Februarie, despre iubire şi mai ce?

martie 2, 2024

Text: Alexandra Manea

Ilustrație: Delia Olaru

Cu siguranță că majoritatea dintre noi asociază luna februarie cu Valentine’s Day sau, din contră, se dorește o detașare tot mai mare de acest obicei. Este, într-adevăr, destul de siropos să asociezi o lună din an cu luna dragostei, însă cei mai cinici ar spune că nu există o perioadă specifică pentru a manifesta iubirea față de partener sau de o persoană dragă. Mai cu seamă că, fiecare și-a construit de-a lungul timpului, o definiție diferită cu privire la iubire și la implicațiile acesteia. În tradiția românească, Ziua Îndrăgostiților poartă denumirea de Dragobete, care se sărbătorește pe 24 februarie.

Acest articol are misiunea de a vă arăta că februarie nu este numai despre dragoste, ci poate avea multe alte semnificații în funcție de cultură, tradiții și obiceiuri.

Înainte de toate, haideți să vedem care este etimologia cuvântului februarie, întrucât are o poveste interesantă în spate. Se pare că punctul de plecare al cuvântului este în Februalia, care era un festival roman ce avea ca scop purificarea. Deducem deci, că februarie ar fi o lună a purificării, într-o notă mai spirituală. Cu toate acestea, în cultura americană, februarie este una dintre cele mai friguroase luni ale anului, însă nu putem anticipa acest lucru date fiind schimbările climatice ce devin tot mai îngrijorătoare. Ziua de 12 februarie este la fel de importantă pentru americani întrucât aceasta este data nașterii lui Abraham Lincoln, al 16-lea președinte american, recunoscut pentru implicațiile sale morale în ceea ce privește abolirea sclaviei, spre exemplu. 

Pe 15 februarie 1820 , s-a născut Susan B. Anthony, o activistă remarcabilă pentru drepturile femeii și pentru valul feminist al sufragetelor. Luna februarie pare deja că nu mai este doar despre dragoste, având în vedere faptul că datează nașterile unor figuri istorice importante pentru mișcările politico-sociale ale vremii, mai ales pentru cea feministă. 

Este mai mult decât drăguț să asociem o lună unui sentiment atât de complex precum este iubirea, însă nu consider că este cel mai important aspect de analizat. Oamenii sunt cei prin care se pot realiza lucruri, schimbări, revoluții ce au ca scop modificarea unei situații problematice în ceva mai bun. “Be the change you wish to see in the world” ,a afirmat, cândva, Gandhi. Tocmai din acest motiv mi s-a părut necesar să o menționăm pe Susan B. Anthony întrucât fiecare acțiune poate conta și poate modifica semnificativ cursul unei mișcări, care datează și se manifestă și astăzi, sub forme diferite. 

Îndemnul ar fi să încercăm să privim lucrurile mai în profunzime și să fim mai critici în gândire în ceea ce privește zilele cu adevărat importante dintr-o lună. Poate dacă Susan nu ar fi avut un cuvânt de spus în perioada sa, lucrurile ar fi arătat altfel. 

Astfel, haideți să acordăm mai multă importanță oamenilor ce au marcat poate istoria, sub o formă sau alta și nu neapărat unor sărbători ce, da, pot fi mai mult decât simpatice, dar care pot acapara totul prin faptul că devin deja clișeice. 

S-ar putea să-ți placă și …

Raport de activitate 2023

Raport de activitate 2023

Dragă comunitate, Lansată la începutul anului 2020 din dorința de a sprijini generațiile viitoare de femei, Her Time...

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ro_RORomână