...

Johnny Depp și abuzul domestic al bărbaților

iunie 12, 2022

text: Maria Bogdan

ilustratie: Adriana Tomeci

 

Cred că toți am auzit în ultima perioadă despre faimosul proces de defăimare între Johnny Depp și fosta sa soție Amber Heard. Depp a început procesul de a o da în judecată pentru defăimare pe Heard , ca răspuns la un articol scris pentru Washington Post, în care detalia experiența ei cu violența domestică. Numele lui Depp nu este menționat, dar articolul a fost interpretat pe scară largă ca fiind despre el.În ianuarie 2021, Heard l-a dat în judecată pe Depp pentru 100 de milioane de dolari, după ce propunerea ei de a muta cazul în California a fost respinsă.

Procesul efectiv a început pe 11 aprilie 2022 și s-a încheiat oficial miercuri, 1 iunie. Verdictul a fost în favoarea lui Depp, urmând ca Amber sa trebuiască să îi plăteasca 15 milioane de dolari pentru defăimare. În mod clar, ei au considerat în unanimitate că Amber Heard, 36 de ani, a făcut declaraţii false descriindu-se ca victimă a violenţei domestice şi că a acţionat „rău intenţionată”.

Cei şapte juraţi – cinci bărbaţi şi două femei – au decis, de asemenea, că Johnny Depp, 58 de ani, a defăimat-o pe Amber Heard, acesta trebuind să-i plătească  o compensaţie financiară de 2 milioane de dolari.

De-a lungul întregului proces, Amber a mințit direct judecătoarea și martorii, portretizând imaginea unei femei abuzate de un bărbat rece, drogat. Însă, toate fostele legături romantice ale lui Depp au ieșit în mediul online public, afirmând adevărul actorului și întărind faptul că acesta nu a fost abuziv verbal sau fizic în trecut.

La începutul acestei luni, a fost redată o înregistrare în sala de judecată. În ea, Heard spune: „Spune-le oamenilor că a fost o luptă corectă și vezi ce cred juriul și judecătorul. Spune lumii, Johnny. Spune-le: „Eu, Johnny Depp, sunt o victimă a violenței domestice; între noi a fost o luptă corectă” și vezi dacă oamenii te cred sau sunt de partea ta.”

Depp a fost întrebat la tribună cum a răspuns când Heard i-a spus să „spună lumii” că a supraviețuit violenței domestice. El a spus în sala de judecată: „Da. Eu sunt.”

Astfel, a apărut live în timp real confesiunea unuia dintre puținii actori masculini care au avut curajul să recunoască că au fost supuși abuzului domestic, nu numai psihologic, dar și fizic.

Resursele limitate pentru combaterea abuzului domestic creează o competiție dăunătoare între sprijinirea victimelor femei și bărbați. Grupurile care susțin femeile au avantajul unui argument care are o putere emoțională: imaginile îngrozitoare ale soțiilor bătute sunt prea familiare, dar un tip care se înghesuie într-un colț în timp ce soția lui se apropie de el cu un fier de călcat arzând nu sunt la fel de comune.

Din păcate nu există destul ajutor pentru indivizii abuzați cât și pentru cei care devin violenți din propriile traume nerezolvate.Un comportament defectuos se poate răspândi ulterior și la copii, agravând problema. În acest, un sondaj recent realizat de For Baby’s Sake Trust a constatat că părinții care au suferit abuzuri domestice în copilărie au avut mai multe șanse de a se confrunta cu abuzul domestic ca adulți, iar rușinea este cea mai mare barieră în căutarea ajutorului.

Din păcate, victimele bărbați încă nu sunt un lucru acceptat de societate, deși cifrele sunt îngrijorătoare. Una din 3 femei a suferit vreo formă de violență din partea unui partener, comparativ cu 1 din 4 bărbați, conform Coaliției Naționale Împotriva Violenței Domestice din SUA. Numărul crește la 1 din 4 femei și 1 din 7 bărbați atunci când vine vorba de violențe severe, cum ar fi arsuri, bătăi sau strangulare de către un partener intim. Una din 2 femei care sunt ucise este ucisă de partenerii lor intimi, iar 1 din 13 bărbați este ucis de partenerii lor.În plus, o fișă de informare de la NCADV a recunoscut că organizația știa că femeile sunt agresorul principal față de bărbați, dar nu avea date „care să cuantifice cât de des femeile au fost identificate ca fiind principalul agresor în relație”.

Când a fost anunțat verdictul, Johnny Depp, care n-a fost prezent în sala de judecată a declarat: ”Mi-au fost aduse acuzații false, foarte grave și penale prin intermediul mass media, ceea ce a declanșat un baraj nesfârșit de conținut de ură, deși nu mi s-a adus vreo acuzație. A făcut deja înconjurul lumii de două ori într-o nanosecundă și a avut un efect seismic asupra vieții și carierei mele. Șase ani mai târziu, juriul mi-a dat viața înapoi. Sunt cu adevărat recunoscător”.

Odată cu încheierea acestui proces penal, mass-media ar trebui scoată în evidență o idee: bărbații pot fi și ei abuzați domestic, pot sa piardă totul și să nu aibă încrederea în sine pentru a vorbi despre  violența pe care au suportat-o. În viitor, trebuie să milităm pentru o lume în care privim rațional ambele părți și să nu analizăm  evenimente în funcție de cum arată “la prima vedere” situația sau de prejudecăți legate de gen. Agresorul poate cauza violență indiferent de sex, moment și relație, însă din acel moment, victima va fi schimbată pentru totdeauna, avănd un fir narativ urzit cu roșul agresiunii unei persoane rănite la rândul său.

Surse:

https://www.digi24.ro/stiri/externe/mapamond/cum-au-reactionat-johnny-depp-si-amber-heard-dupa-verdictul-in-procesul-de-defaimare-m-a-readus-la-viata-am-inima-franta-1960909

https://www.nbcnews.com/pop-culture/pop-culture-news/johnny-depp-amber-heard-defamation-trial-summary-timeline-rcna26136

https://www.spectator.co.uk/article/johnny-depp-and-the-truth-about-male-domestic-abuse-victims/

https://www.nbcnews.com/pop-culture/pop-culture-news/male-domestic-violence-survivors-say-feel-depp-heard-trial-turning-poi-rcna29742

S-ar putea să-ți placă și …

Raport de activitate 2023

Raport de activitate 2023

Dragă comunitate, Lansată la începutul anului 2020 din dorința de a sprijini generațiile viitoare de femei, Her Time...

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ro_RORomână
Accelerator de serafinitBannerText_Accelerator de serafinit
Activează viteza mare a site-ului pentru a fi atractiv pentru oameni și motoarele de căutare.