text: Andrada Sima
,,Ce este normal în lumea asta?’’, o întrebare la care probabil mulți dintre voi ați reflectat de-a lungul timpului. Normalul este ceva relativ și diferă de la o persoană la alta cum îl trece prin filtrul percepției și a trecut printr-un permanent proces de schimbare. Ceea ce ieri părea normal, astăzi pare o nebunie. Spre exemplu, în lumea antică, sclavia era privită ca ceva normal. În Evul Mediu, a muri la vârsta de 30 de ani era, de asemenea, considerat a fi absolut normal. La fel de normală era și părerea propagată în secolul al XV-lea conform căreia pământul ar fi plat. Același lucru se întâmplă și cu anormalul care, la fel ca și normalul, are mai multe fațete. Cu siguranță vi s-a mai spus că nu e normal să arăți într-un fel sau cum te comporți sau ce crezi. Iată câteva dintre lucrurile care ar trebui să fie normalizate:
01. ,,Imperfecțiunile’’ corpului (acnee, vergeturi, celulită, semne)
Așa numitele ,,imperfecțiuni’’ ale corpului sunt considerate anormale din cauza unor tipare care s-au creat de-a lungul timpului pe social media în care ar trebui să ne încadrăm. Ne apar o grămadă de reclame despre cum să scăpăm de celulită, vergeturi sau acnee sau cum să le acoperim, dar niciuna care să ne învețe cum să le acceptăm și să le iubim fiindcă fac parte din corpul nostru, ne definesc. În loc să fie privite ca imperfecțiuni, ca ceva care ne urâțesc corpul și care sunt dezgustătoare, ar trebui să fie văzute ca o artă pe piele noastră. Recunosc, și eu le priveam ca fiind ceva anormal, îmi era rușine sa le las să se vadă, eram în stare să fac orice doar ca să scap de ele, însă acum am început sa le accept și să le privesc dintr-un alt unghi și, dacă și voi vă confruntați cu aceeași problemă vă încurajez să faceți la fel.
02. Să faci parte din LGBT
Trăim într-o societate care consideră că orice persoană non-normativă din punct de vedere sexual, de identitate sau practică care face parte din această comunitate este ,,ciudată”, ,,în afara normei” sau ,,atipică”. Mișcarea LGBT a fost și încă este subiectul numeroaselor conflicte care gravitează în jurul instituțiilor sociale, și anume familia, căsătoria, munca, aparținătorii acesteia fiind în continuare discriminați, ba chiar și agresați fie fizic, fie verbal. Cu siguranță și voi ați întâlnit persoane cărora li se pare ieșit din comun faptul că doi bărbați sau două femei se țin de mână în public, sau că o persoană și-a făcut schimbare de sex. În loc să judece atât și să catalogheze acele persoane ca fiind ,,anormale” ar trebui să își pună întrebarea: ,,Ce este atât de anormal în a alege să iubești pe cine vrei sau să fii cine vrei să fii atât timp cât nu deranjezi pe nimeni și nu faci rău nimănui? ”.
03. Tulburările psihice
Un individ suferă de o tulburare psihică atunci când nu se mai acceptă pe sine însuși sau pe alții, când are o preocupare excesivă pentru propriul corp și propria persoană, când pierde contactul cu realitatea retrăgându-se în propria lume și nu se mai poate adapta normelor sociale, ocupaționale și culturale. Această tulburare este încă privită de către societate ca o afecțiune rușinoasă, chiar reprobabilă, de aceea unii sunt reticenți când vine vorba de a apela la un psiholog sau psihiatru. De ce ar trebui să fie văzute tulburările psihice ca ceva normal? Păi e foarte simplu. Trăim niște vremuri în care e de-a dreptul imposibil să îți menții sănătatea mintală constantă, întrucât de-a lungul vieții apar tot felul de evenimente care te pot dezechilibra emoțional și îți pot provoca anumite tulburări, cele mai comune fiind anxietatea și depresia. Însă acestea sunt cât se poate de normale și nu ar trebui ca persoanele care se confruntă cu așa ceva să fie considerate ,,nebune”, însă ceea ce este anormal este refuzare tratării acestora.
04. Să fii femeie și să nu vrei să faci copii
Rolul femeii în societate a fost și încă este unul foarte controversat, mulți considerând că menirea femeii este de a procrea. Desigur această mentalitate este una greșită, deoarece nu este nimic anormal în a-ți alege stilul de viață, precum și ce vrei să faci cu propriul corp. „My body my, choice” este un slogan care este menit să reprezinte ideea de autonomie corporală personală, integritate corporală și libertate de alegere. Este, de asemenea, opusul tratării corpului femeilor ca pe o proprietate și afirmă importanța unei culturi a consimțământului. Și totuși încă în unele țări avortul este ilegal sau accesul femeilor la pastila de a doua zi este limitat. Trebuie să înțelegem că este dreptul fiecăreia de a alege dacă vrea sau nu să facă un copil și că nu ar trebui să le mai etichetăm ca fiind ,,egoiste” sau ,,insensibile”, fiindcă nimeni nu este în măsură să le judece, neștiind motivele pentru care acestea fac o asemenea alegere.
05. Tatuajele și piercing-urile
Tot la subiecte controversate se încadrează și tatuajele și piercing-urile. Tatuajele se fac de mii de ani și au pornit din triburi, pentru a marca funcțiile, ci nu din pușcărie, cum ar crede unii. Asemenea tatuajului, piercing-ul datează de mii de ani, cea mai veche mumie cu cercei în ureche existând de peste aproape 5000 de ani. Viziunea lumii asupra acestora este împărțită în două categorii: cei care cred că reprezintă o formă de artă și o expresie a individualității, a propriei persoane, a libertății, a creativității și a tot ce îi face diferiți și frumoși și cei cărora li se pare că acei oameni care au tatuaje și piercing-uri sunt niște ,,frustrați”, ,,complexați” ba chiar ,,sataniști”. Cum sunt privite femeile care au tatuaje sau piercing-uri? Un studiu realizat în Franța a demonstrat că în viziunea bărbaților, femeile cu tatuaj sunt considerate a fi mai receptive la avansurile lor, pe scurt sunt ,,ușuratice” și ,,vulgare” , din nou un alt exemplu de mentalitate greșită.
CONCLUZIA: Fiecare este liber de a decide ce este anormal pentru el, însă în același timp trebuie să înțeleagă și să accepte că pentru alții anormalitatea este de fapt o normalitate.
,,Cine hotărăște ce e normal? Normalitatea e o invenție a celor lipsiți de imaginație.”
Alda Merini
0 Comentarii