Reprezentarea femeilor la Premiile Nobel

´üÁ
ţÇą

octombrie 11, 2021

text: Ioana Butaru

Premiul Nobel este, ├«n esen╚Ť─â, o distinc╚Ťie anual─â acordat─â sub form─â de premii celor care, ├«n anul precedent, au adus cele mai mari servicii umanit─â╚Ťii. Totu╚Öi, ca ├«n multe arii din via╚Ťa noastr─â, chiar ╚Öi aici observ─âm o discrepan╚Ť─â de gen:

  • ├Äntre 1901 ╚Öi 2021, doar 58 de femei au fost premiate, comparativ cu 876 de b─ârba╚Ťi.
  • O singur─â femeie, Marie Curie, a fost onorat─â de dou─â ori, cu Premiul Nobel pentru fizic─â ├«n 1903 ╚Öi pentru chimie ├«n 1911.

Da, a╚Ťi citit bine.┬á

Anul acesta 1 singură femeie a fost premiată: Maria Ressa, Laureată pentru Pace (alături de Dmitry Muratov), CEO al companiei de știri Rappler și prima femeie din Filipine câștigătoare a Premiului. În calitate de jurnalistă, ea a folosit libertatea de exprimare pentru a expune abuzul de putere, minciunile și propaganda, în ciuda numeroaselor provocări, incluzând aici discriminarea de gen. 

Pentru eforturile lor de a proteja libertatea de exprimare, care este o condi╚Ťie prealabil─â pentru democra╚Ťie ╚Öi o pace durabil─â.

Maria Ressa

Cauza unei diferen╚Ťe at├ót de mari?┬á

Există voci care argumentează că discernarea premiilor devine un joc politic și deși este frustrant să vedem decalaje atât de semnificative, adevăratul motiv este o realitate ce persistă, din păcate, și în prezent:

Femeile sunt subreprezentate în aproape toate domeniile, îndeosebi în STEM.

  • Doar 28% din persoanele care lucreaz─â ├«n STEM sunt femei

Acest lucru nu le-a ├«mpiedicat ├«ns─â s─â exceleze, ba din contr─â: sunt sute de femei responsabile pentru descoperiri care au schimbat cursul societ─â╚Ťii (inclusiv rom├ónce), dar nume care s-au pierdut ├«n timp sau au fost revendicate de savan╚Ťi. Haide╚Ťi s─â afl─âm acum despre cele care did make it on the list!

Celelalte Laureate ale Premiului Nobel

(citește mai mult, făcând click pe numele lor):

Sper─âm ca anul viitor s─â vedem mai multe femei premiate, iar ├«n timp, diferen╚Ťele s─â scad─â!┬á

Surse:

https://www.nobelprize.org/prizes/lists/nobel-prize-awarded-women/

https://www.reuters.com/world/2021-nobel-prizes-go-men-so-far-2021-10-07/

https://www.instagram.com/unwomen

S-ar putea s─â-╚Ťi plac─â ╚Öi …

Raport de activitate 2023

Raport de activitate 2023

Drag─â comunitate, Lansat─â la ├«nceputul anului 2020 din dorin╚Ťa de a sprijini genera╚Ťiile viitoare de femei, Her Time...

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ro_RORomână