramatic în România în ultimii ani. În multe județe nu se poate face avort la cerere în spitalele de stat, iar în unitățile medicale private acest serviciu este accesibil doar la sume exorbitante. Restricționarea accesului la avort nu scade numărul de avorturi, ci doar pune în pericol sănătatea fizică și psihică a persoanelor însărcinate și a copiilor. Solicităm Ministerului Sănătății să ia măsuri pentru a asigura accesul liber și gratuit la avort în siguranță, în spitalele publice.

Totodată, mare parte din serviciile ginecologice sunt scumpe și greu de accesat iar violența ginecologică și obstetrică și tratamentele umilitoare în maternități afectează foarte multe persoane. Drepturile reproductive includ: întreruperi de sarcină, oprirea sterilizărilor fără acord, contracepția, planificarea familială, teste și analize ginecologice și pentru monitorizarea sarcinii, terapie de substituție hormonală. În acest context, solicităm autorităților să asigure din fonduri publice toate serviciile publice de sănătate reproductivă și sexuală.

În materie de prevenție, este nevoie de educație sexuală și informare corectă în școli, în instituții, la locurile de muncă, în familie. Educația sexuală ne învață despre corpurile noastre, despre consimțământ, relații afective, violență sexuală, contracepție, prevenirea infecțiilor cu transmitere sexuală, drepturi reproductive. Aceste lucruri sunt vitale, însă biserica ortodoxă, organizațiile neoprotestante și cele de tip provita se opun educației sexuale și întreruperilor de sarcină, dezinformează și manipulează cu premeditare și cu finanțări imense. În contextul finanțării masive a mișcării anti-alegere din partea grupurilor conservatoare, instituțiile publice au datoria mai mult decât oricând de a apăra funcționarea serviciilor publice de sănătate reproductivă și sexuală.

Vrem ca ideologiile conservatoare și interesele private să nu mai intervină în sănătatea sexuală și reproductivă!

Nu vrem mai multe clinici private, cerem spitale publice cu servicii de calitate! Serviciile publice de sănătate sunt singurele care pot asigura accesul universal, gratuit și în siguranță, pentru toată lumea, de aceea credem că privatizarea nu este în interesul nostru colectiv și al sănătății publice.

Nu în ultimul rând, vrem să fim tratate, indiferent de etnia, limba, statutul social, culoarea pielii, genul, orientarea sexuală, abilitatea fizică și psihică, venitul și rezidența. Cerem formarea corespunzătoare a personalului medical, din fonduri publice.

De Ziua Internațională a Avortului în Siguranță, ieșim împreună în stradă!

Solicităm garantarea accesului la sănătate și drepturi sexuale și reproductive cuprinzătoare, educație referitoare la sexualitate și relații adecvate vârstei și bazate pe dovezi, inclusiv planificare familială, metode contraceptive și avort, precum și respectul pentru autonomia și capacitatea fiecărei persoane de a lua decizii în cunoștință de cauză asupra corpurilor și vieților lor, cu susținerea necesară pentru a obține egalitatea de gen, socială și economică.

Suntem profund îngrijorate de faptul că interdicțiile și alte restricții la nivel procedural privind avortul afectează în mod disproporționat corpurile feminizate și aflate în sărăcie, în special pe cele rasializate, inclusiv persoane refugiate, rome, LGBTIA+ precum și persoane din zonele rurale, cu dizabilități, adolescente, migrante, inclusiv cel considerate ilegale, precum și cele provenind din familii monoparentale.

Este important ca toate categoriile sociale menționate mai sus să participe la formularea legilor și politicilor publice care le afectează, inclusiv în ceea ce privește sănătatea și drepturile sexuale și reproductive, în special avortul. Cerem să li se facă dreptate și să li se ofere despăgubiri atunci când drepturile le sunt încălcate, atunci când sunt prejudiciate de lipsa accesului universal la servicii medicale și nevoile lor nu sunt satisfăcute.

Subliniem că un efect al crizelor succesive capitaliste, al politicilor neoliberale și al războaielor constă în costurile prohibitive ale serviciilor de îngrijire. Astfel, persoanele care trebuie să plătească pentru un avort sau să călătorească pe distanțe lungi până la cabinetele ginecologice din orașele sau țările cele mai apropiate, aflate uneori la zeci sau sute de km distanță, sunt expuse unui risc mai mare de a fi supuse unor proceduri nesigure și care le pun viața în pericol sau, în lipsa alternativelor, ajung să fie forțate să ducă sarcina nedorită la termen.

Solicităm Guvernului și altor autorități relevante să respecte drepturile omului, inclusiv dreptul la viață, intimitate, sănătate, egalitate și nediscriminare, libertatea de violență, tortură sau tratamente inumane și degradante prin stabilirea și sprijinirea protecțiilor legale pentru accesul la servicii gratuite și sigure de sănătate sexuală și reproductivă de înaltă calitate, inclusiv accesul universal la avort.

Solicităm Guvernului și altor autorități relevante să reglementeze refuzurile de a oferi servicii legale de avort de către furnizorii de servicii medicale, inclusiv din motive religioase, într-o manieră care să nu restrângă în niciun fel accesul la servicii. Cerem tuturor spitalelor publice să garanteze accesul la proceduri de întrerupere de sarcină, la cerere, așa cum prevede cadrul legal din România.

Cerem instituțiilor statului să garanteze drepturile sexuale și reproductive, inclusiv accesul universal la avort în condiții de siguranță, gratuit și legal, să depună eforturi pentru a se asigura că avortul și contracepția sunt integrate în furnizarea de servicii și că acestea sunt accesibile tuturor, fără discriminare, hărțuire, constrângere, teamă sau intimidare, cu respectarea cuvenită a vieții private și a confidențialității lor, cu protecție și respect din partea furnizorilor de servicii medicale.

 

Colectiva feministă Mulțumesc pentru Flori

S-ar putea să-ți placă și …

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ro_RORomână
Accelerator de serafinitBannerText_Accelerator de serafinit
Activează viteza mare a site-ului pentru a fi atractiv pentru oameni și motoarele de căutare.