Bancnota de 20 de lei

´üÁ
ţÇą

februarie 10, 2022

text: Andrada Sima

ilustratie: Adriana Tomeci

Mihai Eminescu, Lucian Blaga, I.L. Caragiale…nu, nu o s─â m─â apuc acum s─â v─â ├«n╚Öirui autorii din programa de bacalaureat, ci numele personalit─â╚Ťilor care se afl─â pe bancnotele rom├óne╚Öti. Aurel Vlaicu, Nicolae Grigorescu, George Enescu, Nicolae Iorga…╚Öi totu╚Öi niciun nume feminin…p├ón─â ├«n 2021 c├ónd s-a introdus ├«n circula╚Ťie o nou─â bancnot─â, cea de 20 de lei pe care apare chipul renumitei Ecaterina Teodoroiu. De ce? Haide╚Ťi s─â ├«ncepem cu ├«nceputul!

BANCNOTE ROMANESTI VECHI

Istoria bancnotelor românești

     Leul a devenit moneda na╚Ťional─â a Rom├óniei prin Legea pentru ├«nfiin╚Ťarea unui nou sistem monetar ╚Öi pentru fabricarea monedelor na╚Ťionale, adoptat─â ├«n 1867.├Äncep├ónd din anul 1880, statul rom├ón a conferit B─âncii Na╚Ťionale a Rom├óniei privilegiul exclusiv de a emite bilete de banc─â la purt─âtor (bancnote). 

Perioada antebelic─â

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/c/c2/Bilet_hypotecar_de_10_lei.jpg/220px-Bilet_hypotecar_de_10_lei.jpg

Primele ├«nsemne monetare de h├órtie sunt biletele ipotecare, emise conform legii din 12 iunie 1877, cu valorile nominale de 5 lei, 10 lei, 20 lei, 50 lei, 100 lei ╚Öi 500 lei, de c─âtre Ministerul de Finan╚Ťe, pentru a ob╚Ťine fondurile necesare sus╚Ťinerii financiare a R─âzboiului de Independen╚Ť─â.

Perioada interbelică și Al Doilea Război Mondial

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/6/64/ROL_100_1947_obverse_and_reverse.jpg/220px-ROL_100_1947_obverse_and_reverse.jpg

 Dup─â Primul R─âzboi Mondial, leul rom├ónesc intr─â pe panta infla╚Ťiei din cauza distrugerii economiei rom├óne╚Öti ├«n r─âzboi ╚Öi a preschimb─ârii banilor str─âini din teritoriile nou dob├óndite. Infla╚Ťia continu─â ├«ntr-un ritm moderat ├«n perioada interbelic─â ╚Öi ├«n cea a celui de-al Doilea R─âzboi Mondial. ├Än 25 iunie 1947 este emis─â bancnota de 5.000.000 lei, acestea fiind ├«nsemnele monetare cu cel mai mare nominal din istoria Rom├óniei.

Perioada comunist─â

ROL 10 1952 obverse.jpg

 ├Än 1952 are loc reforma monetar─â. ├Än 1966 se emit monede ╚Öi bancnote cu noua denumire a statului: Republica Socialist─â Rom├ónia, acestea r─âm├ón├ónd ├«n circula╚Ťie p├ón─â dup─â Revolu╚Ťia rom├ón─â din 1989. Emisiunile vechi r─âm├ón acceptate la plat─â, dar ├«n timp bancnotele unitare ├«╚Öi reduc circula╚Ťia. Pe bancnotele din aceast─â perioad─â apar chipurile urm─âtoarelor personalit─â╚Ťi: Tudor Vladimirescu, Nicolae B─âlcescu ╚Öi Al. I. Cuza.

Perioada post-revolu╚Ťionar─â

 Apar noi bancnote, urm├ónd ca bancnotele din perioada comunist─â s─â ├«╚Öi piard─â rapid valoarea ╚Öi utilitatea practic─â ╚Öi s─â fie scoase oficial din circula╚Ťie dup─â 1992. ├Äntre 1991-1994 pe bancnotele rom├óne╚Öti se reg─âseau chipurile lui Constantin Br├óncu╚Öi, Grigore Antipa, Mihai Eminescu, Nicolae Iorga, ╚Öi Avram Iancu, ├«ntre 1996-2000 chipurile lui George Enescu, Lucian Blaga, Nicolae Iorga, Mihai Eminescu, Nicolae Grigorescu. ├Än 1999 a fost emis─â o bancnot─â cu valoarea nominal─â de 2.000 lei, care a avut un caracter mai degrab─â comemorativ, fiind lansat─â cu ocazia eclipsei totale de Soare din 11 august 1999. ├Äntre anii 2000-2003 s-au emis noi bancnote pe care ap─âreau Nicolae Iorga, Nicolae Grigorescu, I. L. Caragiale, George Enescu ╚Öi Aurel Vlaicu. Este de remarcat faptul c─â bancnota de 1.000.000 de lei a intrat ├«n Cartea Recordurilor – fiind bancnota de plastic cu cea mai mare valoare nominal─â din lume.

