text: Csereș Karina Nicoleta și Mocanu Beatrice
ilustratie: Larisa Petcut
Lucrul de bază prin care a fost adusă la viață planeta și prin care trăiește și se dezvoltă în continuare este i u b i r e a. Această trăire energetică, divină, inexplicabilă de la o ființă la alta și, bineînțeles, unică a dus la războaie, la nenumărate schimbări în istorie cât și la lucruri mai mici precum cărți, tradiții și desigur sărbători, căci oamenii aveau nevoie de un moment special în care să-și dăruiască dragostea celui ales. Valentine’s Day a fost clădit pe un act naiv al unui îndrăgostit ce i-a încredințat înainte de deces o scrisoare fiicei temnicerului pe care scria From your Valentine. În aceiași termeni ai simțământului, preotul Valentin este un alt motiv ce a lansat celebrarea iubirii la nivel mondial, deoarece acesta oficializa uniuni/căsătorii ale cuplurilor, ce erau ilegale în Roma secolului III. Reprezentantul în cultura română al Valentine’s Day-ului este Dragobetele ce oferă aceeași energie fecioarelor și feciorilor ce își caută sau își sărbătoresc ursitul/ursita.
Culturile latine și grecești completându-se la un moment dat, povața soulmate-urilor din mitologia Olimpului a continuat să stârnească oamenii să formeze legături/relații energetic divine, ce aveau să le schimbe total destinul. Legenda ne vorbește despre Zeus ce privind cu jind la oamenii harnici și prosperi de pe Terra ce pe atunci aveau patru brațe, patru picioare și două capete, s-a înfuriat ireversibil și a fulgerat pământul despărțind astfel fiecare ființă în două jumătăți. O jumătate fără cealaltă nu putea aduce abundență așa că s-a liniștit privind haosul și foametea ce s-a format.
Pornind de la această faptă, odată cu alinierea legilor universului, au fost cunoscute mai multe tipuri de soulmate-uri, precum relațiile karmice (cele ce vin să te dezvolte deși te lovesc), soulmate-urile platonice (prietenii), twin flames (două spirite formate din aceeași flacără, geamăn sufletesc) etc.
Privind lucrurile așa timp de secole, oamenii au început să vadă această căutare sufletească ca pe o nevoie cognitivă ce nu avea să se oprească vreodată, o căutare a completării pe plan romantic. Trăind într-o eră a tehnologiei și robotizării, uităm din ce în ce mai mult de partea a doua a legendei, ce ne vorbește despre legăturile formate cu prietenii și familia, dar nu în ultimul rând despre cea cu noi înșine.
Să avem grijă de noi, de sufletul, mintea și de corpul nostru nu înseamnă să fim narcisiști; este o formă de recunoștință pentru puterea pe care o are corpul nostru, pentru talentele pe care le avem și chiar și pentru fiecare inspirație și expirație. Fiecare formă de iubire pe care o materializăm, îngrijim și dezvoltăm are o mare importanță în viața, precum și în evoluția noastră.
În același timp, dorința de căutare și completare romantică a oamenilor a devenit o modalitate ușoară a firmelor mari să atragă clienți și, desigur, o formă garantată de profit. Dintr-o zi ce avea să celebreze iubirea în toate formele ei unice, Valentine’s Day, a ajuns să fie doar o modalitate ușoară de marketing. Modul de promovare al sărbătorii este unul ce acceptă doar prezența iubirii romantice în public, aducând astfel provocări pentru cei ce sunt departe de partenerul lor și pentru cei care nu au cui să spună „Te iubesc!”.
Tradiția specifică potrivit căreia cei dragi dăruiesc și primesc la rândul lor un cadou de suflet în această zi specială a încurajat firmele mari să producă lucruri cât mai atractive, luxoase, scumpe, obligând oamenii să fie într-o constantă competiție a cadourilor.
Uităm, din păcate, pe zi ce trece, să ne bucurăm de lucrurile micuțe, de simpla prezență a cuiva drag lângă noi, de un zâmbet, de propriul nostru zâmbet. Bucură-te de tot ce se află în universul tău interior, dar și în cel exterior în aceeași măsură. Cel mai important și singurul lucru pe care ar trebui să-l uiți de Valentine’s Day este monotonia și tipologiile simpliste de date-uri ce sunt mediatizate constant. Faceți ceva nebunesc; ieșiți la picnic în pădure, în parc sau în orice loc liniștit unde să vă puteți concentra atenția doar pe voi. Pictați-vă unul pe celălalt, chiar dacă nu aveți talent; este o experiență superbă să vezi cum cineva te descrie prin prisma lui. Dansați în ploaie, gătiți împreună, meditați, jucați-vă, fiți copii! Niște copii ce văd iubirea platonică, romantică sau de orice fel, inocentă, pură, naivă, nostalgică și plină de lucruri mici și de detalii în multe culori.
Scrierea este, de asemenea, o modalitate prin care să-i arăți celui drag sentimentele tale în mod direct, fie că este aproape de tine, fie că este departe. Guess what, îți poți scrie love letters și ție însuți! Nu ai încercat niciodată?! Adu-ți cele mai frumoase pixuri, cu cea mai adorabilă mină, plicul roz și o oglindă. Scrie tot ce iubești la tine, tot ce ai iubit la tine, tot ce vei iubi la tine. Complimentează-te și completează-te de parcă Zeus nu ți-a rupt niciodată spiritul în două. Fi tu cu tine și toată dragostea pe care o ai în suflet. După ce ai terminat împăturește frumos hârtia, pune-o în plic, sigilează-l și dă-l cu parfumul tău preferat. Acum te uiți la cel mai frumos cadou de la tine, pentru tine. Citit după o baie caldă cu spumă aduce un plus de liniște și empatie (și nu uitați, folosiți-vă cuvintele în a exprima ce simțiți și nu vă feriți de “Te iubesc”). Creează-ți propria ta intimitate, singur sau cu cineva drag. Cunoaște-ți și cel mai important REcunoașteți nevoile, dorințele personale și limitele, de asemenea, pe ale celor din jurul tău.
Tu cui ai vrea să îi spui acum „te iubesc”?
Acum ai ocazia să o spui liber în comentarii!
0 Comentarii