Interviu cu Daria Jane

September 22, 2021

interviu de Andrada Sima

 

Daria Bulzan, cunoscută ca Daria Jane este una dintre cele mai tinere femei din România care a trecut printr-o operație de schimbare de sex. La cei 23 de ani pe care îi are, este absolventă a Facultății de Marketing din București, iar în prezent aceasta are un canal de Youtube, cu aproximativ 141.000 de abonați, fiind totodată și singura femeie vlogger trans de la noi din țară. Pe Daria am descoperit-o acum vreo 2 ani, când am dat întâmplător peste un clip de-al ei, care m-a impresionat. Ulterior, am început să caut mai multe informații despre cine este ea și ce face și am descoperit o Daria așa cum o știți și voi: sinceră, carismatică, curajoasă, căreia nu îi este rușine de cine este ea cu adevărat, o persoană care caută să dizolve anumite stereotipuri legate de femeile trans.Am ales să fac acest interviu cu ea pentru că, la fel ca și comunitatea Her Time, Daria abordează subiecte interdisciplinare și intersecționale, menite să extindă viziunea despre societatea actuală prin intermediul networking-ului, iar toți cei care o urmăresc au o grămadă de lucruri de învățat de la ea, cel mai important dintre ele fiind să aibă curajul să își facă vocea auzită.  Țin să menționez faptul că ea a scris și o carte intitulată “SEX – Schimbare. Putere. Identitate” aceasta fiind prima carte din România care descrie tranziția medicală, socială și legală a unei femei transgender și pe care v-o recomand să o citiți. Cartea o puteți achiziționa accesând următorul link https://dariajane.ro/.

 

1. Ce părere ai despre atitudinea societății românești față de comunitatea LGBTQ+ și cum crezi că ar putea fi schimbată aceasta?

Este o atitudine oarecum demnă de înțeles pentru o țară post comunistă, căreia îi este frică de necunoscut. Să ținem cont că acum 20+ de ani abia devenea “legal” să fii gay – adică abia deveneai legal ca cetățean pentru că iubești. În timp lucrurile evoluează, asta este singura soluție.

 

2. Având în vedere mentalitatea oamenilor din România, cum ai reușit să rămâi atât de puternică și să treci peste prejudecăți?

Am avut alături de mine oamenii dragi care m-au sprijinit necondiționat. De asemenea, am fost mereu ambițioasă și nu i-am lăsat pe bullies să mă convingă că aș fi ,,inferioară”. Iubirea de sine este foarte, foarte importantă.

 

3. Cum crezi că ar putea fi estompat fenomenul de bullying?

Ar trebui acționat legal mai aspru, dar și prin educație de la vârste fragede. Copiii trebuie învățați că a fi diferit nu înseamnă a fi greșit. Adulții ar trebui de asemenea să învețe asta, dar asta este altă discuție.

 

4. Te consideri o feministă convinsă?

Sunt o feministă convinsă într-adevăr, fiindcă am trecut prin toate fazele – inclusiv de pick me girl / misogină. Am văzut cât de important este feminismul într-o societate patriarhală și nu mă feresc să mă asociez cu această mișcare oricând am ocazia.

 

5. Ce te-a determinat să îți expui experiența prin care ai trecut atât în mass-media cât și în cartea pe care ai publicat-o?

Prietenul meu m-a încurajat cel mai mult, fiindcă mereu a spus că am ce arăta lumii – o poveste fericită în valul de povești triste, povești pe care mass-media încă le exploatează și fac deseori o imagine proastă comunității trans. Eu vreau doar să fac un statement: oamenii trans sunt mișto, sunt reali, sunt cetățeni normali și merită respect ca oricine altcineva.

 

6. Cum ai reușit să treci din punct de vedere psihic peste această experiență?

Din nou, faptul că am avut alături de mine familia și prietenii a însemnat enorm. Am fost privilegiată.

 

7. Cât de importantă este pentru tine relația cu mama ta?

Relația mea cu mama este ceva ce nu se poate exprima în cuvinte. Îmi este cea mai bună prietenă, soră, mamă. Nu puteam cere o mamă mai potrivită și iubitoare, și voi fi mereu recunoscătoare pentru asta.

 

8. Dacă ar fi să te întorci în timp, ai schimba ceva?

Dacă ar fi să mă întorc, cel mai probabil aș fi început tranziția de la 13 ani (deși nu era posibil în România). În rest, nu există nimic ce ar trebui schimbat.

 

9. Cum crezi că ar fi arătat viața ta dacă nu îți făceai schimbarea de sex?

Nu cred că ar fi arătat. Nu cred că aș fi putut trăi fără speranța că voi putea fi eu însămi, împlinită și fericită.

 

10. Ai avea un sfat pentru Daria de dinainte de tranziție? Dar pentru persoanele care trec printr-o experiență asemănătoare cu a ta?

Sfatul meu este clișeic: go for it! Oamenii care râd? Fuck them. Profesorii care se uită cu dezgust? Screw them. Haterii speriați din online? Love them (fiindcă vor deveni cei mai implicați fani).

Dacă mai aveți și alte curiozități despre Daria vă recomand să intrați pe canalul ei de Youtube   https://www.youtube.com/channel/UCkOjsdXsfEIbROwpsFBq2Bw  dar și pe instagramul nostru https://www.instagram.com/hertimeromania/  unde avem un live cu ea.

S-ar putea să-ți placă și …

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *