65.000 de copii au abandonat școala în pandemie – cu ei ce se întâmplă?

noiembrie 26, 2021

11 martie 2020 – ziua pe care niciun elev n-o va uita.

 

Înainte vs. Acum

Pandemia ne-a schimbat viața tuturor, iar în haosul care încă există în România cei mai afectați au fost și sunt în continuare elevii. Fie că vorbim despre mediul rural, fie de cel urban, credem că sunteți de acord cu noi în privința a ceea ce înseamnă acum anii de școală. Părinții și bunicii ne spuneau că anii copilăriei, anii adolescenței și cei ai studenției sunt cei mai frumoși, că trebuie să-i prețuim și să-i valorificăm cât de mult putem. Ei bine, aveau dreptate… pentru că în contextul Covid-19 nimeni nu a mai avut parte de experiența reală a unui elev, ba chiar s-a confruntat cu mult mai multe obstacole pe parcurs.

Am lansat zilele trecute un chestionar în care vă întrebam cum v-a afectat pandemia, iar răspunsurile voastre really speaks volume despre hibele învățământului românesc. Ne propunem în colaborarea cu ThinkUp Academy la acest articol să vă prezentăm 2 perspective total opuse ale pandemiei, așa că rămâneți-ne alături până la final pentru a descoperi cum au arătat ultimii 2 ani în viziunea colegilor voștri! 👀

 

Statistici

Școala și Pandemia… Un subiect dificil? Cui îi pasă cu adevărat de soarta elevilor? Acest an școlar a început pentru 5000 de elevi online, dar nu din cauza pandemiei de Covid-19, ci din cauza vechilor probleme de infrastructură – lucruri confirmate de Digi 24 – de aici vine și întrebarea: ”cui îi pasă cu adevărat de soarta elevilor? Sau mai bine spus.. Îi pasă cuiva de soarta elevilor?”.

Ce facem pentru viitorul țării? Se pare că nimic… toată lumea pare preocupată de soarta elevilor, dar nu facem nimic pentru a-i ajuta… Toți anii cu materie prost făcută ce ”trebuia” schimbată periodic nu au reușit sa facă ce a făcut pandemia de Covid în doar câteva luni. Pentru generația mea și poate pentru generațiile de dinaintea mea lucrurile nu au fost neapărat decisive, dar pentru cei care în acești ani trebuiau să învețe să scrie, știu ce pot spune.

Am acceptat fie că am vrut, fie că nu, că pandemia ne-a lovit într-un mod în care cu siguranță nu s-ar fi așteptat nimeni. N-am fost pregătiți, iar problema cea mai mare este că încă nu suntem pregătiți. Dacă unii profesori au reușit să-i facă pe elevi să înțeleagă lecția la fel de bine sau poate chiar mai bine decât în format fizic, unii dintre ei, în schimb, încă nu stăpânesc platformele Google Classroom și Google Meet – noua sală de clasă. Cum rămâne cu elevii care stăpânesc platformele de învățare mai bine decât proprii lor profesori? Cred că fiecare dintre noi are cel puțin un profesor care nu s-a adaptat pe deplin la ceea ce înseamnă cu adevărat învățatul online, dar cu toate acestea, lacunele profesorilor nu ar trebui să le taie aripile elevilor.

 

65.000 de copii au abandonat școala în pandemie – cu ei ce se întâmplă?

Ce putem spune despre condițiile oferite pentru ca acești copii să-și poată continua studiile? Vrem sau nu să înțelegem, acești copii sunt viitorul… dar mi se pare că acest viitor nu ne prea preocupă.

Conform unui sondaj efectuat de UNICEF în luna mai a anului 2020, o treime din elevii din România nu se declară mulțumiți de școala online și nu urmează cursurile prin intermediul platformelor virtuale. Am reușit oare să rezolvăm problema cu accesul la internet? În luna mai a anului trecut, 4% din elevii care au participat la sondaj depind de un interval de timp pentru a le accesa, iar 1% nu au acces facil.

Tot elevii au menționat faptul că anul trecut au folosit platforme diferite în funcție de materia predată, ceea ce a provocat confuzie și discomfort. Anul trecut, 36% dintre elevi și-ar fi dorit să fi participat la o ședință în care să li se explice modul de folosire al platformelor, astfel că 8% dintre aceștia consideră că le este greu să se adapteze.

Fie că am avut acces la internet și la dispozitivele necesare pentru a participa la cursurile online, tuturor ne-a fost greu să ne adaptăm, încă ne mai este. Suntem generația care a avut acces la tot ce și-ar fi putut dori, fie că vorbim de ultimul model de telefon, dronă sau volumul de colecție al ”20.000 de Leghe sub mări”, am avut acces la tot, de ieșitul cu prietenii nici nu mai spun, aici cred că am neglijat interacțiunea fizică; iar acum, ni se pare că am devenit din ce în ce mai îngrădiți, pare ironic. Ni s-a luat lucrul pe care l-am prețuit cel mai puțin, și am da totul la schimb ca să-l recuperăm.

 

Pandemia în ochii elevilor:

“Profesorii nu și-au dat interesul pe cât ar fi trebuit și s-a simțit de parcă a trebuit să fac totul pe cont propriu. A fost bine că am avut mai mult timp să învăț și să fac temele, dar nu am avut aproape deloc parte de feedback din partea lor. Totodată, a fost extrem de greu să mă motivez sa fac assignment-urile și să studiez pentru examenele din sesiune.

Pentru mine experimentul acesta de „școală online” a fost groaznic. La început mai ales nu am avut profesori pregătiți, nu aveam informații cum să folosim anumite aplicații, conexiunea la internet se întrerupea uneori și trebuia să mă documentez și din alte surse pentru a înțelege lecțiile. Aveam mult, dar mult mai multe teme și de învățat. O parte bună a fost că am petrecut mai mult timp cu familia și am putut descoperi și alte pasiuni de-ale mele.

