text: Ioana Butaru
Premiul Nobel este, în esență, o distincție anuală acordată sub formă de premii celor care, în anul precedent, au adus cele mai mari servicii umanității. Totuși, ca în multe arii din viața noastră, chiar și aici observăm o discrepanță de gen:
- Între 1901 și 2021, doar 58 de femei au fost premiate, comparativ cu 876 de bărbați.
- O singură femeie, Marie Curie, a fost onorată de două ori, cu Premiul Nobel pentru fizică în 1903 și pentru chimie în 1911.
Da, ați citit bine.
Anul acesta 1 singură femeie a fost premiată: Maria Ressa, Laureată pentru Pace (alături de Dmitry Muratov), CEO al companiei de știri Rappler și prima femeie din Filipine câștigătoare a Premiului. În calitate de jurnalistă, ea a folosit libertatea de exprimare pentru a expune abuzul de putere, minciunile și propaganda, în ciuda numeroaselor provocări, incluzând aici discriminarea de gen.
Cauza unei diferențe atât de mari?
Există voci care argumentează că discernarea premiilor devine un joc politic și deși este frustrant să vedem decalaje atât de semnificative, adevăratul motiv este o realitate ce persistă, din păcate, și în prezent:
Femeile sunt subreprezentate în aproape toate domeniile, îndeosebi în STEM.
- Doar 28% din persoanele care lucrează în STEM sunt femei
Acest lucru nu le-a împiedicat însă să exceleze, ba din contră: sunt sute de femei responsabile pentru descoperiri care au schimbat cursul societății (inclusiv românce), dar nume care s-au pierdut în timp sau au fost revendicate de savanți. Haideți să aflăm acum despre cele care did make it on the list!
Celelalte Laureate ale Premiului Nobel
(citește mai mult, făcând click pe numele lor):
Economie
Fizică
Sperăm ca anul viitor să vedem mai multe femei premiate, iar în timp, diferențele să scadă!
Surse:
https://www.nobelprize.org/prizes/lists/nobel-prize-awarded-women/
https://www.reuters.com/world/2021-nobel-prizes-go-men-so-far-2021-10-07/
0 Comentarii