...

Cum să faci networking

martie 4, 2022

text: Irina Voiculescu

ilustratie: Larisa Petcut

 

Ghid de networking

 

Mediul online…pe cât de informativ și folositor, pe atât de obositor…

Știi momentul acela  în care ești bombardat cu informații, cu termeni și concepte menite să îți ușureze viața, dar, din contră, te simți copleșit și dezorientat, încercând să aduni fiecare bucată pe care o descoperi? În acest articol am încercat să întregesc un concept care devine din ce în ce mai promovat și anume networking-ul. Poate ai văzut deja că HerTime România este prima platformă de networking pentru tinerele din România, dar ce presupune, mai exact, asta?

 

01. Ce este networking-ul?

Este un mod foarte eficient prin care să-ți creezi conexiuni și relații care te-ar putea ajuta, în viitor, pe plan profesional. Prin împărtășirea intereselor și profesiilor comune cu alte persoane, poți afla mai multe despre domeniul care te interesează, obține contacte și avea o accesibilitate mai mare la angajări.

Practic, networking-ul înseamnă cunoaștere, evoluție profesională și personală și luarea unor decizii bine informate în drumul carierei tale.

 

02. 3 motive pentru care ar trebui să încerci networking-ul

  • „Knowledge is power”! Indiferent de domeniu, să cunoști oameni care au deja experiență este un mare avantaj. Industriile sunt competitive, nu strică deloc o recomandare în plus sau chiar să afli de un post liber înainte ca anunțul să apară public.
  • Schimbul de idei pe care networking-ul ți-l oferă te ajută să vezi alte perspective asupra unor domenii de interes, să descoperi lucruri noi prin care să te dezvolți sau să te inspire să faci anumite alegeri, chiar schimbări în viața ta.
  • Îți crește încrederea în capacitățile tale. Tot procesul de a face activ ceva pentru a crește ca persoană și din punct de vedere profesional, implicarea în anumite proiecte și dezvoltarea curajului de a vorbi despre lucrurile care contează pentru tine te face să descoperi o voință și determinare interioară de care poate nu știai că dispui.

 

03. Cum să faci networking?

Poate că totul sună destul de complex și idealist, însă, surprinzător, este mult mai ușor și la îndemână decât pare. Spun asta tocmai pentru că networking ul este ceva ce facem foarte des fără măcar să ne dăm seama și ceva ce poate fi practicat aproape oriunde.

Teoretic, cele mai bune modalități de networking le reprezintă cluburile sau evenimentele special dedicate acestui lucru, sau, bineînțeles, LinkedIn ori grupuri de Facebook. În realitate, poți face networking la orice fel de eveniment social, în grupuri de prieteni, implicându-te în voluntariate, tabere, pe scurt, orice înseamnă interacțiuni cu alți oameni. Inițiativa și deschiderea sunt, de fapt, cheia!

Să construiești relații noi poate părea puțin înfricoșător de la bun început, deci este de înțeles de ce, în momentul în care se adaugă și scopul de a primi ajutor profesional, grijile și nesiguranțele încep să apară. Pentru a mai calma gândurile care vor să ne saboteze și a avea o viziune mai clară asupra a ceea ce se recomandă să faci, am ales și câteva sfaturi de început de drum:

