...

Conscious choices în media și divertisment

ianuarie 30, 2024

Text: Alexandra Manea

Ilustrație: Delia Olaru

Este deja un fapt cunoscut acela că suntem expuși zilnic la orice tip de conținut media ( fie că este o reclamă pe stradă sau un articol al unei publicații). În acest sens, este observabilă și totodată îngrijorătoare rapiditatea răspândirii unor știri false, lipsite de conținut veridic. 

 

Probabil că există în cotidianul fiecăruia minim o persoană care crede cu tărie în anumite postări citite pe Facebook și încurajează cu convingere conspirațiile. Tocmai din această cauză este necesară o autoeducare în ceea ce privește tipul de media pe care îl consumăm zilnic. Acest lucru poate fi antrenat, în mod evident, prin dezvoltarea unei gândiri critice și selective în ceea ce privește informațiile consumate ( ce surse alegem, ce publicații urmărim, ce posturi de televiziune vizionăm ). 

 

Ce se întâmplă totuși atunci când percepția noastră este influențată în mod inconștient de media? Într-o direcție negativă, o primă consecință este propagarea stereotipurilor de gen. Spre exemplu, citind o revistă aleatorie, vom observa că imaginea femeilor este asociată cu siluetele perfecte, cu rolul de mame exemplare, cu fragilitatea profundă. Acest lucru este mai mult decât problematic întrucât este din nou evidențiată ideea cum că femeile trebuie să atingă standardele de frumusețe construite în mod greșit de către societate. Pe de altă parte și imaginea asupra bărbaților este afectată de media. Aceștia sunt portretizați ca oameni ce trebuie să performeze într-o anumită direcție, să atingă o perfecțiune profesională absurdă și să aibă skill-uri în ceea ce privește seducția. 

 

Astfel, decurge un adevăr trist, dar persistent: majorității îi lipsește awareness-ul. Tocmai de aceea, este necesar să facem alegeri conștiente asupra conturilor pe care le urmărim, revistelor pe care le citim și așa mai departe. Efectul este implementarea unor prejudecăți pripite în sistemul fiecăruia de valori ce ne pot influența acțiunile în cele mai spontane contexte. 

S-ar putea să-ți placă și …

Raport de activitate 2023

Raport de activitate 2023

Dragă comunitate, Lansată la începutul anului 2020 din dorința de a sprijini generațiile viitoare de femei, Her Time...

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ro_RORomână
Accelerator de serafinitBannerText_Accelerator de serafinit
Activează viteza mare a site-ului pentru a fi atractiv pentru oameni și motoarele de căutare.