...

Feminismul, o bună strategie de marketing?

November 4, 2021

text: Stefania Gheorghe

ilustrație: Larisa Petcut

 

Dădeam scroll de curând pe Instagram stories și dintr-o poveste în alta, Google știind că sunt această susținătoare a feminismului, mi-a recomandat o pagină de Instagram. O pagină de Instagram ce folosea hashtag-urile “feminism” “girlssupportgirls” “grlpwr”  “feminist” și care sugera să te alături unui “grup”. Dau repede swipe up, curioasă să descopăr un nou ONG sau vreo asociație care promovează egalitatea dintre femei și bărbați pe care să o urmăresc. Mi se deschide link-ul și surpriză mare! “Grupul” despre care era vorba, era un grup imaginar al oamenilor care cumpărau niște produse vândute de pagina respectivă. Și probabil vă gândiți că aveau vreo legătură cu mișcarea feministă sau că donau din veniturile lor acestei cauze. Sper să nu vă dezamăgesc, dar contrar chiar și așteptărilor mele, nu se întâmpla asta. Era nevoie în schimb de un reach foarte mare, ca mai mulți oameni să ajungă și să cumpere produsele respective, că doar “#feminist” are 8.5M de postări pe Instagram. Și aici se naște o bună strategie de marketing pentru multe branduri care vor vizibilitate.

 

01. De ce e feminismul folosit ca o strategie de marketing?

De-a lungul timpului, feminismul a devenit o mișcare socială uriașă care a atras atenția a miliarde de oameni, prin mesajul pe care îl transmite. Cu o atenție atât de mare din partea publicului larg asupra mesajului, nici brand-urile nu au pierdut timpul și au decis să se folosească de acest mesaj. 

Și nu mă înțelegeți greșit, e minunat să vedem atâtea mesaje feministe pe tricouri, huse de telefon, hashtag-urile de pe tot Instagramul, dar haideți să vedem ce fac aceste companii pentru mișcarea feministă.

 

02. Ce poziție au brand-urile în lupta pentru egalitate și ce feedback primesc de la cumpărători?

Foarte multe brand-uri de haine cunoscute, inclusiv magazinele mass-market pe care le cunoaște toată lumea au încercat să adopte teme feministe pentru produsele lor. Atunci când ele își asumă aceste mesaje, automat devin susținători ai mișcării. Problema a apărut atunci când cumpărătorii le-au judecat pentru produsele pe care le vindeau. Și asta se întâmplă din două mari motive. Primul, pentru că nu fac nimic real în favoarea promovării feminismului din profitul pe care îl obțin, iar al doilea, pentru că până și ele fac diferențe la locul de muncă între femei și bărbați, plătind femeile mai puțin, deși toate se “laudă” prin produsele lor sau prin campaniile de marketing cu promovarea egalității. Aceste companii vând un mesaj de susținere a femeilor în timp ce ele își tratează neechitabil angajații. 

 

03. Ce au brand-urile de câștigat din asta?

Atunci când brand-uri mari de haine lansează o colecție cu o tematică feministă, primesc atenție din partea publicului. Primesc atenție din partea susținătorilor mesajelor, care vor cumpăra, vor aprecia și vor lăuda mai departe această inițiativă, încurajând cumpărarea produselor. Din păcate, multe dintre ele se rezumă doar la profit, deci ne întrebăm la finalul zilei dacă e cu adevărat “feminism” să te folosești de mesajul mișcării doar pentru a avea banii ca principal obiectiv, în defavoarea creării unei lumi egale din toate punctele de vedere. 

 

04. Cum influențează asta în bine feminismul?

Termenul “feminism” a provocat mereu discuții și contradicții în rândul oamenilor. V-am mai povestit și în trecut despre cum văd oamenii feminismul și de ce. Atunci când brand-uri cunoscute preiau acest mesaj și îl folosesc pentru a crea produse pe care oamenii le cunosc și le cumpără, pot ajuta la promovarea conceptului în rândul tuturor oamenilor, inclusiv în rândul celor care nu au mai interacționat cu această mișcare până acum. Bătălia pentru egalitatea de gen nu va fi câștigată de brand-uri care promovează feminismul pe un tricou, dar dacă reprezintă măcar o picătură într-un ocean, putem spune că fac măcar un lucru bun. 

 

05. Cum influențează negativ feminismul?

Mulți oameni se plâng și denigrează mesajele feministe tocmai din cauza asocierii cu anumite branduri implicate în diverse probleme, născute tocmai din nedreptățile față de angajați sau de folosirea nedreaptă a încasărilor. De ce se întâmplă asta? Pentru că atunci când o figură emblematică sau un brand mare se afișează ca fiind promotori ai mișcării feministe, mișcarea se leagă intrinsec de ei. Orice lucru greșit pe care aceștia îl pot face, poate afecta direct mișcarea feministă și susținătorii mesajului. 

 

06. Ce ar trebui, de fapt, să facă brandurile?

Pentru a te putea lăuda cu promovarea egalității sociale, trebuie mai întâi să te asiguri că tu respecți acest criteriu. Că îți respecți angajații și că îi tratezi în mod egal, că faci ceva palpabil pentru mișcarea feministă, mai mult decât niște hashtag-uri și mesaje pe tricouri, trebuie să demonstrezi că ești un real promotor al acestor valori. 

“If you’re not ready to hold your company up to the standards of feminism, don’t exploit feminism in your marketing.”

– Katie Martell, consultant marketing

S-ar putea să-ți placă și …

Raport de activitate 2023

Raport de activitate 2023

Dragă comunitate, Lansată la începutul anului 2020 din dorința de a sprijini generațiile viitoare de femei, Her Time...

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.