  • În primul rând, uită-te în jurul tău – Acum este momentul perfect să-i dai un mesaj unui prieten mai vechi, unui fost coleg cu care nu ai mai vorbit, să stați la povești și poate, cine știe, se ivește o oportunitate neașteptată. În aceeași idee, poți încerca să îi cunoști mai bine pe oamenii cu care ai interacționat deja dar cu care nu ai apucat să formezi o legătură prea strânsă. Cel mai bun început de networking este în cercurile cu care ești deja familiar.
  • Nu îl lăsa drept opțiune de urgență – Este mult mai greu să obții oportunități profesionale prin networking atunci când ai mare nevoie de ele. În general, oamenii își dau seama când încerci doar să profiți de pe urma lor și nu cauți o legătură bazată pe încredere și ajutor reciproc. De aceea, încearcă să începi din timp, când singurul lucru de care ai nevoie este să îți formezi o reputație bună și să formezi conexiuni la care să poți apela în viitor.
  • Planul de bătaie – Vorbeam mai devreme despre nesiguranțele de la început de drum. Ceea ce poate fi foarte de ajutor mai ales dacă ești o persoană anxioasă sau pur și simplu dacă vrei să ai mai multă încredere în abilitățile tale, este să scrii, înainte de un eveniment de networking, tot ce vrei să scoți în evidență la tine. Notează-ți toate calitățile, punctele forte, ceea ce poți oferi, la rândul tău, altor oameni, ce așteptări ai de la eveniment și orice îți trece prin minte care să te ajute să te organizezi. Astfel, vei ști despre ce să vorbești și care sunt scopurile pe care vrei să le atingi.
  • Găsește persoanele cu care rezonezi – În loc să te concentrezi pe partea profesională, este mai folositor să începi conversațiile vorbind despre pasiuni și interese, ascultând cât mai mult poveștile oamenilor, lăsându-ți curiozitatea să te ajute în descoperirea acelor persoane cu ideologii și pasiuni comune. Este mai important să formezi, întâi, o conexiune strânsă, decât să alergi după o oportunitate profesională.
  • Oferă-ți ajutorul – Principiul simplu de „bunătatea atrage bunătate”. Sunt șanse mult mai mari să găsești ajutorul căutat atunci când arăți că ești disponibil să-l oferi pe al tău. Întrebând primul dacă poți fi, în vreun fel, de folos, câștigi din start aprecierea celuilalt.
  • Păstrează legăturile (Follow up) – Seriozitatea se demonstrează și încrederea se câștigă. Contactează persoanele pe care le-ai întâlnit dacă ai promis să o faci, ajută acolo unde ai asigurat ajutorul și încearcă să nu te faci nevăzut după toate eforturile pe care le-ai făcut ca să ajungi până în acest punct.

 

04. Networking-ul feminist

Viziunea feministă asupra networking-ului se bazează pe crearea acestor conexiuni între oamenii care rezoneză cu mișcarea feministă, pentru a lupta împreună împotriva discriminarii de orice natură. Scopul tuturor ONG-urilor, paginilor, grupurilor și evenimentelor feministe este de a forma un spațiu sigur și deschis pentru exprimare și suport reciproc, de a împărtăși informațiile adunate, de a încuraja dialogul, de a crește conștientizarea feministă și de a oferi oportunități de dezvoltare profesională, culturală și personală.

Cu ce mi-aș dori eu să rămâi din această mare concentrare de informații este că avem nevoie de oameni în jurul nostru. Toată cursa asta care se numește viață nu poate să fie dusă tot timpul pe cont propriu și cred că este important să formăm relații, să ținem alături de noi persoane de la care avem ce învăța și să continuăm constant să evoluăm.

Până la urmă rețelele sociale, așa haotice cum sunt, au reușit să dărâme barierele distanței și să conecteze persoane din toată lumea, iar această facilitare a networking-ului nu este decât un mare avantaj pentru noi toți.

Surse:

https://www.careereducation.columbia.edu/resources/what-networking-and-why-do-you-need-do-it

https://www.betterup.com/blog/networking

https://www.forbes.com/sites/theyec/2014/07/28/how-to-network-the-right-way-eight-tips/?sh=38075f536d47

https://www.michaelpage.ch/advice/career-advice/job-search-advice/importance-networking

S-ar putea să-ți placă și …

Raport de activitate 2023

Raport de activitate 2023

Dragă comunitate, Lansată la începutul anului 2020 din dorința de a sprijini generațiile viitoare de femei, Her Time...

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ro_RORomână
Accelerator de serafinitBannerText_Accelerator de serafinit
Activează viteza mare a site-ului pentru a fi atractiv pentru oameni și motoarele de căutare.