A fost greu pentru mine. M-a dat mult peste cap. Sunt o ființă care își ia energie din statul alături de oameni și am cam fost pusă la zid și obligată să trăiesc într-un alt mediu și să învăț să-mi iau energie din mine. Overall am învățat lucruri noi, am avut mai mult timp să mă îngrijesc și reclădesc pe mine ca și om, însă am rupt foarte multe prietenii din cauza pandemiei. (Partea mea spirituală țipă că „it was for the better” dar nu se știe.)

 

Ni se spune Generația Covid

Nu v-ați săturat să vi se spună așa în fiecare zi? Noi da. Atunci când ne gândim la ce presupune, de fapt, acest lucru, ne dăm seama că am fost privați de oportunități, amintiri, experiențe pe care nu ni le dă nimeni înapoi. Cât am apucat să mergem fizic, s-a simțit diferența față de online, dar tot nu a fost la fel și it didn’t make up pentru timpul pierdut!

Tot aici intervin n factori ce au îngreunat învățarea și crearea unui mediu adecvat școlii, atât online, cât și fizic. Un sondaj efectuat de asociația SalvațiCopiii arată că:

 • 51% dintre copii nu au acces la o tabletă sau computer, în special copiii aflați în risc de sărăcie și excluziune socială;
 • 4 din 10 copii s-au plâns că temele au fost mai greu de făcut;
 • 1/3 dintre ei consideră că au rămas în urmă cu materia predată;
 • majoritatea simt nevoia de ajutor imediat după întoarcerea la școală;
 • înţelegerea sau sprijinul pentru a depăși această perioadă este principala nevoie resimţită, urmată de ajutorul din partea cadrelor didactice;
 • 1/3 dintre elevi nu pot identifica ce i-ar fi putut ajuta.

 

Sănătatea mentală și emoțională a elevilor

În 2020, am auzit un profesor și totodată, părinte spunând “Restricțiile ca restricțiile, dar cine se gândește la sănătatea copiilor”. Mulți subestimează impactul real asupra elevilor, dincolo de partea educațională, însă credem că sunteți de acord sau v-ați aflat și voi în situații de genul:

 • Lipsa motivației de a învăța;
 • Pierderea oamenilor dragi;
 • Procrastinare și impresia de incapacitate;
 • Stare de oboseală permanentă;
 • Incertitudine în privința viitorului;
 • Pierderea/ amânarea unor evenimente importante.

Nu sunteți singuri, toți am trecut prin stările astea și știm ce înseamnă să te simți neputincios. Ceea ce vă încurajăm este să apelați la un profesionist/ă pentru ajutor sau la oameni apropiați și de încredere, pe cât de dificil poate părea să faceți acest pas, pe atât de life-changing este rezultatul!

 

Ne e dor de…

Vrem să discutăm puțin și momentele de dinainte de pandemie… puțină nostalgie poate fi de multe ori o gură de aer proaspăt!

Ne e dor să interacționăm unii cu alții, ne e dor să învățăm fără măști, distanțare și dezinfectante, ne e dor să mergem în excursii, ne e dor să ne mișcăm liber, ne e dor de Școala Altfel, de oportunități, de emoțiile dinaintea unui test sau examen, de experiența liceană, de timpul pierdut și pe care nimeni nu ni-l va da înapoi!

 

✋Am omis ceva?

Elevii nu au niciun cuvânt de spus

Revenind puțin în prezent, ne dorim să adresăm și problematica vacanței forțate din 22 octombrie – 7 noiembrie. Există nenumărate opinii despre aceasta, dar un front comun este faptul că prin acțiunea Ministerului de a impune suspendarea orelor timp de două săptămâni, accentuează tocmai sursa problemei: elevii nu sunt consultați când se iau decizii care-i implică prioritar. Deși ni se spune că suntem “beneficiari primari ai educației”, nu avem niciun cuvânt de spus și totuși, tot noi suntem cei care suportă consecințele.

“Cea mai proastă decizie luată de cineva. După ce ca nu știm de pe o zi pe alta dacă ne mai ducem la scoala, a intervenit și această „vacanță forțată” care nu-și avea rostul. Mai rău ne-a derutat!

Mi-a pus „bețe în roate”. Sunt a 10-a și trebuie să dau teza la psihologie anul acesta. Profa mea de psihologie e cam dusă cu pluta pe bune și mi-e foarte foarte frică pentru teză.

Nu consider nici că m-a ajutat, nici că mi-a pus “bețe în roate”. Pe de-o parte, am putut să mă focusez exclusiv pe bacalaureat dar, pe de altă parte, mi-a lipsit prezența colegilor de la școală.

Subiectul sistemului românesc de învățământ e un subiect amplu și complex, dar asta e o poveste pentru altă dată. Încheiem aici prin dorința că am reușit să atragem atenția asupra a ce se întâmplă în școli, cum ne afectează pe noi, ce putem face și o mică (let’s call it) amintire de dragul vremurilor trecute. Este important să realizăm că situația nu se va schimba în viitorul apropiat, dar trebuie să tratăm lucrurile cu energie pozitivă, să nu le lăsăm să ne copleșească și poate revenim la șlagărul ”Ani de liceu” – cu o emoție incomparabilă cu cea a generațiilor trecute!

Semnat 2 eleve,

În colaborare

Her Time România & ThinkUp Academy <3

S-ar putea să-ți placă și …

Raport de activitate 2023

Raport de activitate 2023

Dragă comunitate, Lansată la începutul anului 2020 din dorința de a sprijini generațiile viitoare de femei, Her Time...

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ro_RORomână