...

Book Review: Florența la apus, de Jessie Chaffe

februarie 10, 2021

text: Diana Vișinescu

ilustrație: Beatrice Pura, Diana Vișinescu

Avertisment legat de conținut: tulburări alimentare

În cartea “Florența la apus” de Jessie Chaffee, peisajul superb al Florenței se îmbină cu personajul principal cu un caracter puternic, fiind tot ce îți trebuie pentru a te destinde la finalul unei săptămâni. Deși pare o carte ușor de citit, aceasta atinge teme sensibile precum tulburări alimentare și puterea psihică de care ai nevoie ca să te ridici în momentul când ai căzut.

Hannah este o tânără americancă ce pleacă din Boston și se mută în Florența, fără a ști pe cineva și fără a cunoaște limba, în minte cu ideea de a se reinventa și a lua totul de la început. Aceasta decide să se alăture unui grup de canotaj, unde întâlnește un simpatic italian, Luca, care îi va arăta frumusețile Toscanei.

Cartea folosește detaliul ca tehnică principală, iar descrierea atacurilor de panică prin care trece personajul principal sunt foarte realiste, orice cititor regăsindu-se în personaj. Hannah este un personaj puternic, care învață să trăiască cu o tulburare alimentară, ba chiar să o înfrângă,

Dar o bătălie nu este o linie dreaptă, ci un roller-coaster cu urcușuri și coborâșuri iar în momentul când aceasta cade, trebuie sa învețe să se ridice înapoi și să continue bătălia.

De asemenea, Luca este un personaj pe care este imposibil să nu îl simpatizezi încă de la prima întrevedere. Deși rece la început, acesta o ajută pe Hannah când vinul italienesc este puțin prea mult pentru stomacul gol al acesteia, și rămâne lângă americancă când soarele Florenței nu îi mai aduce alinare.

Greutățile prin care personajele trec și faptul că defectele lor nu sunt omise și sunt constant reamintite fac personajele să fie oameni, fiind realist scrise și ușor să te regăsești în acestea. 

Străduțele Florenței și satele Toscanei pe care aceștia le vizitează sunt vivid descrise iar detaliile precum turiștii sau localnicii care își fac apariția în descrierile autoarei completează scena și te transpun direct în orașul italienesc. În aceeași ordine de idei, puține cărți vorbesc despre subiecte atât de sensibile cu onestitate și empatie, un limbaj nefiltrat și în același timp poetic.

Astfel, cartea este o odă pentru frumusețile Italiei, iar carisma Hannei și umorul lui Luca o să rămână cu tine mult după ce termini de citit această carte. Întâmplările personajelor sunt o cheiță spre mintea unei persoane care suferă de tulburări alimentare, dar Hannah ne arată că ține de noi înșine să ne vindecăm și să continuăm o bătălie indiferent de obstacolele pe care le întâmpinăm, cât și că susținerea prietenilor și a familiei contează la fel de mult.

S-ar putea să-ți placă și …

Raport de activitate 2023

Raport de activitate 2023

Dragă comunitate, Lansată la începutul anului 2020 din dorința de a sprijini generațiile viitoare de femei, Her Time...

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ro_RORomână
Accelerator de serafinitBannerText_Accelerator de serafinit
Activează viteza mare a site-ului pentru a fi atractiv pentru oameni și motoarele de căutare.