...

Ai nevoie de sfaturi pentru primul job?

septembrie 22, 2021

text: Andreea Decean

ilustrație: Diana Visinescu

 

Dacă ne urmărești pe insta, ce presupun că faci având în vedere că ai ajuns aici, probabil ai văzut cea mai recentă campanie a noastră despre cum sa îți face un CV perfect, cum să te pregătești pentru un interviu și cum să răspunzi la cele mai des întâlnite întrebări la interviuri. A fost una dintre campaniile mele preferate și aparent și a comunității, așa că ne-am gândit să vă mai oferim câteva insight-uri pe acest subiect în un pic mai multe cuvinte decât poate suporta o postare de instagram. 

Pentru că nu vreau să te plictisesc nu am de gând să repet lucrurile din acea campanie, deci dacă nu ai reușit să citești despre pregătirea pentru primul job, fă asta înainte să citești acest articol.

Gata? Super. Hai să-ți mai împărtășesc câteva secrete.

CV-ul perfect

Când îți trimiți CV-ul fie pentru o companie,un voluntariat, un ONG sau un concurs, orice ar fi, asigură-te că îl trimiți în format PDF. Știu că pare ceva neimportant și că nu i-ar păsa nimănui de detaliul acesta, dar cel mai important motiv pentru care trebuie să faci asta este pentru că nu toată lumea poate deschide un document word, o imagine, sau orice alt fel de document, dar absolut oricine, indiferent de ce device folosește, poate deschide un PDF. 

Un alt detaliu la care poate nu te-ai gândit e ca atunci când trimiți fișierul, nu îl denumi ceva de genul CV- Nume Prenume sau pur și simplu CV. O companie sigur e plina de fișiere numite CV sau Curriculum Vitae sau Portofoliu, ca să te găsească ușor, să ieși în evidență, pune întotdeauna nume tău de familie ca primul lucru Nume- CV sau Nume Prenume- Portofoliu. O să le fie mult mai ușor să te găsească în felul acesta și cel mai probabil vei și ieși din tipar. 

Ok, ce urmează să zic s-ar putea să sune super basic și o să zici ca “pff dăă”. Știu, știu, but bare with me. Asigură-te că nu ai greșeli de scriere. Da știu, evident că o să faci asta, dar probabil ai citit și recitit documentul ăla de 100 de ori deja și sigur ai ratat câteva greșeluțe peste care treci pentru că nu le mai vezi de la un moment dat. Scriu articole, crede-mă că se întâmplă mai des decât ți-ai imagina. Deci ai două variante aici, poți ori să-i dai cuiva, unei prietene, unui membru al familiei să-l citească să se asigure că totul e corect. Dacă nu ai posibilitatea asta pentru documente în română încercă languagetool.org sau dacă ai CV-ul în engleză apelează la grammarly.com. Amândouă site-urile te vor ajuta să ai un text perfect scris.

Ca să încheiem cu partea de CV, știu că poate ai avut un job la un restaurant/ fast food sau la o cafenea, un magazin alimentar sau de haine și te gândești cum ai putea să-ți prezinți experiența asta în așa fel încât să sune mai interesant și profesional pentru o companie mai mare.

“Am lucrat la casa de marcat.” → “Am utilizat un sistem POS pentru încasări incluzând card și cash și am realizat schimbări, returnări și rambursări cu succes.”
“Am făcut mâncare” → “Am preparat peste X feluri de mâncare memorate din meniu pentru peste X clienți pe zi.”
“Am ajutat clienți” →  “Am furnizat servicii pentru clienți care au dus la achiziții mari și clienți mulțumiți și m-au ajutat să devin angajatul lunii”
“Am servit mâncare clienților” → “Am servit mic dejun, prânz și cină pentru X clienți pe zi.”
“Le-am spus clienților despre meniu” → “Am prezentat un meniu cu peste X feluri de mâncare memorate și l-am prezentat diferitele combinații în care mâncărurile sunt delicioase și cu ce băuturi acesta ar trebui combinate.”
“Am împăturit haine” → “Am menținut un spațiu curat, un inventar organizat și am amenajat magazinul în așa fel încât toate produsele să fie vizibile și accesibile pentru clienți.”

Interviul perfect

În postare am discutat despre cele mai dese întrebări întâlnite la interviuri, cum spuneam și mai sus, nu vreau să mă repet deci hai să abordăm un pic alte subiecte.

De multe ori la finalul unui interviu, probabil vei fi întrebată ceva de genul “Ai vreo întrebare pentru mine?” Poate vei avea tendința de a spune nu, să dai impresia că ești foarte documentată și pregătită și nu ai nici o nelamurire. În realitate, poți crea o impresie foarte bună punând o întrebare cum ar fi “Am văzut pe profilul vostru de social media că … ai putea să-mi spui mai multe despre asta?” Se vede că ți-ai făcut research-ul și ești interesată în activitățile companiei. Sau “Care crezi tu că e un skill necesar pentru acest job?” Sau poți să fi un pic mai personală și să întrebi “Ție de ce îți place să lucrezi aici? Care e lucrul tău preferat despre această companie?” Întrebările acestea arată că îți dai și mai mult interesul și poate o să creezi o conexiune mai bună cu persoana care te intervievează dacă încerci să comunici mai real cu persoana respectivă.

Ca și mai sus, bear with me, știu că e ceva evident. Nu întarzia. Dar dacă o faci, nu începe să pălăvrăgești despre asta. “Ah, traficul ăsta. Toți conduc ca nebuni azi, jur. Uh ce transpirată sunt. Scuze.” Încearcă ceva mai profesional “Mulțumesc că m-ai așteptat, știu că punctualitatea este esențială și nu este deloc stilul meu să întârziu”

PS: înlocuiește expresii de genul “scuze că am întârziat, scuze că nu am făcut asta încă, iartă-mă că nu pot veni”cu “mulțumesc că m-ai așteptat, mulțumesc că mi-ai oferit mai mult timp, apreciez că îmi înțelegi situația”

Niște ultime sfaturi pe care le am pentru tine

După interviu, într-o perioada de 3 zile până la 2 saptamani, trimite un email de follow up, în care să mulțumești pentru oportunitate, să le aduci aminte de skill-urile tale și de ce crezi că ești perfectă pentru job și să le spui cât de nerăbdătoare ești să auzi un răspuns.

În cazul în care nu primești job-ul, știu că poate singurul lucru pe care vrei să-l faci e să țipi de frustrare, dar ce va fi în beneficiul tău este să le trimiți un mail în care să le ceri feedback. Întreabă de ce nu ai fost potrivită pentru job, ce lucuri poți îmbunătății pe viitor. Poate o să realizeze că nu pot găsi nimic greșit la CV-ul sau interviul tău și chiar o să te angajeze. Dacă nu, oricum ai primit un feedback constructiv care îți va prinde bine la următoarele joburi.

Sunt multe lucruri de ținut minte și poate părea un pic înfricoșător, dar adu-ți întotdeauna aminte că ești pregătită pentru orice job și interviu care o să-ți apară în cale, ai skill-urile necesare și singurul lucru pe care trebuie să îl faci e să dovedești că meriți să primești job-ul. 

So, just be the confident badass business woman you are. 

S-ar putea să-ți placă și …

Raport de activitate 2023

Raport de activitate 2023

Dragă comunitate, Lansată la începutul anului 2020 din dorința de a sprijini generațiile viitoare de femei, Her Time...

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ro_RORomână
Accelerator de serafinitBannerText_Accelerator de serafinit
Activează viteza mare a site-ului pentru a fi atractiv pentru oameni și motoarele de căutare.