...

Body positivity vs body acceptance

septembrie 30, 2021

(Și de ce să nu lași regulile societății să te mai definească)

text: Maria Bogdan

ilustratie: Larisa Petcut

Ca femei cred că toate am avut un moment în care societatea ne-a spus să ne schimbăm într-un fel corpul. Ești prea înaltă, prea slabă, fără forme, ești musculoasă, arăți ca un bărbat, iar ai luat în greutate, de ce nu reușești niciodată să te controlezi? Trebuie tot timpul să ne schimbăm înfățișarea în funcție de tendințele și preferințele celor din jurul nostru, nu în funcție de lucrurile care ne fac să ne simțim bine.  Dar ceea ce nu vrea nimeni să recunoască este că aceste tendințe și forme “ideale” ale femeii se schimbă la fiecare zece ani. Întrebarea adevărată este: “Cum ar trebui ca o femeie să își modifice trăsăturile fundamentale ale corpului ei de 8-9 ori de-a lungul vieții?”. 

Bineînțeles, fără operații estetice este aproape imposibil, dar la un nivel mai profund, această stare constantă de nemulțumire față de imperfecțiunile tale îți afectează drastic sănătatea mentală. Astfel, pentru a contracara “diet culture” a apărut fenomenul de “body positivity”. Ideea acestei mișcări s-a dezvoltat odată cu marșurile pentru Drepturile Persoanelor Supraponderale în America anilor 70’.  Ei luptau împotriva discriminării oamenilor care nu intrau în tiparele normale ale vremii din punct de vedere fizic la locul de muncă, dar și în presă. (Într-o perioadă în care majoritatea reclamelor prezentau numai diete, mâncare cu zero kcalorii și regimuri de exerciții drastice). Mișcarea a creat o schimbare în felul în care americanii își priveau corpul. Aceștia au început să își pună întrebarea: “Dacă persoanele neconvenționale fizic își pot iubi corpul, oare aș putea și eu?”.

Odată cu apariția rețelelor de socializare ideea de “body positivity” a  luat  amploare la nivel global prin apariția hashtagurilor #lovetheskinyourein #healthatallsizes #allbodiesarebeautiful și #loveyourbody. Ideea din spatele acestei mișcări este să-ți iubești interioritatea, fără a ține cont de forma exterioară a corpului la un anumit moment dat.

Dar… dacă nu simți zilnic această iubire față de tine? Dacă atunci când te uiți în oglindă tot ceea ce vezi este acel milimetru de grăsime de care ai putea scăpa dacă ai mai pierde doar 2 kg? Ei bine, o mișcare recentă “body acceptance” a încercat să rezolve această problemă. 

Ideea “body acceptance” încurajează oamenii să își accepte corpul așa cum este, chiar și atunci când nu sunt mulțumiți de modul în care arată. Într-o zi poate te trezesti și te simți balonat, de parcă te-ai îngrășat peste noapte 5 kg (lucru care, de altfel, este foarte puțin probabil), însă în loc să nu te simți confortabil în pielea ta de-a lungul acelei zile și poate să încerci să te ascunzi, ar trebui să fii recunoscător pentru acest corp în care trăiești pentru tot ceea ce face pentru tine, chiar fără a-ți da seama. Mâinile te ajută să-ți îmbrățișezi familia sau prietenii dragi, stomacul digeră toată mâncarea delicioasă pe care o consumi, picioarele se pun în mișcare pentru a-ți plimba câinele în fiecare seară și a dansa atunci când ești fericit. Corpul nostru nu e doar o mașinărie care trebuie tot timpul să funcționeze perfect, ci este modul prin care experimentăm, atingem, respirăm, percepem, ne trăim viața. Din toate aceste motive, ar trebui să avem grijă și să-i mulțumim în fiecare zi. 

Aceste două mișcări nu numai că au încurajat minoritățile etnice și persoanele considerate de societate ca fiind indezirabile din punct de vedere fizic să își poată face auzită vocea, dar au schimbat și modul în care interacționăm cu noi înșine zilnic. În loc să punem accent pe imperfecțiuni, ne-au redirecționat atenția către aspectele care ne fac diferiți, așadar unici și cu adevărat frumoși.

Nu știu dacă ar trebui să alegi între a fi “body positive” sau “body accepting”, însă eu am încercat să le îmbin și să mă bucur de spațiul în care trăiesc zilnic. Nu mai trebuie să ne temem dacă nu reușim să intrăm într-un anumit tipar creat de societate, ci să încercăm să devenim cea mai bună versiune a noastră. Spune-mi, tu vei alege să-ți schimbi regulile care te constrâng sau să rămâi îngrădit(x) într-o viață al cărei protagonist(x) nu ești?

Cântăreața Lizzo, una dintre cele mai cunoscute persoane care vorbesc despre principiile “body positivity”.

S-ar putea să-ți placă și …

Raport de activitate 2023

Raport de activitate 2023

Dragă comunitate, Lansată la începutul anului 2020 din dorința de a sprijini generațiile viitoare de femei, Her Time...

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ro_RORomână
Accelerator de serafinitBannerText_Accelerator de serafinit
Activează viteza mare a site-ului pentru a fi atractiv pentru oameni și motoarele de căutare.