ROL 5000 1992 obverse.jpg

ROL 1000000 2003 obverse.jpg

În prezent

Cine sunt marile personalit─â┼úi rom├óne┼čti disp─ârute de pe bancnote.  Devalorizarea a ├«ndemnat la uitare trei nume uria┼če

Leul rom├ónesc este noua unitate monetar─â a Rom├óniei. La data de 1 iulie 2005, leul rom├ónesc a pierdut ultimele 4 zerouri, prin denominare. De la 1 iulie 2005 sunt ├«n circula╚Ťie urm─âtoarele bancnote, pe fiecare ap─âr├ónd chipul unei personalit─â╚Ťi celebre: 1-Nicolae Iorga, 5 lei- George Enescu, 10 lei-Nicolae Grigorescu, 50 lei- Aurel Vlaicu, 100 lei- I.L. Caragiale , 200 lei- Lucian Blaga, 500 lei-Mihai Eminescu.

Bancnota de 20 de lei

20 lei. Romania, 2021 a.jpg

├Äntr-un final, dup─â at├ó╚Ťia ani ├«n care pe bancnotele rom├óne╚Öti au fost tip─ârite doar personalit─â╚Ťi masculine, ├«ncep├ónd cu data de 1 decembrie 2021, Banca Na╚Ťional─â a Rom├óniei a pus ├«n circula╚Ťie o bancnot─â cu valoarea nominal─â de 20 lei, aceasta fiind prima bancnot─â cu putere circulatorie pe care este prezent─â o personalitate feminin─â: Ecaterina Teodoroiu. Totodat─â, BNR a men╚Ťionat ├«ntr-un comunicat de pres─â faptul c─â: ÔÇ×Se r─âspunde astfel interesului public legitim, care a g─âsit o larg─â sus╚Ťinere la nivelul societ─â╚Ťii, sus╚Ťin├óndu-se consolidarea egalit─â╚Ťii de gen ╚Öi a rolului major al personalit─â╚Ťilor feminine ├«n istoria ╚Öi societatea rom├óneasc─â”. Potrivit acestuia,  alegerea imaginii Ecaterinei Teodoroiu are o dubl─â semnifica╚Ťie: pe de-o parte pentru a sus╚Ťine preocup─ârile pentru consolidarea egalit─â╚Ťii de gen, ├«n linie cu ini╚Ťiativele altor b─ânci centrale din lume, iar pe de alt─â parte pentru a onora imaginea unui erou al Marelui R─âzboi de Re├«ntregire cu ocazia marc─ârii ├«nc─â o dat─â a ├«mplinirii Centenarului Rom├óniei Mari. 

Cine a fost Ecaterina Teodoroiu?

EcaterinaTeodoroiu.jpg

Ecaterina Teodoroiu  a fost o cerceta╚Ö─â ╚Öi participant─â la Primul R─âzboi Mondial. Ini╚Ťial, aceasta a plecat la Bucure╚Öti pentru a deveni ├«nv─â╚Ť─âtoare, iar acolo a contribuit la ├«nfiin╚Ťarea primelor organiza╚Ťii de cerceta╚Öi din ╚Ťar─â .├Äns─â, dup─â intrarea Rom├óniei ├«n Primul R─âzboi Mondial, a activat ca asistent─â medical─â pe frontul din regiunea natal─â. Din dorin╚Ťa de a-i r─âzbuna pe to╚Ťi cei patru fra╚Ťi ai s─âi care muriser─â ├«n lupte, Ecaterina a cerut s─â fie transferat─â la o unitate de combatan╚Ťi. A fost luat─â prizonier─â, a evadat ╚Öi a fost r─ânit─â de dou─â ori. ├Än spital, a fost decorat─â de casa regal─â ╚Öi avansat─â la gradul de sublocotenent. Din aceast─â postur─â a   participat la b─ât─âlia de la M─âr─â╚Öe╚Öti, unde a murit comand├ónd un pluton de infanterie. Celebrat─â ca eroin─â na╚Ťional─â dup─â terminarea r─âzboiului, imaginea ei a fost la ├«nceput marginalizat─â ╚Öi apoi distorsionat─â de regimul comunist.

