text: Andrada Sima
ilustratie: Adriana Tomeci
Mihai Eminescu, Lucian Blaga, I.L. Caragiale…nu, nu o să mă apuc acum să vă înșirui autorii din programa de bacalaureat, ci numele personalităților care se află pe bancnotele românești. Aurel Vlaicu, Nicolae Grigorescu, George Enescu, Nicolae Iorga…și totuși niciun nume feminin…până în 2021 când s-a introdus în circulație o nouă bancnotă, cea de 20 de lei pe care apare chipul renumitei Ecaterina Teodoroiu. De ce? Haideți să începem cu începutul!
Istoria bancnotelor românești
Leul a devenit moneda națională a României prin Legea pentru înființarea unui nou sistem monetar și pentru fabricarea monedelor naționale, adoptată în 1867.Începând din anul 1880, statul român a conferit Băncii Naționale a României privilegiul exclusiv de a emite bilete de bancă la purtător (bancnote).
Perioada antebelică
Primele însemne monetare de hârtie sunt biletele ipotecare, emise conform legii din 12 iunie 1877, cu valorile nominale de 5 lei, 10 lei, 20 lei, 50 lei, 100 lei și 500 lei, de către Ministerul de Finanțe, pentru a obține fondurile necesare susținerii financiare a Războiului de Independență.
Perioada interbelică și Al Doilea Război Mondial
După Primul Război Mondial, leul românesc intră pe panta inflației din cauza distrugerii economiei românești în război și a preschimbării banilor străini din teritoriile nou dobândite. Inflația continuă într-un ritm moderat în perioada interbelică și în cea a celui de-al Doilea Război Mondial. În 25 iunie 1947 este emisă bancnota de 5.000.000 lei, acestea fiind însemnele monetare cu cel mai mare nominal din istoria României.
Perioada comunistă
În 1952 are loc reforma monetară. În 1966 se emit monede și bancnote cu noua denumire a statului: Republica Socialistă România, acestea rămânând în circulație până după Revoluția română din 1989. Emisiunile vechi rămân acceptate la plată, dar în timp bancnotele unitare își reduc circulația. Pe bancnotele din această perioadă apar chipurile următoarelor personalități: Tudor Vladimirescu, Nicolae Bălcescu și Al. I. Cuza.
Perioada post-revoluționară
Apar noi bancnote, urmând ca bancnotele din perioada comunistă să își piardă rapid valoarea și utilitatea practică și să fie scoase oficial din circulație după 1992. Între 1991-1994 pe bancnotele românești se regăseau chipurile lui Constantin Brâncuși, Grigore Antipa, Mihai Eminescu, Nicolae Iorga, și Avram Iancu, între 1996-2000 chipurile lui George Enescu, Lucian Blaga, Nicolae Iorga, Mihai Eminescu, Nicolae Grigorescu. În 1999 a fost emisă o bancnotă cu valoarea nominală de 2.000 lei, care a avut un caracter mai degrabă comemorativ, fiind lansată cu ocazia eclipsei totale de Soare din 11 august 1999. Între anii 2000-2003 s-au emis noi bancnote pe care apăreau Nicolae Iorga, Nicolae Grigorescu, I. L. Caragiale, George Enescu și Aurel Vlaicu. Este de remarcat faptul că bancnota de 1.000.000 de lei a intrat în Cartea Recordurilor – fiind bancnota de plastic cu cea mai mare valoare nominală din lume.
În prezent
Leul românesc este noua unitate monetară a României. La data de 1 iulie 2005, leul românesc a pierdut ultimele 4 zerouri, prin denominare. De la 1 iulie 2005 sunt în circulație următoarele bancnote, pe fiecare apărând chipul unei personalități celebre: 1-Nicolae Iorga, 5 lei- George Enescu, 10 lei-Nicolae Grigorescu, 50 lei- Aurel Vlaicu, 100 lei- I.L. Caragiale , 200 lei- Lucian Blaga, 500 lei-Mihai Eminescu.
Bancnota de 20 de lei
Într-un final, după atâția ani în care pe bancnotele românești au fost tipărite doar personalități masculine, începând cu data de 1 decembrie 2021, Banca Națională a României a pus în circulație o bancnotă cu valoarea nominală de 20 lei, aceasta fiind prima bancnotă cu putere circulatorie pe care este prezentă o personalitate feminină: Ecaterina Teodoroiu. Totodată, BNR a menționat într-un comunicat de presă faptul că: „Se răspunde astfel interesului public legitim, care a găsit o largă susținere la nivelul societății, susținându-se consolidarea egalității de gen și a rolului major al personalităților feminine în istoria și societatea românească”. Potrivit acestuia, alegerea imaginii Ecaterinei Teodoroiu are o dublă semnificație: pe de-o parte pentru a susține preocupările pentru consolidarea egalității de gen, în linie cu inițiativele altor bănci centrale din lume, iar pe de altă parte pentru a onora imaginea unui erou al Marelui Război de Reîntregire cu ocazia marcării încă o dată a împlinirii Centenarului României Mari.
