Celebrarea femeilor

March 10, 2021

Atunci vs. Acum

text: Andrada Sima

ilustratie: Diana Visinescu

   Sunt sigură că nu există vreo persoană care să nu fi auzit de ziua de 8 Martie, însă nu toată lumea știe ce s-a întâmplat cu adevărat în această zi. Am întrebat mai multe persoane dacă știu ce se sărbătorește de 8 Martie, iar bineînțeles răspunsul a fost unul la care mă așteptam: ,,Este ziua în care este celebrată femeia ’’. Bun, într-adevăr, așa este, dar există și un motiv pentru care este celebrată în această zi.  Ziua Internaţională a Femeii, marcată pe 8 martie, a fost la începuturi o expresie a dorinţei femeilor muncitoare de dobândire a unor drepturi, însă, de-a lungul timpului, s-a transformat într-un prilej de sărbătorire a feminităţii şi a reprezentantelor sexului frumos, indiferent de religie şi rasă.         

  Atunci

8 Martie, ziua în care femeile nu primeau flori şi se luptau pentru nişte drepturi elementare

    Apărută într-o vreme a marilor tulburări sociale, Ziua Internaţională a Femeii s-a ales şi cu moştenirea protestului tradiţional şi a activismului politic. 

    În anii de dinainte de 1910, destul de multe femei din ţările dezvoltate industrial munceau. Slujbele lor, majoritatea în domeniul textilelor şi al serviciilor casnice, erau însă supuse discriminării sexuale şi erau plătite mult mai prost decât cele ale bărbaţilor. Au apărut organizaţiile sindicale, iar de aici până la revoltele industriale n-a mai fost decât un pas. 

     În SUA, opresiunea şi discriminarea au făcut ca femeile să devină tot mai implicate în campanii pentru a determina o schimbare. În 1908, 15.000 de femei au manifestat la New York cerând un program de muncă mai scurt, salarii mai bune şi drept de vot. 

     În 1910, cea de-a doua Conferinţă Internaţională a Femeilor Muncitoare s-a ţinut la Copenhaga. O femeie pe nume Clara Zetkin, lidera organizaţiei femeilor din Partidul Social Democrat din Germania, a adus în discuţie ideea de a stabili o Zi Internaţională a Femeii, o sărbătoare care să fie marcată în aceeaşi zi în toate ţările, în sprijinul luptei femeilor pentru drepturile lor, idee ce a și fost aprobată. Astfel, pe 19 martie 1911, a fost sărbătorită prima Zi Internaţională a Femeii, în Austria, Danemarca, Germania şi Elveţia. Peste un milion de femei şi bărbaţi au participat în această zi la manifestaţii pentru ca femeilor să li se acorde drepturi legate de muncă, dreptul la vot, educaţie şi de a deţine funcţii publice. 

     În zorii Primului Război Mondial, în timpul campaniilor pentru pace, rusoaicele au sărbătorit pentru prima dată Ziua Internaţională a Femeii în ultima duminică din februarie 1913. În acelaşi an, după consultări şi discuţii, Ziua Internaţională a Femeii a fost mutată pe data de 8 martie. În 1914, femeile din întreaga Europă au manifestat împotriva războiului şi pentru solidaritate între femei. 

     De la apariţia ei în cadrul mişcării socialiste, Ziua Internaţională a Femeii a căpătat tot mai multă recunoaştere de la an la an, ajungând să fie sărbătorită în ţările dezvoltate şi cele în curs de dezvoltare deopotrivă. Astfel, 1975 a fost declarat „Anul Internaţional al Femeii” de Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU). Începând cu acest an, Ziua Internaţională a Femeilor a fost adoptată de multe dintre Guvernele ţărilor care până atunci nici nu aflaseră de existenţa ei.