Ini╚Ťiativa ÔÇ×Femei pe bancnoteÔÇŁ

Dac─â st─âm s─â punem ├«n balan╚Ť─â c├óte personalit─â╚Ťi feminine ╚Öi c├óte masculine au ap─ârut de-a lungul timpului pe bancnotele rom├óne╚Öti dispropor╚Ťia este una c├ót se poate de evident─â, tocmai de aceea, ├«nc─â din anul 2012 a fost lansat─â ini╚Ťiativa ,, Femei pe bancnoteÔÇŁ, aceasta const├ónd ├«ntr-o peti╚Ťie semnat─â de peste 7.000 de bucure╚Öteni, care ├«╚Öi propunea s─â desemneze prima personalitate feminin─â ce va ap─ârea pe o bancnot─â emis─â de BNR. 

               Printre personalit─â╚Ťile feminine men╚Ťionate ├«n aceast─â peti╚Ťie care au marcat istoria ╚Öi cultura din Rom├ónia se num─âr─â: Regina Maria, Ana Aslan (medic), ╚śtefania M─âr─âcineanu (fizician), Sofia Ionescu (prima femeie neurochirurg din lume), Ana Ip─âtescu (rol important ├«n Revolu╚Ťia de la 1848), Alexandrina Cantacuzino (lider─â a mi╚Öc─ârii feministe rom├óne╚Öti), Aurora Gruescu (prima femeie inginer silvicultor din lume), Elisa Leonida Zamfirescu (prima femeie inginer din Europa), Cecilia Cu┼úescu-Storck (prima femeie profesor universitar ├«n ├«nv─â╚Ť─âm├óntul de art─â din Europa), Sarmiza Bilcescu-Alim─âni┼čteanu (prima femeie doctor ├«n drept din lume), iar, ├«n cele din urm─â, Ecaterina Teodoroiu (eroin─â ├«n Primul R─âzboi Mondial), aceasta fiind ╚Öi singura care a reu╚Öit s─â-╚Öi fac─â apari╚Ťia pe o bancnot─â.

              Ulterior, ├«n 2018, jurnalista Janina Nectara a lansat o peti╚Ťie c─âtre guvernatorul B─âncii Na╚Ťionale Mugur Is─ârescu, care avea ca scop lansarea primei bancnote rom├óne╚Öti pe care s─â apar─â o femeie. Potrivit acesteia, ÔÇ×Femei pe BancnoteÔÇŁ este un demers f─âcut cu scopul de a face dreptate personalit─â╚Ťilor feminine marcante ale Rom├óniei, care, prin inova╚Ťiile ╚Öi realiz─ârile profesionale, nu doar c─â au f─âcut istorie ├«n ╚Ťar─â, dar au marcat ╚Öi istoria interna╚Ťional─â, istoricii fiind nedrep╚Ťi cu ele, deoarece le-au men╚Ťionat prea pu╚Ťin ├«n texte care nu sunt at├ót de cunoscute de publicul larg. Aceast─â ini╚Ťiativ─â a luat na╚Ötere av├ónd ca obiectiv includerea femeilor ├«n galeria de portrete ce apar pe bancnotele rom├óne╚Öti cu scopul de a le onora ╚Öi de a le aduce un omagiu, astfel, fiindu-le oficial recunoscute meritele incontestabile.

Bancnote din ├«ntreaga lume pe care apar personalit─â╚Ťi feminine

Marea Britanie – regina Elisabeta a II-a

Australia – Dame Nellie Melba-c├ónt─ârea╚Ť─â

Noua Zeeland─â – Kate Sheppard – organizatoarea Campaniei pentru drepturile femeilor

 Ucraina – Lesya Ukrainka – poet─â

CONCLUZIA

 A durat at├ó╚Ťia ani de zile pentru ca ├«n sf├ór╚Öit s─â apar─â O SINGUR─é femeie pe o bancnot─â, iar ca s─â sintetizez ├«ntreg articolul ├«n c├óteva cuvinte, tot ce ├«mi trece prin minte este melodia lui James Brown care descrie perfect societatea ├«n care tr─âim ÔÇŁIt’s A Man’s Man’s Man’s WorldÔÇŁ.         

Ce personalitate feminin─â crede╚Ťi c─â ar trebui s─â apar─â pe bancnotele rom├óne╚Öti?

Surse:

https://www.bnr.ro/page.aspx?prid=20196

https://ro.wikipedia.org/wiki/Ecaterina_Teodoroiu

https://ro.wikipedia.org/wiki/Leu_rom%C3%A2nesc

https://www.femeipebancnote.ro/?page_id=374

Women and money: famous females on banknotes

S-ar putea s─â-╚Ťi plac─â ╚Öi …

Raport de activitate 2023

Raport de activitate 2023

Drag─â comunitate, Lansat─â la ├«nceputul anului 2020 din dorin╚Ťa de a sprijini genera╚Ťiile viitoare de femei, Her Time...

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ro_RORomână