Cum trăiesc persoanele din comunitatea LGBTQIA+ in toata lumea

June 12, 2023

text: Andrei Constantin

ilustratie: Cristina Radoaica

Termenul LGBTQIA+ se referă la o categorie largă de oameni, incluzând și persoanele care se identifică drept lesbiene, gay, bisexuale, transgender sau intersex, deși putem identifica numeroși alți termeni care ar putea fi folosiți în definirea orientării sexuale sau de gen. Cu toate acestea, persoanele din comunitatea LGBTQIA+ sunt criticate chiar și în zilele noastre. Global, gradul de acceptare față de persoanele LGBTQIA+ a crescut din anii 1980, dar încă există țări care nu recunosc drepturile acestor persoane, sau care au implementat legi împotriva lor, ori chiar /în unele țări ajungându-se chiar și la pedeapsa cu moartea. 

În trecut, conceptul de identitate sexuală distinctă nu exista, deși oamenii trăiau vieți similare cu modul în care percepem apartenența la comunitate în vremurile actuale.

Astăzi suntem mai protejați împotriva discriminării legate de orientarea sexuală, identitatea de gen sau exprimarea caracteristicilor sexuale prin Curtea Internațională a Drepturilor Omului. Cu toate acestea, autoritățile din mai multe țări care au semnat tratate internaționale prin care sunt de acord să protejeze drepturile omului, continuă să implementeze legislații discriminatorii față de indivizi pe baza orientării sexuale sau de gen.

Există 64 de țări care dețin legi împotriva homosexualității. În cateva state, cum ar fi Brunei, Iran, Mauritania, Arabia Saudită, Yemen, Uganda etc., oamenii pot primi pedeapsa cu moartea dacă participă la acte sexuale cu persoane de același gen. Cea mai periculoasă țară pentru persoanele din comunitatea LGBTQIA+ este considerată a fi Nigeria.

 Drepturi LGBTQIA+ în Africa

Cu excepția Africii de Sud și a Capului Verde, drepturile LGBTQIA+ în Africa sunt limitate în comparație cu SUA, Canada, Europa de Vest și Noua Zeelanda. Din cele 55 de state recunoscute de Națiunile Unite sau Uniunea Africană, organizația ILGA a declarat că homosexualitatea este împotriva legii în 34 de țări africane. Persoanele LGBTQIA+ sunt omorâte și agresate verbal și fizic în fiecare zi în Africa, dar conducătorii țărilor nu sunt atât de interesați să îmbunătățească situația de pe continent.

Drepturi LGBTQIA+ în America de Sud

În ultimul deceniu, America Latină s-a remarcat prin recunoașterea drepturilor LGBTQIA+. Cu excepția Caraibe, majoritatea țărilor din regiune au dezincriminat relațiile de același gen între adulți. În Bolivia, Cuba, Ecuador, Mexic, persoanele LGBTQIA+ sunt protejate prin constituție împotriva discriminării. Din 2010, 8 țări au aprobat legi care interzic discriminarea pe baza orientării sexuale.

Cele mai sigure regiuni pentru LGBTQIA+

1.Islanda- scor 9,97

2.Olanda- scor 9,92

3.Norvegia- scor 9,91

4.Suedia- scor 9,88

5.Canada- scor 9,85

6.Spania- scor 9,82

7.Danemarca- scor 9,80

8. Regatul Unit- scor 9,75

9.Malta- scor 9,70

10.Belgia- scor 9,69

sursa: panorama.ro

În prezent, în România, căsătoriile între persoanele de același sex nu sunt permise. Cu toate acestea, conform CEDO, România este obligată să acorde acest drept persoanelor din comunitatea LGBTQIA+. 

„Mecanismul de supraveghere este unul diplomatic. Dacă vrea să ajungă pe picior de egalitate cu celelalte state europene, România are tot interesul să își îndeplinească obligațiile internaționale, acestea reprezentând o pârghie importantă în această direcție. A venit și rândul cuplurilor de același sex”, declară avocata Iustina Ionescu pentru Panorama.ro. 

surse: 

https://www.cntraveller.com/article/safest-countries-for-lgbtq-peoplehttps://www.jpost.com/international/ksa-iran-qatar-west-bank-and-gaza-among-most-dangerous-places-for-lgbtq-665426

https://www.wilsoncenter.org/blog-post/state-lgbtq-rights-latin-america-0

https://www.amnesty.org/en/what-we-do/discrimination/lgbti-rights/î

https://www.aljazeera.com/opinions/2022/5/6/homophobia-africas-moral-blind-spot

https://en.wikipedia.org/wiki/LGBT_rights_in_Africa

https://medium.com/queer-history-for-the-people/a-brief-history-of-the-lgbtq-initialism-e89db1cf06e3

https://williamsinstitute.law.ucla.edu/publications/global-acceptance-index-lgbt/

https://panorama.ro/romania-cedo-cupluri-gay-casatorie-drepturi/ 

 

S-ar putea să-ți placă și …

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *