...

Cum sună viața de muzician sau „Mastering the Music Business” – interviu cu Monica Costin

octombrie 2, 2023

text: Irina Voiculescu

„Nu înceta niciodată să crezi în tine și în visul tău. Dacă tu nu o faci, cum o vor face ceilalți?”

Una dintre misiunile cele mai importante ale asociației Her Time România este aceea de a inspira și de a ajuta comunitatea să se dezvolte în toate domeniile de interes. Nu cu mult timp în urmă, am reușit, împreună cu Women in Music Romania, să lansăm un giveaway, prin care au fost oferite bilete la conferința muzicală Mastering the Music Business.

Printre câștigători se numără și Monica Costin, solistă, o artistă care ne-a atras atenția prin pasiunea, determinarea și perseverența de care dă dovadă în parcursul carierei sale muzicale. 

V-am pregătit, astfel, un deznodământ al proiectului, cu o redare a felului în care s-a desfășurat și a fost perceput evenimentul, prin ochii Monicăi.

 

Î: Pentru început, spune-ne un lucru legat de tine pe care ai vrea ca lumea să-l știe.

R: Bună! Sunt Monica și iubesc muzica, motiv pentru care activez în 2 trupe – The Strizzers și Trupa Omnis. Cânt de când eram copil și nu îmi pot imagina viața mea în absența muzicii. 

 

Î: Când ai realizat că îți dorești, cu adevărat, să începi o carieră în industria muzicală? 

R: Dorința a fost mereu acolo, însă am început să o iau în serios abia prin 2018, după ce m-am mutat în București. Mai întâi am luat parte la înființarea Trupei Omnis, un proiect de folk și  folk-rock, iar după ceva timp a apărut în lumea mea și trupa de rock alternativ The Strizzers, „copilul” meu de suflet care tocmai sâmbăta aceasta împlinește un an de la prima ieșire pe scenă. Pe măsură ce s-au conturat cele două proiecte, totul a devenit foarte clar. 

 

Î: Cum e industria pentru femei?

R: Deși este o industrie dominată de bărbați, am cunoscut recent foarte multe femei care activează în acest domeniu și o fac într-un mod extraordinar. Acum, din poziția mea de artist dar și consumator de muzică, am avut un moment de click mental în urmă cu un an și un pic, când la un festival de rock alternativ, în public fiind, am realizat cu surprindere că în line-up nu există nici măcar o trupă care să aibă în componență femei. Atunci m-a lovit de fapt realitatea faptului că există foarte puține trupe în sfera rockului alternativ care să aibă femei în componență. Ceea ce cred că se va schimba în viitor.

 

Î: Ce te-a determinat să participi la giveaway-ul lansat de noi?

R: Îmi doream mult să merg la Mastering the Music Business și urmăream evenimentul de ceva timp. Faptul că am dat peste giveaway-ul vostru a picat mănușă. Am fost și la ediția de anul trecut, însă doar în prima zi, cea de workshop-uri. Acum mi-am dorit mult experiența completă.

 

Î: Poți să ne „dai un insight” despre atmosfera evenimentului? (Care a fost prima impresie, cum ai perceput cadrul, oamenii de acolo?)  

R: Știam cumva la ce să mă aștept de anul trecut, însă acum, mergând în toate cele 3 zile, a fost și un exercițiu de anduranță, fiind atât de multe informații condensate într-un timp relativ scurt. Atmosfera generală mi s-a părut foarte plăcută și prietenoasă. Workshop-urile și panel-urile s-au împletit cu lungi pauze de networking și mini evenimente tematice. Oamenii au fost foarte deschiși și dispuși să răspundă la toate întrebările și curiozitățile participanților. Chiar aș zice că evenimentul, în sine, este un bun model de „așa da”. 

 

Î: Ce subiect abordat în cadrul conferinței ți-a captat cel mai tare atenția și de ce?

R: Au fost multe subiecte interesante: lansarea eficientă a unui single, booking de festivaluri, presă etc., însă cred că cel mai mult mi-a rămas în minte workshop-ul de social media realizat de Cosmin Sipoș. A fost o prezentare cu multe informații practice, pe care acum lucrez să le pun în aplicare. Eu mă ocup mult de partea de social media pentru trupele mele și am avut un interes deosebit pentru subiect.

 

Î: Ne poți povesti o discuție purtată în cadrul evenimentului cu care ai rămas în minte?

R: Nu am o discuție cu o singură persoană în minte, dar am realizat, din discuțiile cu mai multe persoane, că muzica, deși eu personal o fac din pasiune, în acest context este un business ca oricare altul și trebuie tratat ca atare dacă vrei să ai succes. 

 

Î: În urma participării, s-a schimbat ceva cu privire la felul în care percepi industria muzicală?

R: Cred că am o idee mai bună acum despre mărimea întregului aparat. Din pătrățica de artist underground, e destul de greu să îți dai seama cât de multe fațete are această industrie. Însă acum că am pătruns cu vârful degetelor în ea, sunt deosebit de interesată să învăț cât mai multe. M-aș vedea lucrând full-time în industria muzicală, nu doar ca artist

 

Î: Ai aplicat ceva din ce ai învățat până acum? A fost de ajutor pentru trupa ta?

R: A fost cu siguranță de ajutor, mai ales prin prisma networkingului făcut. Cu The Strizzers urmează să lansăm primul nostru album toamna aceasta, pe 11 noiembrie. Și fiind vorba de un proiect la început de drum, a fost o ocazie extraordinară să povestesc despre el unor oameni la care probabil nu aș fi ajuns în alte circumstanțe. Acum conturăm lansarea de album luând în considerare tot ce am învățat la MMB. 

 

Î: Cu ce așteptări ai pornit către eveniment? Consideri că au fost îndeplinite?

R: Am pornit spre eveniment cu dorința de a cunoaște oameni noi din industria muzicală, cu care să pot împărtăși idei și de la care să pot cere sfaturi. Ceea ce s-a întâmplat înzecit

 

Î: Avem nevoie de mai multe evenimente de felul ăsta?

R: Cred că o conferință pe an este suficientă. Dacă te implici cu adevărat în eveniment, este foarte intens. În schimb poate ar fi nevoie de mai multe evenimente adiacente, poate chiar cursuri specializate pe diferite teme ce țin de industria muzicală. Nu prea există așa ceva pe la noi.

 

Î: Ce sfat ai avea pentru o persoană care se află la început de drum în muzică?

R: Muncește mult pentru visul tău și nu te lăsa descurajat(ă) de obstacolele pe care lei vei întâlni pe drum. Este un proces continuu de experimentare și învățare. Muzica fiind în esență artă, nu are o formulă exactă pentru succes. Înconjoară-te de oameni care să te susțină, rămâi curios / curioasă și nu înceta niciodată să crezi în tine și visul tău. Dacă tu nu o faci, cum o vor face ceilalți?

S-ar putea să-ți placă și …

Raport de activitate 2023

Raport de activitate 2023

Dragă comunitate, Lansată la începutul anului 2020 din dorința de a sprijini generațiile viitoare de femei, Her Time...

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ro_RORomână
Accelerator de serafinitBannerText_Accelerator de serafinit
Activează viteza mare a site-ului pentru a fi atractiv pentru oameni și motoarele de căutare.