...

RBG’s legacy: a feminist icon

septembrie 22, 2021

text: Ioana Butaru

ilustratie: Diana Visinescu

Nu cred să existe cineva care să nu fi văzut valma de știri din septembrie, anul trecut, când cea mai veche judecătoare în funcție a Statelor Unite s-a stins regretabil din viață. În cei 87 de ani ai săi, Ruth Bader Ginsburg, cunoscută sub acronimul de R.B.G., și-a servit onorabil țara și într-un mod în care puțini au reușit să o facă. Fie că vă numărați printre admiratorii ei (cum de altfel sunt și eu), fie că vă doriți pur și simplu să aflați mai multe detalii despre notorietatea sa, rămâneți alături de mine pentru amănunte neștiute, some fun facts, realizări trecute cu vederea și câteva cuvinte de apreciere. 

Chiar și acum, la aproape 1 an de la moartea sa, impactul lui R.B.G. se observă în rândul guvernului. De ce spun asta, cine a fost de fapt femeia din spatele celor 3 inițiale, ce a făcut ea și cum a influențat percepția asupra feminismului? Ei bine, pentru asta trebuie să vă ofer puțin background înainte:

  • Viața și cariera

Ruth și-a dedicat viața justiției, devenind o emblemă în SUA pentru lupta împotriva discriminării și ocupând atât titlul de avocată, judecătoare a Curții Supreme, cât și scriitoare (dar asta e altă poveste). A elaborat numeroase legi prin care să permită ca egalitatea de gen să-și facă loc în instanță. Prin muncă continuă, fermitate și determinare s-a implicat constant sub forma voturilor progresive asupra celor mai importante probleme sociale, inclusiv dreptul la avort, căsătoria între persoane de același sex, drepturile femeilor, imigrația, dreptul la vot sau asistența medicală. A fost o pionieră în acest sens printre personalitățile politice de seamă și s-a mândrit cu acest lucru.

Poate vă întrebați cum a reușit să producă o asemenea schimbare? Haideți să facem o scurtă călătorie în timp, înapoi în anii ‘50 – ‘80 ca să o cunoaștem mai bine. Educația sa a fost una vastă: după ce a absolvit Cornell, Ginsburg s-a înscris la Harvard Law School ca una dintre cele doar 9 femei din clasa ei de peste 500 de ani. Încă de atunci au început remărcile prezente și în ziua de azi, Ruth povestind despre o întâmplare anume când decanul facultății le-a întrebat pe ea și colegele ei: „Cum justificați să luați un loc dintr-un om calificat?”. 

Discriminările directe și sexismul o dezgustau de-a dreptul, aceasta ajungând să aibă interdicție la anumite biblioteci de la Harvard pe motiv că era femeie. Totuși, asta nu a oprit-o! Ba din contră, i-a dat puterea să lupte și să-și facă vocea auzită pentru toate femeile dinaintea ei. Astfel, a fost din nou cea mai bună clasă și chiar a devenit prima femeie membră a Harvard Law Review. 

Din păcate, în 1956, soțul său Marty a suferit un tratament extins pentru cancer, iar aceasta nu doar că a avut grijă singură de fiica lor, dar a și urmat toate cursurile atât pentru ea, cât și pentru Marty. El a absolvit în același an și s-a angajat la o firmă din New York, unde Ruth s-a transferat la Columbia Law School și a absolvit la rândul ei în 1959. Și-a pavat singură o carieră juridică timpurie în ciuda multor oportunități de angajare de care nu a avut parte, căci majoritatea firmelor de avocatură au refuzat să angajeze femei. 

A debutat printr-un post de funcționar pentru judecătorul Edmund L. Palmieri, iar mai apoi ca asociată de cercetare și director asociat la Columbia. Mai târziu a obținut postul de profesor la Universitatea Rutgers, unde a fost informată din nou că salariul său va fi diminuat spre deosebire de colegii ei de sex masculin. Ce credeți că a urmat? R.B.G. împreună cu celelalte profesori femei s-au unit și au inițiat un proces împotriva lui Rutgers, pe care ulterior l-au câștigat. În tot acest timp, a fost nevoită să-și ascundă cea de-a doua sarcină cu fiul său, James, întrucât femeile obișnuiau să fie concediate dacă rămâneau însărcinate.

Și-a format valorile și personalitatea pe baza propriilor experiențe, iar din punctul acesta și-a început vehement misiunea către egalitate!

  • Cazuri celebre

Lista cazurilor preluate de Ruth este una lungă și complexă, fiecare având un puternic impact. Voi vorbi despre cele care i-au câștigat porecla ”Notorious R.B.G” și reputația de “judecătorul judecătorilor”:

  • În 1971, a adus primul său caz în fața Curții Supreme cu Reed vs. Reed. Era vorba de un cuplu divorțat, fiul lor a decedat, iar mamei i s-a interzis dreptul de executant al moșiei pentru că era femeie. R.G.B. a pledat că femeile și bărbații ar trebui considerați în mod egal executanți, argument prin care a câștigat!
  • În cazul Frontiero v. Richardson, Frontiero, o femeie sublocotenent în Forțele Aeriene ale SUA, nu a putut să solicite prestații pentru soțul ei, deoarece acesta era bărbat și ea era femeie. Ginsburg a susținut că acest lucru a încălcat Clauza procesului echitabil al Constituției și a câștigat cu o decizie de 8-1.
  • Cazul Weinberger c. Wiesenfeld a implicat un bărbat a cărui soție a murit în timpul nașterii, ce a căutat prestații de asigurări sociale după trecerea ei, astfel încât să poată avea grijă de fiul său. Pentru că era bărbat, văduv, nu s-a calificat, fiindcă beneficiile se aplicau doar văduvelor. RBG a susținut că refuzul acestui tată la dreptul de prestații de securitate socială pe baza sexului său a fost neconstituțional și a câștigat într-o decizie unanimă!
  • Edwards împotriva Healy, prezintă cazul când femeilor nu li s-a permis să participe la juriile din Louisiana decât dacă au cerut să servească în scris. Ginsburg a susținut că acest lucru a încălcat clauza de protecție egală a Constituției, precum și clauza de proces echitabil. Curtea Supremă a anulat legea Louisiana ca fiind neconstituțională.
  • În Statele Unite împotriva Virginiei, ea a scris opinia majoritară a instanței care a decis că școlile finanțate de guvern nu trebuie să interzică accesul femeilor. S-a luat hotărârea că politica Institutului Militar Virginia a încălcat clauza de protecție egală a celui de-al 14-lea amendament.
  • În cazul Olmstead împotriva LC, instanța a decis în favoarea a două femei cu dizabilități mintale cărora li s-a ordonat să rămână într-un centru psihiatric securizat. Au fost evaluate pentru a putea prospera într-un program comunitar, dar li s-a refuzat oportunitatea. Curtea Supremă a decis în favoarea femeilor care recunosc drepturile persoanelor cu dizabilități.
  • În cazul Obergefell împotriva Hodges, Curtea Supremă a decis că interdicțiile de căsătorie între persoane de același sex erau neconstituționale într-o victorie pentru americanii LGBTQ. Hotărârea a legalizat căsătoria între persoane de același sex în fiecare stat.
  • În 2016, în cazul Whole Woman’s Health împotriva Hellerstedt, Curtea Supremă a decis că reglementările de stat care impuneau restricții nejustificate asupra dreptului unei femei la avort, precum legea HB2, ar trebui anulate.
  • Moștenirea 

R.B.G. a deschis calea către egalitate și nu numai… a inspirat generații întregi să continue lupta, iar respectul și aprecierea arătată la nivel mondial față de ea sunt extraordinare. Cu toate că a suferit complicații ale cancerului în ultimii ani de viață, Ginsburg și-a servit țara și credințele până la ultima suflare. Dorința sa a fost să rămână activă până la 90 de ani și să nu fie înlocuită în funcție până la numirea noului președinte (pe fond politic, nu a fost îndeplinită). 

Bineînțeles, moștenirea sa va dăinui în istorie și va rămâne mereu consacrată prin faimoasa zicală No truth without Ruth”. Uitați câteva dintre mărturisirile lăsate în amintirea ei și care vor încheia acest articol, pentru a vă convinge de impactul pe care l-a avut în societate:

„Este absolut evident că judecătoarea Ginsburg a devenit un idol pentru generațiile mai tinere”.

„Ca executor judecătoresc și apoi ca judecător, ea a schimbat fața legii antidiscriminare a SUA”.

„Se poate lăuda că a făcut legea acestei țări să funcționeze pentru femei și, făcând acest lucru, mi-a făcut posibilă cariera”.

„De-a lungul unei cariere îndelungate – în calitate de neobosit specialist în domeniul judiciar și jurist incisiv – judecătoarea Ginsburg ne-a ajutat să vedem că discriminarea pe bază de sex nu este despre un ideal abstract de egalitate, ci că are consecințe reale pentru noi toți. Este vorba despre cine suntem – și cine putem fi”.

S-ar putea să-ți placă și …

Raport de activitate 2023

Raport de activitate 2023

Dragă comunitate, Lansată la începutul anului 2020 din dorința de a sprijini generațiile viitoare de femei, Her Time...

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ro_RORomână
Accelerator de serafinitBannerText_Accelerator de serafinit
Activează viteza mare a site-ului pentru a fi atractiv pentru oameni și motoarele de căutare.