Cine a fost Ecaterina Teodoroiu?
Ecaterina Teodoroiu a fost o cercetașă și participantă la Primul Război Mondial. Inițial, aceasta a plecat la București pentru a deveni învățătoare, iar acolo a contribuit la înființarea primelor organizații de cercetași din țară .Însă, după intrarea României în Primul Război Mondial, a activat ca asistentă medicală pe frontul din regiunea natală. Din dorința de a-i răzbuna pe toți cei patru frați ai săi care muriseră în lupte, Ecaterina a cerut să fie transferată la o unitate de combatanți. A fost luată prizonieră, a evadat și a fost rănită de două ori. În spital, a fost decorată de casa regală și avansată la gradul de sublocotenent. Din această postură a participat la bătălia de la Mărășești, unde a murit comandând un pluton de infanterie. Celebrată ca eroină națională după terminarea războiului, imaginea ei a fost la început marginalizată și apoi distorsionată de regimul comunist.
Inițiativa „Femei pe bancnote”
Dacă stăm să punem în balanță câte personalități feminine și câte masculine au apărut de-a lungul timpului pe bancnotele românești disproporția este una cât se poate de evidentă, tocmai de aceea, încă din anul 2012 a fost lansată inițiativa ,, Femei pe bancnote”, aceasta constând într-o petiție semnată de peste 7.000 de bucureșteni, care își propunea să desemneze prima personalitate feminină ce va apărea pe o bancnotă emisă de BNR.
Printre personalitățile feminine menționate în această petiție care au marcat istoria și cultura din România se numără: Regina Maria, Ana Aslan (medic), Ștefania Mărăcineanu (fizician), Sofia Ionescu (prima femeie neurochirurg din lume), Ana Ipătescu (rol important în Revoluția de la 1848), Alexandrina Cantacuzino (lideră a mișcării feministe românești), Aurora Gruescu (prima femeie inginer silvicultor din lume), Elisa Leonida Zamfirescu (prima femeie inginer din Europa), Cecilia Cuţescu-Storck (prima femeie profesor universitar în învățământul de artă din Europa), Sarmiza Bilcescu-Alimănişteanu (prima femeie doctor în drept din lume), iar, în cele din urmă, Ecaterina Teodoroiu (eroină în Primul Război Mondial), aceasta fiind și singura care a reușit să-și facă apariția pe o bancnotă.
Ulterior, în 2018, jurnalista Janina Nectara a lansat o petiție către guvernatorul Băncii Naționale Mugur Isărescu, care avea ca scop lansarea primei bancnote românești pe care să apară o femeie. Potrivit acesteia, „Femei pe Bancnote” este un demers făcut cu scopul de a face dreptate personalităților feminine marcante ale României, care, prin inovațiile și realizările profesionale, nu doar că au făcut istorie în țară, dar au marcat și istoria internațională, istoricii fiind nedrepți cu ele, deoarece le-au menționat prea puțin în texte care nu sunt atât de cunoscute de publicul larg. Această inițiativă a luat naștere având ca obiectiv includerea femeilor în galeria de portrete ce apar pe bancnotele românești cu scopul de a le onora și de a le aduce un omagiu, astfel, fiindu-le oficial recunoscute meritele incontestabile.
Bancnote din întreaga lume pe care apar personalități feminine
Marea Britanie – regina Elisabeta a II-a
Australia – Dame Nellie Melba-cântăreață
Noua Zeelandă – Kate Sheppard – organizatoarea Campaniei pentru drepturile femeilor
Ucraina – Lesya Ukrainka – poetă
CONCLUZIA
A durat atâția ani de zile pentru ca în sfârșit să apară O SINGURĂ femeie pe o bancnotă, iar ca să sintetizez întreg articolul în câteva cuvinte, tot ce îmi trece prin minte este melodia lui James Brown care descrie perfect societatea în care trăim ”It’s A Man’s Man’s Man’s World”.
Ce personalitate feminină credeți că ar trebui să apară pe bancnotele românești?
Surse:
https://www.bnr.ro/page.aspx?prid=20196
https://ro.wikipedia.org/wiki/Ecaterina_Teodoroiu
https://ro.wikipedia.org/wiki/Leu_rom%C3%A2nesc
0 Comentarii