Barbie – idol feminist sau influență negativă?

octombrie 17, 2023

Text: Diana Stanciu

Odată cu apariția filmului Barbie, un film care concentrează multiple mesaje empowering pentru femei și care își încurajează publicul să îmbrățișeze feminismul în moduri uimitoare precum combaterea misoginiei, a ridicat de asemenea problema “Reprezintă Barbie un idol feminist sau o influență negativă?”.

Încă de la apariției sale în anul 1959, Barbie a cucerit inima fetițelor de pretutindeni. În timp, franciza a evoluat ajungând în punctul de a include orice, de la păpuși, la accesorii, la filme, cărți și chiar producții scenice. Pe lângă toate acestea, a devenit și un indicator unic al istoriei femeilor de-a lungul anilor.

Ruth Handler, fondatoarea Barbie, și-a găsit inspirația pentru crearea acestei păpuși privindu-și copiii jucându-se. Ea a observat cum figurinele de acțiune ale fiului ei îi ofereau posibilitatea să fie orice de la medic la pompier, în schimb păpușile fiicei sale, sub formă de bebeluși sau copii, îi permiteau să fie un singur lucru: o mamă. Dorindu-și atât pentru fiica sa, cât și pentru alte fetițe să poată visa mai departe de a deveni mame, Ruth a creat o păpușă mai în vârstă care a deschis o lume nouă plină de posibilități de cum ar putea fi viața pentru ele în viitor. 

Din acel punct, Barbie a evoluat de-a lungul timpului și în răspunsul unor evenimente, oameni și circumstanțe. Nu la mult timp de la apariția păpușii Barbie, mișcarea pentru drepturi civile s-a intensificat și a inițiat un nou val feminist. Odată cu intrarea unui număr semnificativ de femei în câmpul muncii, Barbie a lansat primul set de păpuși de cariera. Aceste păpuși au întruchipat însoțitoare de zbor, fashion editor, dar și altele.

Din momentul în care femeile au început să câștige autonomie și avere, ele au început să achiziționeze bunuri de mare preț precum case și mașini. În acest context, în anul 1962, Barbie a creat o mașina, bine cunoscuta “dream house”, accesorii, care să le arate fetițelor valoarea și recompensele muncii și independenței. Continuând să susțină drepturile egale, Barbie a introdus-o pe Christie, prietena lui Barbie, una dintre primele păpuși afro-americane de pe piață.

Mai târziu, în 1980, s-au lansat păpuși de culori diverse, arătând inclusivitate numindu-le de asemenea Barbie în loc sa le dea un alt nume. Nu la mult timp după s-a lansat o nouă colecție care avea sa le învețe pe fetițe despre moda și cultura oamenilor de pretutindeni.

Odată ce femeile au început sa ocupe și poziții de conducere, după ce o lungă perioada ele au activat doar în câmpul muncii, Barbie a celebrat aceste schimbări prin lansarea păpușii CEO, iar odată ce prezența femeilor a început să se extindă și în domeniul militar, Barbie și-a creat primii soldați sub formă de păpuși reprezentative armatei, forțelor aeriene și marnei.

Încă de la crearea sa, Barbie a urmărit pe de o parte progresul din istoria femeilor, iar pe de alta parte a arătat fetițelor din întreaga lume ce ar putea fi doar dacă ar îndrăzni să viseze. Păpușile au fost create pentru a celebra frumusețea în diferite culturi, dar și pentru a onora femeile din trecut care au avut un impact puternic până în ziua de astăzi.

De la mișcarea pentru drepturi civile și valurile feministe ulterioare acesteia, care au adus femeile în câmpul muncii și pana la subiectele din zilele noastre care afectează femeile, Barbie a jucat un rol important în accentuarea trecutului și definirea viitorului.

Concluzia pe care o putem trage de aici este următoarea: dezvoltată în paralel cu evenimente de un impact deosebit pentru femeile de pretutindeni, reprezentând frumusețea diversității și a diferitelor culturi, Barbie reprezintă un idol feminist și nu doar pentru tânăra generație.

 

Surse: https://www.girlmuseum.org/the-evolution-of-barbie-a-marker-for-womens-history/

https://www.independent.com.mt/articles/2023-08-20/business-news/Barbie-movie-fights-misogyny-6736254220

S-ar putea să-ți placă și …

Raport de activitate 2023

Raport de activitate 2023

Dragă comunitate, Lansată la începutul anului 2020 din dorința de a sprijini generațiile viitoare de femei, Her Time...

1 Comentariu

  1. LipoSlend

    I enthusiastically began browsing this great website with fantastic user content a couple days back. The site owner is gifted at informing readers. I’m impressed and hope they maintain their splendid content skills.

    Răspuns

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ro_RORomână