Cele mai cunoscute legende despre 8 Martie

  1. Cea mai comună legendă de 8 Martie implică un incendiu care a izbucnit pe 8 martie 1857 într-o fabrică de cămăși din New York numită „Bumbac”, unde multe lucrătoare și-au pierdut viața. Legenda spune că acele femei au fost închise în interiorul fabricii pentru a le împiedica să participe la grevă și că, atunci când a început focul, nu mai aveau cum să scape, pierind între flăcări. Lângă acea fabrică creșteau mulți arbuști de mimoză și de aceea această floare a devenit oficială pentru Ziua Femeii.
  1. Legenda spune că iubita regelui persan Xerxes, neva evreică Hadassah, care a luat numele Estera, a salvat poporul evreu de distrugere datorită frumuseții și purității inimii sale. Lăudând-o pe Estera, evreii au început să sărbătorească Purimul. Pe parcursul anilor, celebrarea acestei dăți alunecase, dar în 1910 a căzut exact pe 8 martie.
  1. O altă poveste interesantă despre motivul pentru care 8 martie a fost aleasă ca data sărbătorii femeilor este următoarea: Clara Zetkin și Rosa Luxemburg au decis că numărul 8 seamănă cel mai mult cu formele feminine. Prin urmare, au decis să stabilească o sărbătoare în ziua a 8-a.
  1. Originile Zilei Internaționale a Femeii pot fi găsite și în cultura romană antică, când femeile și fetele libere mergeau la Zeița Vesta pentru binecuvântare, își îmbrăcau cele mai bune haine și cele mai scumpe bijuterii pentru a demonstra favoarea zeilor, iar soții și tații le făceau mici daruri în cinstea acestei sărbători.

         Acum

      În zilele noastre, 8 Martie este o sărbătoare oficială în mai mult de 25 de țări, dar este   observată pe scară largă în multe alte țări. De menționat este faptul că dacă ar fi să întrebăm sexul masculin ce înseamnă pentru ei 8 Martie ar răspunde că ,,este ziua în care TREBUIE să cumpăr flori femeii’’(florile ar trebui să fie oferite fără nicio ocazie) sau că ,, este ziua în care TREBUIE să-i fac pe plac femeii”. 

        Da, într-adevăr pentru unii bărbați este un adevărat chin atunci când vine vorba de această zi, deoarece au o percepție total greșită asupra acestei sărbători și pierd din evidență ceea ce este și ceea ce înseamnă ea cu adevărat.

        Totodată aș dori să le dau un sfat acestora, și anume că de fiecare dată când se gândesc să treacă cu vederea nepăsători peste această zi să își aducă aminte de vorbele scriitorului Marin Preda: „O femeie poate să ierte orice, în afară de faptul să nu-ţi pese de ea”. Probabil unii ar spune că motivul pentru care femeile nu ar ierta acest lucru este pentru că vor atenție, dar nu. Una este să îi dai atenție, adică să o bagi în seamă, și alta este să îi arăți că îți pasă de ea prin gesturile mici prin care îi arăți că o respecți, pentru că cel mai dureros lucru, după părerea mea este să vezi că persoana de lângă tine te sărbătorește din obligație, și nu pentru că simte cu adevărat să facă asta datorită esenței acestei zile.

      De ce este important să sărbătorim Ziua Internațională a Femeii?

      Este extrem de important să sărbătorim Ziua Internațională a Femeii pentru a cinsti și celebra diversele realizări ale femeilor din întreaga lume, indiferent de domeniu: societate, economie, politică și cultură. De asemenea, este și un moment în care putem să ne amintim de cele care încă nu au auzit și continuă să fie împiedicate să-și atingă potențialul, deoarece drepturile de bază precum sănătatea și educația nu sunt încă recunoscute pentru unele femei din lume.

Surse

https://www.descopera.ro/istorie/13947933-8-martie-ziua-in-care-femeile-nu-primeau-flori-si-se-luptau-pentru-niste-drepturi-elementare
https://fericitazi.com/legenda-de-8-martie.html
https://www.twinkl.ro/event/ziua-internationala-a-femeii-2021

S-ar putea să-ți placă și …

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *