text: Maria Bogdan
ilustrație: Larisa Petcut
Cred că toate am fost puse în situația în care ne plimbăm prin magazinul din cartier și ajungem la raionul de produse igienice. Întindem mâna după lama de ras roz, evident doar nu vrem să creadă cineva că nu am folosi produsul recomandat genului nostru. Dar, în treacăt, ne uităm și la preț … 20 de lei. Încerci să te convingi că nu e așa de mult și chiar ai nevoie de acest produs. Așezat atractiv lângă produsele feminine este raionul de lame masculine. Te uiți la ambalaj, totul în albastru, scris mare “MEN’S RAZOR” și după la preț 12 lei. Păi cum? De ce ar trebui să plătești mai mult doar pentru că produsul este orientat special către persoanele de gen feminin? Acest adevăr trist, dar des întâlnit se numește taxa roz și dacă stai să te gândești cred că l-ai plătit din copilărie fără să-ți dai seama.
Ce este mai exact taxa roz? Acest impozit reprezintă suma suplimentară pe care o plătesc femeile pentru produsele de zi cu zi precum aparatele de ras, șamponul, hainele, detergentul de rufe și multe altele. Această „taxă” se aplică articolelor care acoperă întreaga viață a unei femei, de la jucării numai pentru fete și uniforme școlare până la scutece pentru adulți.
Un studiu din Statele Unite a arătat că în 2019 femeile erau în dezavantaj economic în comparație cu bărbații. De exemplu, femeile erau și sunt în continuare plătite în mod constant mai puțin decât bărbații pentru același număr de ore de muncă. În prezent, femeile câștigă 80,5 cenți pentru fiecare dolar câștigat de un bărbat, o discriminare de 20%. Pentru femeile de culoare, diferența este și mai mare.
Dacă câștigăm mai puțin atunci de ce ar trebui să plătim mai mult pentru aceleași produse? Poate că diferențele la început nu par mari dar de-a lungul timpului se adună. Există un site axthepinktax.com care poate calcula cât de mult te-a costat această taxă de-a lungul vieții tale. În America majoritatea femeilor trebuie să plăteasca circa 40,000 $ în plus până la vârsta de 30 de ani, iar până la 60 acest număr devine 82,000 $.
Un aspect foarte controversat al taxei roz este cunoscut sub numele de taxa tampoanelor, o taxă pe care femeile o percep pentru produsele de igienă feminină. Aproape toate statele americane scutesc taxele pentru produsele non-lux precum alimentele, dar toate în afară de zece percep taxe pe tampoane și produse feminine – în ciuda necesității lor pentru un lucru care nu este controlabil. Hashtagurile de pe rețelele sociale, cum ar fi #genderpricing, #pinktax și #AxThePinkTax, au atras atenția asupra problemei prețurilor diferite bazate pe gen.
Oficialii de la New York au arătat ca, după ce au fost făcute toate calculele (căci exista și situații, mai rare, ce e drept, în care produsele pentru bărbați sunt mai scumpe), a rezultat ca produsele destinate femeilor sunt în medie cu 7% mai scumpe. Julie Menin, una dintre semnatarele raportului, a subliniat ca procentul acesta se adaugă în mod trist diferenței de salarizare între bărbați și femei.
Astfel, ce putem face? S-a dovedit ca femeile fac mai multe cumpărături decât bărbații pentru ele, dar și pentru membrii ai familiei. Companiile mari analizând acest trend și-au dat seama că ar fi câștigat mai mult dacă puteau să crească prețul produselor pe care femeile le cumpărau cel mai des. Ca și consumatori, putem să începem sa cumpărăm variantele comercializate pentru bărbați ale produselor și să așteptăm să vedem efectul pe care l-ar avea această schimbare asupra pieții. Sau să existe un protest în masă, prin care să putem ajunge la urechile parlamentarilor care ne reprezintă și care ar putea propune o lege care să combată această diferențiere de gen. În plus, acest impozit nu include nici persoanele care nu se regăsesc în termenii definiți de societate ca fiind normali, aparținând comunității lgbtq+. Dacă se creează aceasta diferență, persoanele nonbinare unde vor simți că se potrivesc? Ar trebui sa petiționăm pentru un viitor gender neutral unde accentul nu se pune asupra identității noastre în fiecare produs pe care îl consumăm.
Nu este normal să mai existe în 2021 această taxă care, de fapt, este un preț pe care îl plătim pentru a ne afirma feminitatea. Dacă nu acceptăm acest impozit putem să ajungem în viitor să-l eliminăm complet și să fim cu un pas mai aproape de egalitate între genuri. Așa că hai să luptăm pentru un viitor care nu este albastru sau roz, ci egal indiferent de identitatea noastră!
0 Comentarii