text: Andrada Sima
ilustratie: Diana Visinescu
Ce este menstruația?
Menstruația sau ciclul menstrual este definit de o serie de procese prin care corpul tău trece, în timpul cărora nivelul de hormoni sexuali crește și descrește, în funcție de etapa ciclului menstrual în care te afli. Acești hormoni sunt responsabili și pentru starea de spirit și nivelul de energie al femeii.
Cum ne afectează atât din punct de vedere fizic cât și emoțional?
Zilele menstruației sunt delicate pentru orice femeie, de la primele dăți în adolescență, până la menopauză. Dacă în cazul unor femei nu există vreo diferență față de „zilele normale”, în cazul altor femei, simptomele acesteia sunt atât de intense, încât ele sunt nevoite să lipsească de la activitățile zilnice, cum ar fi școală, cursuri sau job.
Din punct de vedere fizic cele mai frecvente simptome asociate cu menstruația sunt starea de balonare, acneea, durerile abdominale, dureri de cap, sensibilitatea crescută la nivelul sânilor, dureri musculare, creșterea apetitului și poftele de alimente foarte dulci sau sărate, greață, creșterea temperaturii corpului etc.
Din punct de vedere emoțional acea perioadă are un impact deosebit asupra sănătății noastre mintale din cauza faptului că nivelul hormonilor estrogen și progesteron scad înaintea menstruației. În perioada menstruală pot apărea stări de agitație, nervozitate, tristețe, oboseală, anxietate, depresie, insomnii și multe alte stări care se schimbă brusc.
Toate aceste simptome pe care le-am enumerat anterior, atât cele fizice, cât și cele emoționale pot fi resimțite și în perioada premenstruală și diferă de la o persoană la alta cum se manifestă.
Cum mă afectează pe mine personal?
Eu mă număr printre acele femei care are majoritatea dintre acele simptome menționate și care suferă și de SPM (sindrom premenstrual). La mine simptomele apar cu aproximativ 2 săptămâni înainte de menstruație și persistă până la 3 zile după venirea acesteia. Bineînțeles că intensitatea acestora diferă de la o lună la alta și sunt luni în care unele dintre simptome îmi lipsesc. Adesea printre cele mai frecvente se numără: dureri abdominale, dureri de cap, sensibilitatea sânilor, acnee, poftă de dulce și greață. În acea perioadă sunt mult mai obosită decât de obicei, nu am energie și chef de nimic, plâng mult, sunt nervoasă și agitată și schimb stările de 10 ori pe zi. Pe mine personal, menstruația mă împiedică de cele mai multe ori să merg la liceu, sau să merg într-o excursie sau pur și simplu să ies în oraș, dar și când merg undeva nu-mi lipsesc calmantele.
Sfaturi pentru a te simți mai bine în perioada menstruației
Deși nu s-a inventat un medicament împotriva simptomelor menstruației, există totuși câteva lucruri pe care le poți face pentru a trece cu ușurință peste această perioadă:
– pentru a diminua durerile abdominale: băi sau comprese calde, mișcarea fizică regulată, iar în cazul în care durerile nu cedează se poate apela la calmante;
– pentru a preveni balonarea și stările de greață: de evitat mâncărurile grase și foarte sărate, cofeina și alcoolul;
– alimente recomandate: multe fructe și legume, mixuri de nuci și semințe, orez, pește (în special ton și somon), struguri, ciocolată neagră și, bineînțeles apa, deoarece este foarte important să fii hidratată în perioada menstruației;
– corpul femeii pierde vitamine și minerale esențiale în perioada menstruației, de aceea un aport de calciu, magneziu și vitamine poate avea un efect benefic asupra stării generale de bine;
– pentru a ameliora stările de agitație, nervozitate sau anxietate: bea ceaiuri calde calmante (de exemplu de mușețel) sau un pahar de lapte cald cu miere, poți încerca exerciții de respirație profundă, meditație sau yoga, care te ajută să te relaxezi, plimbă-te prin natură, fă activități care îți dau o stare de bine sau ascultă un playlist cu melodii care îți ridică moralul (pe mine mă ajută de fiecare dată).
Este foarte important să-ți cunoști propriul corp pentru a putea răspunde nevoilor lui.
Cum văd bărbații menstruația?
Cu siguranță multe dintre voi ați auzit expresia: ,,Iar ești pe ciclu?’’ sau ați fost făcute isterice, crizate sau în feluri de genul doar pentru că sunteți la menstruație. Cei mai mulți bărbați nu știu exact care e treaba cu „perioada aceea din lună”, ceea ce uneori ne amuză pe noi, femeile, iar alteori ne enervează. Sunt mulți bărbați cărora menstruația li se pare un lucru bizar. Unii o vad drept un eveniment ieșit din comun, alții ca pe o dramă a femeii, iar alții nici măcar nu știu bine despre ce este vorba pentru că refuză intenționat să pătrundă în această taină, părându-li-se mult mai simplu să nu știe.
Tot ce știu ei despre menstruație este faptul că femeile sângerează o dată pe lună, că dacă vine înseamnă că nu ești gravidă și că atunci suntem isterice și crizate sau că exagerăm, dar ei nu știu de fapt cu ce ne confruntăm noi lunar cu adevărat. Însă, doi bărbați au fost supuși unui experiment interesant: aceștia au vrut să știe cum se simt durerile menstruale, așa că au mers într-un centru specializat unde au fost conectați la câteva aparate. Cei doi au văzut pe pielea lor ce înseamnă să ai crampe menstruale, iar unul dintre ei ba chiar a avut nevoie să folosească o mască de oxigen. Consider că acest experiment evidențiază foarte clar ce suferim noi în fiecare lună.
Vreau să le dau câteva sfaturi cititorilor de sex masculin dacă vor să înțeleagă mai bine acest fenomen și toate implicațiile sale sau dacă vor să fie de ajutor și să contribuie la starea de bine a persoanei de lângă ei. Nu este nimic de compătimit, deoarece nu este o boală, ci doar o perioadă mai sensibilă pentru femei când, într-adevăr, au nevoie și de mai multă atenție, afecțiune și ajutor. Dacă vezi că ar dureri și nu se simte bine fă-i un ceai sau du-te la farmacie să îi iei niște calmante și eventual și niște absorbante pentru că știi că o să-i fie de folos, încearcă să-i faci poftele, să vorbești cu ea pentru a-i ridica moralul și a-i distrage atenția, fă-o să râdă, uită-te la un film cu ea și ține-o în brațe, crede-mă, o va ajuta foarte mult, sau propune- i să ieșiți la plimbare sau să faceți un ,,road trip’’, în cazul în care nu este în stare să meargă pe jos și cel mai important NU vă certați cu ea, NU o faceți isterică, crizată etc. și NU îi spuneți că exagerează, pentru că numai ea știe prin ce trece. Este foarte ușor să faci o femeie să se simtă bine pe perioada menstruației, asta dacă vrei și încerci să o înțelegi.
Surse:
https://www.planificaneprevazutul.ro/
https://www.cosmopolitan.ro/sanatate/ce-cred-barbatii-cu-adevarat-despre-menstruatie
https://www.safeforyou.ro/ce-trebuie-sa-stie-barbatii-despre-menstruatie/
https://www.kudika.ro/articol/Virale/43818/video-doi-tineri-au-avut-curajul-de-a-experimenta-durerile-menstruale.html
0 Comentarii