text: Andrada Sima
ilustratie: Beatrice Pura
Dacă ești femeie, cu siguranță te regăsești în cel puțin una dintre situațiile de mai jos. Zi de zi, ne confruntăm cu o mulțime de prejudecăți și subestimări legate de noi, femeile, datorate anumitor stereotipuri care s-au format în jurul nostru de-a lungul timpului. Stereotipurile despre femei sunt atât cauza, cât și consecința unor atitudini, valori și norme adânc înrădăcinate împotriva femeilor. ,,Dacă ești femeie”…
- Nu poți avea anumite meserii
Acum multe decenii femeile erau văzute doar ca niște oameni care sunt destul de limitați în ceea ce privește puterea și energia, așadar și forța în câmpul muncii. Multe meserii care necesitau putere psihică sau inteligență erau considerate ca fiind doar pentru bărbați. Trebuie să scăpăm de stereotipurile de genul: bărbații trebuie să dețină puterea (chiar și politică), iar femeile să se ocupe de copii, să fie învățătoare, asistente, coafeze, etc. Și femeile pot fi polițiste, chirurgi, șoferi de tir, piloți, președinte sau să lucreze în cadrul armatei, pentru că după cum bine știm femeile sunt prin natura lor persoane competitive și extrem de motivate să se implice în ceea ce le place. Când o femeie își pune în minte un anumit lucru, puține obstacole îi pot sta în cale.
- Nu conduci bine
Imaginea femeii la volan este una destul de controversată. Persistă stereotipurile legate de lipsa de îndemânare a femeilor la volan, însă acestea nu pot fi combătute decât prin promovarea unor exemple și modele de urmat, menite să arate lumea traficului zilnic așa cum este în realitate, fără a trece prin filtrul prejudecăților. Majoritatea șoferilor cred că femeile conduc mai prudent decât bărbații, dar nu știu să parcheze sau să se orienteze. Însă, conform datelor furnizate de DRPCIV circa o treime din totalul numărului de conducători auto din România sunt femei, iar de asemenea bărbații provoacă de două ori mai multe accidente în trafic.
- Nu poți crește singură un copil
Modelul de familie compusă din doi părinți s-a erodat, iar numărul mamelor singure a crescut semnificativ în toate țările avansate și industrializate, întrucât tot mai multe femei decid în mod liber să devină mame fără să fie într-un parteneriat, ceea ce nu este un lucru deloc greșit, atât timp cât copilul trăiește într-un mediu care nu îi dăunează. Cu toate acestea, stereotipuri dăunătoare și incorecte contribuie la degradarea încrederii și respectului de sine al mamelor singure și al copiilor acestora, în România ajungând să fie chiar o mare rușine să îți crești singură copilul. De ce? Pentru că se crede că o mamă singură nu are o stabilitate financiară, nu poate să aibă grijă de copilul ei, își întrerupe adesea educația și dobândirea de calificări profesionale din cauza timpului și a resurselor limitate, aceasta fiind dedicată creșterii copilului, fiind astfel, expusă ulterior riscului de excludere socială și sărăcie, precum și multe alte idei preconcepute.
- Trebuie să te ocupi de treburile casnice
Treburi casnice făcute de bărbați? Încă nu. Femeile sunt și astăzi captive rigorilor sociale ceea ce explică de ce muncesc atât de mult acasă. The New York Times citează trei studii, recent publicate, care confirmă ceea ce femeile știu instinctiv: munca în gospodărie este în continuare apanajul femeilor în bună măsură. Iar asta este valabil mai ales pentru femeile care trăiesc alături de bărbați. Cu toate că viața modernă a schimbat rolurile în societate, femeia devenind mai activă profesional, iar masculii fiind nevoiți să contribuie la treburile din casă, încă mai există preconcepții legate de rolul femeii într-o familie. Cu siguranță vă este cunoscută ,,celebra” sintagmă ,,femeia la cratiță” sau cum că spălatul, gătitul ori curățenia sunt considerate sarcini feminine. În 1989 și în 1998 studiile arătau că tot femeile se ocupau mai mult de treburi casnice și de copii, iar Barbara Risman observa cum oamenii se simt obligați să îndeplinească aceste roluri sociale. Deși viața oamenilor s-a schimbat semnificativ în ultimele decenii, nu s-a schimbat mult în această privință.
- Trebuie să fii mamă
Încă din cele mai vechi timpuri femeia reprezenta simbolul nașterii. ,,Orice femeie trebuie măcar o dată în viață să dea naștere unui copil”. ,,Cum adică nu vrei să fii mamă? ” „Trăim o epocă a contradicțiilor – a fi mamă înseamnă astăzi împlinirea supremă pentru o femeie, dar și sacrificarea independenței, a carierei, a vieții sociale și chiar de cuplu.” -Elisabeth Badinter. Într-o societate tradiționalistă „mamele sunt mame strictamente”, ele își pierd feminitatea, rolul de femeie. „Mama” este o construcție mitică, de imaginea căreia este legată deseori ideea de sacrificiu. Cu toate acestea, lumea a evoluat, devenind mai individualistă, și în epoca consumerismului, femeile încep să înțeleagă că sacrificiul suprem nu mai este valabil, fiindcă nici timpul nu ne permite și nici lumea nu mai este ca înainte. Însă, dacă ești femeie, încă ești judecată pentru faptul că nu vrei să faci copii, desigur, asta dacă cumva chiar nu poți din punct de vedere fizic, iar atunci nimeni nu îți zice nimic. Dar ce se întâmplă atunci când nu poți psihic? Pur și simplu sunt femei care nu or să fie pregătite niciodată să devină mame, ceea ce este un lucru cât se poate de normal. Trebuie să înțelegem și să acceptăm că rolul femeii nu este doar acela de a procrea și că este alegerea fiecăreia dacă vrea sau nu cu adevărat să își asume rolul de mamă, fără a o face doar de ,,gura” lumii.
- Trebuie să fii feminină
Feminitatea este de fapt un set de reguli ce guvernează comportamentul și înfățișarea femeilor, reguli ce subsumează existența feminină eticii grijii, sacrificiului de sine pentru realizarea celuilalt (soț, copii) și conformării la un model masculin de atractivitate sexuală. Trăim însă într-o societate în care dacă nu te epilezi, machiezi, ai părul scurt sau dacă adopți stilul ,,tomboy” ești imediat catalogată ca fiind lesbiană. Ce înseamnă cu adevărat să fii o femeie feminină? . ,,Feminitatea nu înseamnă numai ruj, coafuri stilate și haine la modă. Este împodobirea divină a umanității. Își găsește expresia în calitățile tale de a putea iubi, în spiritualitatea ta, în delicatețea, strălucirea, sensibilitatea, creativitatea ta, farmecul tău, grația, bunătatea, demnitatea și tăria ta interioară. ” (James E. Faust) Așa că trebuie să înțelegem că feminitatea se găsește în primul rând în interiorul nostru și că stă la latitudinea fiecăreia dacă alege sau nu să o lase să se vadă și la exterior, iar dacă nu, asta nu o face mai puțin femeie decât celelalte.
Concluzia: noi femeile suntem mai puternice decât credem și, pentru a nu ne mai confrunta zilnic cu prejudecăți și subestimări ar trebui să luptăm împreună pentru a dizolva toate stereotipurile care s-au creat în jurul nostru. „Mai presus de toate, fii eroina vieţii tale, nu victima! ”( Nora Ephron)
0 Comentarii