Ce vor adolescenții să știe despre sex?

February 3, 2021

ilustrație: Diana Vișinescu

text: Adina Apetrei

Faptul că introducerea educației sexuale în școlile românești se discută și răs-discută de ceva vreme nu este nimic nou. Nici că România se află pe podiumul numerelor de mame minore în Europa (sursă) sau că jumătate din populație crede că violul poate fi justificat (sursă) nu mai este un secret. În mod evident, România are o problemă serioasă în ceea ce privește felul în care se raportează la sex și sexualitate. Vorbim despre un analfabetism generalizat în ceea ce privește relațiile sexuale, un alfabetism care, printre altele, este cauzat de lipsa educației sexuale în școli. Asta se adaugă peste analfabetismul per se de care suferă populația României și peste cel funcțional și cel științific. Despre efectele și consecințele celor din urmă putem discuta însă altă dată.

Din fericire, există diverse platforme care încearcă să suplinească absența educației sexuale și să aducă informații accesibile, de încredere și importante la îndemâna adolescenților. Printre organizațiile care se ocupă și cu așa ceva, printre alte inițiative și proiecte, se numără, spre exemplu, Sexul vs Barza, iele-sânziene, Centrul Filia și, nu în cele din urmă, Her Time România. Vă invit să citiți campania despre educație sexuală de la care pleacă și acest articol pe pagina noastră de Instagram.

Recent am colaborat cu GirlUp pentru organizarea unui webinar destinat educației sexuale, difuzat live și pe Facebook. Aș vrea să demontez câteva mituri legate de ce înseamnă educația sexuală și de întrebările pe care la au adolescenții când vine vorba de sex, așa cum le-am observat în discuția de la webinar.

Mitul #1: Nu e nevoie de educație sexuală, lucrurile astea trebuie discutate cu părinții.

Înainte de toate: a avea parte de sex ed la școală nu înseamnă că nu mai ai voie să discuți cu părinții despre acest subiect. Din contră, ar putea chiar să încurajeze astfel de discuții, să ofere puncte de plecare și repere care să facă această conversație mai ușoară.

Ce este și mai important, însă, este că adolescenții nu se simt tocmai confortabil să vorbească despre sex cu părinții lor; nu numai despre sex în sine, ci nici despre organele genitale sau despre schimbările care au loc în corpurile lor în perioada pubertății. Am fost întrebată, în cadrul webinarului, ce sfaturi am ca părinții să devină mai receptivi la astfel de curiozități, ce să facem dacă părinții sunt homofobi, iar copilul lor se află într-o relație homosexuală, ba chiar și de la ce vârstă se poate merge pe cont propriu la medic, pentru că este jenant să discuți anumite aspecte de față cu părinții. Nu vreau în niciun caz să generalizez, sunt convinsă că există familii în care comunicarea este deschisă. Ce vreau să subliniez, însă:

Această barieră de comunicare, atunci când ea există, nu face decât să limiteze accesul la informație și să țină tinerii în întuneric.

Mai mult, educația sexuală este necesară și atunci când relația adolescenților cu părinții lor este una foarte bună. De ce? Pentru că, de vreme ce nici părinții nu au avut acces la educație sexuală, probabil că majoritatea nici nu știu să răspundă la întrebări extrem de specifice. Pentru asta e nevoie de un specialist, o persoană care chiar cu asta se ocupă și care poate să vorbească informat despre educația sexuală.

Mitul #2: Dacă avem educație sexuală în școli, copiii vor vrea să afle doar despre „practici perverse”, poziții sexuale și orgasm.

Să luăm lucrurile pe rând. De ce echivalăm orgasmul cu perversitatea? Poate că una dintre cauze include explicațiile pe care le oferă mai ales religia sau valorile conservatoare, „tradiționale”, cum că actul sexual are ca unic scop reproducerea. Chiar și așa, realitatea este că cei mai mulți oameni (recunosc, nu pot cita nicio sursă când spun asta, dar aș spune că este un educated guess) nu se gândesc neapărat la a face copii când vine vorba de sex. 

La webinar am avut și o sesiune de întrebări din public și pot să spun că niciunul dintre cei prezenți nu m-a întrebat nimic câtuși de puțin indecent, invaziv sau care să poată fi încadrat în categoria „pervers”. Singura întrebare pe care cineva mai tradițional ar putea-o încadra tangențial ar fi dacă riscurile de accidentare, spre exemplu ruperea penisului, cresc atunci când cei doi parteneri o fac într-un loc mai neobișnuit sau într-un moment spontan. Am profitat de ocazie ca să atrag atenția asupra anatomiei penisului (și că nu are oase, ceva ce multă lume nu știe) și ca să spun că e vorba mai mult de tehnică, să zic așa, decât de spontaneitatea momentului.

Cele mai multe întrebări au fost despre ciclul menstrual, metode de contracepție și detalii despre infecțiile cu transmitere sexuală. Concluzie: adolescenții iau lucrurile astea în serios dacă li se oferă un spațiu safe și deschis în care să își adreseze toate întrebările.

Mitul #3: Educația sexuală încurajează adolescenții să facă sex.

Îmi pare rău să distrug iluzia, dar internetul este un sac fără fund de „inspirație” în ceea ce privește acest subiect. Site-urile pentru adulți, social media, știrile de tip tabloid cu cine ce operație de mărire a sânilor a făcut (de parcă ar fi treaba oricui altcuiva în afară de a persoanei în cauză), toate sunt surse care ar putea stimula mai tare interesul decât orele de educație sexuală de la școală. Sunt subiectivă, dar să afli despre riscuri, boli, analize de sânge, tratamente medicale și sarcină nu mi se pare că este neapărat cel mai mare turn-on pentru cineva de 15 ani. De fapt, nu cred că este pentru nimeni. Din contră, studiile arată că adolescenții care au avut parte de educație sexuală comprehensivă, care nu se bazează strict pe abstinență, tind să își înceapă viața sexuală mai târziu decât ceilalți (sursă). Subliniez însă ceva ce am spus și la webinar: cu siguranță abstinența este cea mai sigură metodă de a se proteja de toate cele enumerate mai sus. Este singura „metodă de contracepție”, impropriu spus, care funcționează 100%. Odată ce avem toate informațiile pe masă, toate întrebările lămurite și curiozitățile sub control, e decizia fiecăruia dacă își asumă aceste riscuri sau nu și la ce vârstă. Învățăm la școală și despre reacții chimice cu substanțe explozive, asta nu înseamnă că m-am simțit tentată să comand TNT și să mă joc și eu cu el acasă.

Ca să rezum tot ceea ce am spus mai sus, trebuie să înțelegem că scopul educației sexuale nu este (și nu a fost niciodată) să învețe tinerii să facă sex. E despre sănătate, despre a-ți înțelege corpul mai bine, despre relații, despre siguranță și despre a lua decizii asumate și conștiente. Cu cât mai repede reușim să eliminăm prejudecățile legate de educația sexuală, cu atât mai ușor va fi să reparăm relația disfuncțională pe care o are România cu acest subiect.


Mai ai întrebări, curiozități sau nelămuriri legate de acest subiect? Mă găsești pe Instagram: @adinapetrei, unde pot să îți răspund la întrebări punctuale. Pe profilul meu vei descoperi și prezentarea de la webinar, și rezumatul ei ca cheat sheet, cu informațiile pe scurt.

S-ar putea să-ți placă și …

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *