Text: Andreea Decean
Ilustrație: Diana Vișinescu
Feminism vs. Feminazism
Într-o conversație cu câțiva prieteni, acum ceva vreme, a venit în discuție subiectul feminismului. Prin afirmarea mea ca feministă am fost atacată de doi dintre prietenii mei că sunt „una d-aia nebună” și că mă cred superioară și că urăsc bărbații. Luând în considerare că este vorba despre persoane în compania cărora îmi petrecusem ultimele câteva luni, situația a fost destul de deprimantă. De multe ori, în discuții cu aceștia, am observat o tendință de a susține că o femeie nu ar face “asta” la fel de bine ca un bărbat sau comentarii de genul “Tu ești fată, nu știi tu despre din astea”. Din cauza reacțiilor asemănătoare cu cele pe care le-am descris și eu anterior, există o anumită teamă de a spune că ești feministă. Motivul acestui comportament este datorat faptului că feminismul a fost derivat de la definiția sa de bază, a fost dus la extrem, și s-a ajuns pentru multe la ceea ce îi place unei ambasadoare de-ale noastre să numească feminazism.
Așadar, ce înseamnă feminismul și ce înseamnă feminazismul?
Feminismul, la bază, este o mișcare socială care militează pentru egalitatea în drepturi a femeilor cu bărbații în toate domeniile de activitate. Interesul pentru drepturile femeilor datează încă din perioada Iluminismului. Prima exprimare importantă a feminismului a fost lucrarea lui Mary Wollstonecraft, „Justificare pentru egalitatea în drepturi a femeii” (1792). În 1848, la Convenția Seneca Falls, organizată de Elizabeth Cady Stanton, Lucretia Mott și altele au cerut egalitatea juridică în drepturi cu bărbații, accesul nelimitat la educație și dreptul la salarii egale, astfel că “Mișcarea pentru dreptul la vot al femeilor” a luat amploare, extinzându-se din America în Europa. Americancele au primit drept de vot prin amendament constituțional, în 1920, dar angajarea lor la diferite locuri de muncă era limitată, întrucât mentalitatea generală era aceea că femeile trebuie să se ocupe de treburile casnice. Momentele hotărâtoare în dezvoltarea mișcării feministe moderne au fost lucrările “Al doilea sex”(1949) de Simone De Beauvoir și “Mistica Feminină” (1963) de Betty Friedan, ca și înființarea, în 1966, a “Organizației Naționale a femeilor”.
Feminazismul nu are o definiție, în primul rând pentru că cuvântul nu există, și în al doilea rând pentru că explicația pe care urmează să o expun este, de fapt, modul în care mulți interpretează feminismul. Acest cuvânt inventat face referire la o mișcare socială ce susține o ură pentru bărbați, susține că femeile sunt superioare, că nu au nevoie de bărbați și că viața ar fi mai bună fără ei. Deși nu pot să vă dau date exacte legate de această temă, acest extremism poate fi observat tot mai proeminent de-a lungul ultimilor ani.
Acest articol vrea să arate o parte din ce gândește o feministă, cum nu ne considerăm superioare, nu credem că bărbații o duc mai bine, nu urâm bărbații și nu considerăm că viața ar fi mai buna fără ei. Pentru acei bărbați care consideră că femeile adoptă feminismul fără sens și pentru acele femei care au dus feminismul la un extrem propun un joc de imaginație. Scopul meu este de a vă crea o imagine fără femei sau fără bărbați, să se realizeze astfel necesitatea pentru prezența feminismului, egalității, și nevoii de ambele sexe.
Deci, ce ar însemna, cu adevărat, o lume fără bărbați sau fără femei?
Cititorii de sex masculin, imaginați-vă că vă treziți într-o dimineață și femeile nu mai există. În loc să vă gândiți că veți sta toată ziua să vă jucați jocuri video sau să beți bere cu băieții (un exemplu clichéic ce nu trebuie luat prea în serios), imaginați-vă că ziua ar decurge normal. Trebuie să vă duceți copilul la grădiniță, cred că azi ar fi o zi liberă, avand în vedere că mai mult de 80% din posturile de educator, învățător sau profesor sunt ocupate de femei. Veți zice, „Eu nu am copii.”, ok. Vreți să vă duceți la bancă, să vă scoateți niște bani ca să mergeți la cumpărături, dar bancomatul nu funcționează, așa că intrați să vedeți ce s-a întamplat, însă banca e goală, 85% din persoanele care lucrează la bancă sunt femei. Decideți până la urmă să mergeți totuși la cumpărături, dar descoperiți că magazinul este aproape gol, 90% din vânzători sunt femei. Înainte să mergeți acasă, intrați la o cafenea, dar, la fel ca și magazinul, cafeneaua duce lipsă de angajați, având în vedere că peste 80% din chelneri sau barista sunt femei. Câteva ore mai târziu, vă aduceți aminte de programarea la psiholog, însă înainte să plecați de acasă poate ar trebui să vă verificați programarea, pentru că mai mult de 67% din domeniul psihologiei este ocupat de femei, de asemenea posibilitatea să nu vă răspundă cineva la telefon este mare, având în vedere că peste 90% din asistenți sau secretari sunt femei.
Cititoarele de sex feminin, imaginați-vă că vă treziți într-o dimineață și bărbații nu mai există, în loc să vă gândiți că veți sta toată ziua făcându-vă unghiile și povestind cu fetele cu un pahar de vin în mână (un exemplu clichéic ce nu trebuie luat prea în serios), imaginați-vă că ziua ar decurge normal. Vă urcați în mașină să mergeți la birou și porniți radioul, dar surpriză, nu funcționează aproape niciun post, având în vedere că peste 80% din operatorii de radio sunt bărbați. Dintr-o dată, mașina scoate un sunet ciudat și nu mai merge, așa că sunați la magazinul auto, dar nu răspunde nimeni, pentru că peste 80% din mecanici sunt bărbați. Veți zice „Eu nu am mașină.”, ok. Decideți să luați un taxi să vă duceți la magazin să faceți niște cumpărături, problema este că peste 85% din taximetriști sunt bărbați. Când ajungeți într-un final la magazin, constatați că acesta a fost jefuit din cauza absenței paznicului, mai mult de 80% din acest job fiind ocupat de bărbați. După cumpărături mergeți să vă întâlniți cu o prietenă la un restaurant, dar din păcate acesta este închis, pentru că peste 75% din bucătari sunt bărbați. Pe drum spre casă constatați că o clădire de peste drum care ar trebui să fie în lucru pare părăsită, pentru că peste 90% din constructori sunt bărbați.
Realitatea lucrurilor este că avem, evident, nevoie de femei la fel de mult cum avem nevoie de bărbați, iar nevoia aceasta este motivul existenței feminismului. Să fii etichetat ca “nebun” pentru că crezi în egalitate este ceva ce trebuie să se oprească, la fel ca și impresia că femeile sunt superioare. Nu suntem „feministe de-alea nebune”, ci suntem persoane ce cred în posibilitatea schimbării și a egalității.
Resurse
Chart: The percentage of women and men in each profession
Dicționar Enciclopedic Britannica
0 Comentarii