O scrisoare pentru voi

April 22, 2022

text: Fabiola Girneata și Alexa Serban

ilustratie: Ana-Maria Mihailidis

Drag feministx,

Sau persoana care crede in egalitatea în drepturi și oportunități, indiferent de genul, etnia, rasa sau orientarea sexuala a individului; sau persoana convinsă că leadershipul nu este o aptitudine specifica doar barbatilor – aceasta este o scrisoare pentru tine.

Aceste randuri sunt despre noi, dar si despre voi, despre tine, despre tot ce am realizat pana acum doar fiind impreuna! Si ce ne dorim sa realizam pe viitor, tot lucrand cot la cot, cu lacrimi, energie, si zambete pentru a duce înainte mișcarea HTR care s-a nascut de jos, dar vrea sa ajunga sus, si sa lumineze printr-un curcubeu frumos, societatea romaneasca, si tinerx romanx.

Am pornit de la nimic altceva decât de la sprijinul tău și am creat acest spațiu frumos în care ne proiectăm speranțele, viziunile și ne unim scopurile pentru un viitor mai bun. Voluntariatul înseamnă întotdeauna să pui potențialul viitorului tău fiind mai presus de nivelul tău actual și să ai atâta încredere că rezultatul se va materializa, încât sa fii determinat să continui; chiar dacă uneori rezultatul este neînțeles sau pare iluzoriu.

Motivațiile noastre

Ne propunem să distrugem convingerile false despre mișcarea feministă și să educăm populația tânără cu privire la importanța acesteia. Dorim să scoatem în evidență importanța egalității de șanse și să reducem la minimum discriminările și tratamentele nedrepte din cadrul societății, în special pe piața muncii. Dorim să expunem provocările din societate și să încurajăm femeile să-și folosească vocea și să își exprime adevărul, precum și să construim o mai bună înțelegere a faptului că, în esența sa, feminismul intersecțional este menit să aducă stabilitate și echilibru, nu să fie interpretat pentru motivele greşite.

In fiecare zi pornim la drum, cu sudoarea, incercand sa ne gasim timp liber prin miile de lucruri de facut, oboseala, si diziluzia cu care tinerii under 30 trebuie sa se confrunte zilnic in perioada asta complexă, dar o facem pentru ca suntem determinatx, suntem puternicx, si increzatorx, si nu numai ne dorim o schimbare, ci lucram activ pentru o a realiza!

Nu este simplu, dar putem sa ne bazam pe o comunitate minunanata, si asta pentru noi este deajuns, iar pentru asta va multumim!

Societatea evoluează, problemele se amplifica și soluțiile care erau cândva baza societății patriarhale nu numai ca sunt limitative și ineficiente, dar nu beneficiază nici femeile, nici bărbații. Valorile noastre promovează comunitatea, încrederea și intersectionalitatea, toate acestea fiind exprimate într-o manieră profesională prin networking, workshop-uri, mentorate, webinare, internshipuri sau diverse activități care au scopul de a educa, dezvolta si pregatii tinerii cu varstele intre 16-24 de ani pentru piața muncii.

 

Problema societății și răspunsul comunității

În momentul de fata, România deține procentul pentru cea mai mica diferenta de salarizare din EU (3.5%). Cu toate acestea, rata de angajare a femeilor este cu 18% mai mica decat a barbatilor, iar diferenta este și mai mare pentru femeile cu responsabilități casnice – cu 5% mai mare decât media europeană. Mai mult, rata șomajului este de 35%, iar în mediile rurale, mai mult de o treime oameni se confrunta cu analfabetism.

În mass-media, subiectele sunt fie exagerat de cosmetizate, fie intenționat prea brutale pentru a fi înțelese, iar în funcție de experiența fiecăruia dintre noi, asimilăm informațiile în mod diferit. Cu toate acestea, dorim să învățăm să evaluăm și să apreciem calitatea dincolo de atașamentul sau fixația față de corp sau gen și să încurajăm ideea că fiecare dintre vocile voastre are un mesaj valid și semnificativ de transmis mai departe.

Viziunea noastră pe termen lung își propune să amplifice vocile tinerilor, să reducă la minimum discriminarea și discrepanțele pe piața muncii, precum și să distrugă mitul conform căruia femeile nu pot avea simultan o carieră și o familie, urmărind implementarea unor reglementări în mediul de desfășurare care să le sprijine. În plus, întrucât promovăm incluziunea și egalitatea de șanse, considerăm necesară implementarea concediului de paternitate pe câmpul muncii.

Her Time România este un spațiu safe unde fiecare voluntarx are posibilitatea de a se exprima. Într-o lume care ne vrea tăcutx, obiectivul HTR este de a amplifica vocile noastre. Aici dezvoltăm, cunoaștem și facem cunoscute valorile feministe printr-o narațiune motivațională. Credem în puterea  și în potențialul comunității noastre din acest motiv, încercăm mereu să oferim oportunități de creștere și dezvoltare iar acestea se realizează doar prin intermediul unui dialog și o colaborare deschisă. Valorile pe care se bazează HTR sunt cele ale feminismului intersecțional, ce înțelegem noi prin asta, este o abordare incluzivă, care luptă pentru egalitatea de șanse, o lume fără prejudicii și discriminări. Credem că principalul nivel unde trebuie să acționăm astâzi este piața muncii, pentru ca este reflexul societății în care trăim. Dacă vom reuși sa sensibilizam o parte din societate pe aceste teme o putem face doar dinlăuntrul ei și de inima ei adică locul de munca.

 

Despre feminism

Actualmente mai mult decat în educație unde deja temele feministe încep sa fie mai prezente -chiar dacă cu evidente limite- piața muncii este ca o fortăreață de piatră în care e foarte greu să ai acces, și să schimbi lucrurile dintr-o perspectivă egalitară si inclusivă. Asta și pentru că există o neînțelegere fundamentală la baza unei mari părți a feminismului și a modului în care este percepută mișcarea feministă într-o societate care face tot posibilul pentru a limita femeile, reducându-le doar la funcții sociale precum: mamă, soție, asistentă, gregară, cărăușă de apă, colaboratoare valoroasă a unui bărbat. Feminismul este vândut fetelor ca o mișcare menită să le protejeze drepturile fragile, un joc defensiv care se epuizează în “problemele femeilor”: avort, sexualitate, consimțământ, autodeterminarea corpului, acces la educație și profesii, egalitate salarială. Prin urmare, suntem feministe, ca să nu murim.

Ideea că a fi feministă epuizează scara gândirii noastre și ne repartizează într-un colț, colțul feminist, este o construcție patriarhală. Ești feministă, asta e tot ce faci: la urma urmei, e deja multă muncă, să găsești o modalitate de a-ți afirma ființa, să lupți împotriva unei culturi care nu te ia în considerare decât dacă mori rău, care vrea să fii sfântă, impecabilă, de trei ori mai bună decât colegii tăi bărbați și de trei ori mai puțin demnă de a prelua conducerea. Ești o feministă, fii feministă. Nici măcar nu încercați să formulați și să propuneți idei care nu sunt strict legate de condiția voastră, de practica pe care ați îmbrățișat-o, de genul căruia îi aparțineți. Ne-am lăsat păcăliți, in cele din urmă, feminismul, în percepția publică, s-a redus la ocuparea unor spații, la atacarea unor fortărețe, la invadarea unui teritoriu ostil.

Ca niște luptătorx împrăștiatx și dezunitx, mergem înainte, fiecare pentru ex însăși, așa cum poate, sperând că amplasarea de steaguri va accelera schimbarea. În schimb, gândiți-vă că, de îndată ce vântul se schimbă pozițiile câștigate cu greu de a lungul războiului de tranșee sunt pierdute. Pentru că nu contează cât de multe femei au reușit să umple căsuțele care anterior erau atribuite bărbaților, dacă acele femei nu lucrează pentru a schimba sistemul care face atât de dificil pentru o femeie competentă să își vadă rolul și valoarea recunoscute.

 

Privirea spre viitor…cu mulțumiri

Multe lucruri s-au schimbat în anii aceștia, s-a schimbat lumea în jurul nostru, ne-am schimbat noi, s-a schimbat platforma, culorile, și logoul, cum veți vedea la sfarsitul acestei campanie de rebranding.

Suntem conștienți de faptul că direcțiile se vor ramifica pe măsură ce ne vom dezvolta, dar vrem să profitam de acest moment și să îți mulțumim pentru implicarea ta, pentru că ești parte a schimbării, pentru că ți-ai făcut timp să te informezi și, eventual, să răspândești mesajul în grupul tău. Mulțumesc că ai contribuit la viziune și că înțelegi scopul nostru. Mulțumesc pentru că susții mișcarea noastră. Și, la final, mulțumesc pentru că ai apărut sub forma ta autentică!

Visele totuși, acelea nu se schimba niciodată.

Visul de a putea imagina o lume mai dreapta, mai liberă, și egală.

Dorința de a imagina, și de a construi zilnic o alta lume posibilă.

S-ar putea să-ți placă și …

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *