Manifest de 8 martie: UTERUL NOSTRU NU E PROFITUL VOSTRU!

´Çë
´üÁ
ţÇą

martie 15, 2023

8 martie 2023 ╚Öi ├«nc─â lupt─âm pentru drepturi fundamentale. ├Änc─â lupt─âm pentru siguran╚Ť─â, pentru solidaritate, pentru o lume non-violent─â. Ast─âzi vorbim despre accesul la avort, care ├«n ultimii ani a devenit surs─â de profit, pl─âtit─â de noi cu corpurile ╚Öi vie╚Ťile noastre.

├Än contextul ├«n care violen╚Ťa ├«mpotriva femeii r─âm├óne cotidianul vie╚Ťilor noastre, ├«ngr─âdirea accesului la avort ╚Öi la servicii de s─ân─âtate reproductiv─â mai largi reprezint─â doar un alt strat de violen╚Ť─â. Corpurile noastre sunt transformate ├«n c├ómpuri de lupt─â, ├«n obiecte de agresat, ├«n vehicule de produs ╚Öi reprodus societatea ╚Öi profitul, ├«n surse de validare a patriarhatului – ├«ns─â pare c─â nu sunt niciodat─â ale noastre.

Astăzi ne luăm corpurile înapoi, toate, împreună. Uterul nostru nu e profitul vostru!

Ie╚Öim ast─âzi ├«n strad─â pentru a condamna orice ini╚Ťiativ─â care rezult─â ├«n limitarea serviciilor publice de ├«ntrerupere a sarcinii la cerere ╚Öi ├«nc─âlcarea dreptului de a decide cu privire la propriul corp. Ie╚Öim ├«n strad─â pentru a atrage aten╚Ťia asupra efectelor devastatoare pe care astfel de m─âsuri le pot avea asupra integrit─â╚Ťii ╚Öi autonomiei persoanelor de sex feminin, dar ╚Öi asupra familiilor, comunit─â╚Ťilor ╚Öi societ─â╚Ťii ├«n ansamblul s─âu.

Ie╚Öim ├«n strad─â pentru a trage un semnal de alarm─â legat de num─ârul mare de mame minore din Rom├ónia, situa╚Ťie agravat─â de faptul c─â multe din cazuri sunt o urmare a violen╚Ťei sexuale, a grooming-ului ╚Öi pedofiliei.

Ie╚Öim ├«n strad─â pentru a repeta de nenum─ârate ori c─â educa╚Ťia sexual─â este esen╚Ťial─â ├«n prevenirea sarcinilor nedorite ├«n r├óndul adolescentelor ╚Öi nu numai – dar ╚Öi lupta ├«mpotriva sexismului, ├«mpotriva credin╚Ťei c─â b─ârba╚Ťii trebuie s─â domine ╚Öi s─â posede femeile. Ie╚Öim ├«n strad─â s─â ne cerem drepturile ╚Öi pentru c─â dac─â nu ie╚Öim noi, nimeni nu o va face.

Ne opunem intereselor politice ╚Öi economice care ne trateaz─â ca instrumente de reglare demografic─â, ca surse de profit ╚Öi de munc─â reproductiv─â for╚Ťat─â. Munca reproductiv─â este munc─â, iar munca reproductiv─â for╚Ťat─â este violen╚Ť─â. A na╚Öte ╚Öi cre╚Öte copii, a face muncile enorme de ├«ngrijire a familiei ╚Öi a membrilor ei, munca domestic─â, emo╚Ťional─â ╚Öi toate muncile care reproduc via╚Ťa noastr─â de zi cu zi sunt, ├«ntr-un cuv├ónt, munc─â! Munc─â – ╚Öi nu esen╚Ťa vreunei presupuse condi╚Ťii feminine care s─â invizibilizeze astfel enormul efort colectiv al femeilor, nerecunoscut ╚Öi de multe ori for╚Ťat ╚Öi exploatat pentru profit ╚Öi domina╚Ťie.

Ast─âzi, afirm─âm c─â munca reproductiv─â este munc─â. Iar munca reproductiv─â for╚Ťat─â este violen╚Ť─â. Maternitatea obligatorie este violen╚Ť─â. Iar orice form─â de ├«ngr─âdire a accesului la avort reprezint─â o ├«nc─âlcare fundamental─â a drepturilor reproductive.

Ne opunem fanatismului religios misogin ╚Öi ideologiilor extremiste de dreapta care sus╚Ťin m─âsuri de reducere a drepturilor femeilor, mamelor, persoanelor queer, femeilor rome ╚Öi ale altor grupuri vulnerabile ├«n numele unor pretinse idealuri de ╚Ťar─â. Ne opunem grup─ârilor religioase infiltrate la nivelul pretinselor centre de criz─â care promoveaz─â minciuni nefundamentate ╚Ötiin╚Ťific ╚Öi manipuleaz─â prin vin─â persoanele care vor s─â avorteze.

Ne ├«mpotrivim ideologiilor rasiste care sus╚Ťin sterilizarea femeilor rome ╚Öi a femeilor cu dizabilit─â╚Ťi. Denun╚Ť─âm constr├óngerile economice din partea statului ╚Öi companiilor private care men╚Ťin persoanele s─ârace ├«n afara accesului la servicii de s─ân─âtate reproductiv─â, la mijloace contraceptive ╚Öi la un trai decent pentru cre╚Öterea unui copil.

La fel ca ├«n perioada Decretului 770/1966, care a interzis avorturile timp de 23 ani, diminuarea accesului la ├«ntreruperi de sarcin─â la cerere nu va duce la sc─âderea num─ârului avorturilor sau la o cerere mai mic─â, ci la cre╚Öterea num─ârului avorturilor empirice, realizate ├«n condi╚Ťii nesterile, ├«n lipsa personalului medical, ├«n afara unui spital sau a unui cabinet medical, precum ╚Öi la cre╚Öterea num─ârului de decese.

Cel pu╚Ťin 10.000 de femei moarte ca urmare a avorturilor clandestine, zeci de mii de copii abandona╚Ťi ├«n orfelinate, cre╚Öterea inciden╚Ťei st─ârilor depresive ╚Öi a problemelor sexuale ÔÇô acestea au fost c├óteva din efectele nefaste ale politicii pronataliste na╚Ťionaliste ale anilor 1966-1989. Pretextul cre╚Öterii demografice f─âcut prin femicidul ╚Öi violen╚Ťa organizat─â nu poate fi dec├ót violen╚Ť─â ╚Öi ast─âzi ├«l numim violen╚Ť─â. Mamele, m─âtu╚Öile ╚Öi bunicile noastre au trecut cu infinit─â durere prin ace╚Öti ani s├óngero╚Öi ai decretului 770.┬á Vocea lor nu va fi ├«necat─â! Istoria lor nu va fi uitat─â!

Iar astăzi spunem alături de ele, într-un singur glas: Istoria lor nu va fi repetată! Nu vom permite să ne fie luate nici corpurile, nici drepturile câștigate.

├Än perioada 2020-2021, din 171 de spitale de stat, doar 59 f─âceau ├«ntreruperi de sarcin─â la cerere. Medicii refuz─â astfel de interven╚Ťii ├«n spitalele de stat, dar unii dintre ei accept─â s─â fac─â avorturi la cerere ├«n cabinetele private, ├«n schimbul unor sume enorme de bani. Pentru ace╚Öti medici, persoanele ├«ns─ârcinate care se confrunt─â cu o sarcin─â nedorit─â sunt v─âzute ca surse de profit.

Ast─âzi, 8 martie 2023, situa╚Ťia r─âm├óne cel pu╚Ťin la fel de grav─â. Din cele 171 de spitale, 51┬á au invocat religia ca principal motiv de refuz al medicilor, un motiv ce nu ├«╚Öi are locul ├«n sistemul public de s─ân─âtate al unui stat laic. Accesul la s─ân─âtate reproductiv─â este at├ót un drept fundamental c├ót ╚Öi o obliga╚Ťie medical─â deontologic─â.

Avortul medicamentos introdus de Ministerul S─ân─ât─â╚Ťii ├«n anul 2020, ├«n plin─â pandemie de COVID-19, este foarte slab promovat ├«n spitale, pentru c─â ministerul nu a f─âcut nicio informare ╚Öi nicio formare a cadrelor medicale cu privire la aceast─â modalitate de ├«ntrerupere a sarcinii.

Re╚Ťeaua cabinetelor de planificare familial─â este l─âsat─â ├«n ultimii ani f─âr─â finan╚Ťare pentru anti-concep╚Ťionale gratuite, care pe vremuri se acordau persoanelor din categorii vulnerabile, femeilor s─ârace, elevelor ╚Öi studentelor.

├Än Rom├ónia nu exist─â niciun protocol sau strategie la nivel na╚Ťional care s─â reglementeze accesul la metode de contracep╚Ťie, de╚Öi Organiza╚Ťia Mondial─â a S─ân─ât─â╚Ťii consider─â c─â accesul la servicii de s─ân─âtate comprehensive, care includ avortul, preven╚Ťia sarcinilor nedorite ╚Öi tratamentul bolilor cu transmitere sexual─â, ├«nseamn─â respectarea drepturilor omului.

├Änregistr─âm mii de cazuri ╚Öi mii de decese produse de cancerul de col uterin, unul dintre cancerele care poate fi evitat prin preven╚Ťie.

Ast─âzi, cerem cu ├«nd├órjirea vocilor noastre s─âtule de violen╚Ť─â: Vrem acces la s─ân─âtate reproductiv─â pentru noi toate! Vrem avort gratuit, liber ╚Öi ├«n siguran╚Ť─â pentru fiecare femeie! Vrem ca interesele private ╚Öi ideologiile extremiste s─â ias─â din uterul nostru!

Uterul nostru NU e profitul vostru!

REVENDIC─éRILE NOASTRE

C─âtre Ministerul S─ân─ât─â╚Ťii:

 • Decontarea procedurii ├«ntreruperii de sarcin─â la cerere prin bugetul Fondului Na╚Ťional Unic de Asigur─âri de S─ân─âtate.

 • Introducerea acord─ârii de servicii de avort la cerere ├«n procedura de acreditare a spitalelor cu sec╚Ťii de obstetric─â ginecologie ╚Öi monitorizarea acord─ârii procedurii de ├«ntrerupere de sarcin─â (la cerere ╚Öi terapeutic─â).

 • Stabilirea la nivel na╚Ťional a unui protocol privind ├«ntreruperile de sarcin─â (la cerere, medicamentoase ╚Öi terapeutice) care s─â con╚Ťin─â specifica╚Ťii clare privind situa╚Ťiile ├«n care se poate refuza o pacient─â, privind procedura ├«n sine, drepturile ╚Öi obliga╚Ťiile p─âr╚Ťilor etc.

 • Interzicerea transmiterii de informa╚Ťii eronate ╚Öi pro-via╚Ť─â cu scopul de a descuraja avortul prin consilierea pre-avort obligatorie ├«n unele spitale. Stabilirea unui discurs pro-alegere, ├«n cadrul consilierii pre-avort, bazat ├«n ├«ntregime pe date ╚Ötiin╚Ťifice, informa╚Ťii medicale, nu cu scopul de a descuraja din start sau a ├«nvinov─â╚Ťi persoana care apeleaz─â la aceast─â procedur─â.

 • Comunicarea prin intermediul unei platforme online a unor informa╚Ťii corecte, valide din punct de vedere ╚Ötiin╚Ťific ╚Öi nep─ârtinitoare despre ├«ntreruperile de sarcin─â la cerere, medicamentoase ╚Öi terapeutice, dar ╚Öi asigurarea unei linii telefonice gratuite de informare pentru persoanele care vor s─â afle mai multe informa╚Ťii despre acest serviciu medical.

 • Colectarea datelor privind procedurile din sfera s─ân─ât─â╚Ťii reproducerii, inclusiv procedura de avort, efectuate la nivelul cabinetelor, clinicilor ╚Öi spitalelor din mediul privat.

 • Introducerea consilierii post-avort ├«n urma procedurii de ├«ntrerupere de sarcin─â, care s─â includ─â informa╚Ťii despre primele 48 de ore post-avort, rela╚Ťii sexuale sigure ╚Öi s─ân─âtoase, metodele de contracep╚Ťie pe care pacienta le poate folosi ├«n prevenirea unor sarcini nedorite.

 • Asigurarea accesului tuturor persoanelor de sex feminin la informa╚Ťii despre mijloace contraceptive.

 • Distribuirea de anticoncep╚Ťionale gratuite prin cabinetele medicilor de familie.

 • Gratuitatea test─ârii HPV ╚Öi vaccinare gratuit─â anti-HPV inclusiv pentru persoanele de sex feminin p├ón─â ├«n 40 de ani.

 • Formarea personalului medical din perspectiv─â anti-rasist─â, anti-clasist─â, anti-homofob─â, anti-transfob─â, anti-abilist─â, etc.

 • Crearea de servicii de s─ân─âtate specializate pentru tranzi╚Ťia medical─â a persoanelor transgender, decontate prin bugetul Fondului Na╚Ťional Unic de Asigur─âri de S─ân─âtate (analize ╚Öi consulta╚Ťii endocrinologice, suport psihologic, tratament hormonal).

 • Implementarea la nivel na╚Ťional a Clasific─ârii Interna┼úionale a Maladiilor Revizia 11, adoptat─â de Organiza╚Ťia Mondial─â a S─ân─ât─â╚Ťii ├«n 2019 ╚Öi ├«n vigoare de la 1 ianuarie 2022, ├«n vederea depatologiz─ârii identit─â╚Ťilor transgender ╚Öi eliminarea diagnosticului psihiatric pentru persoanele transgender.

 • Interzicerea procedurii de evaluare medical─â a persoanelor transgender ├«n cadrul Institutului Na╚Ťional de Medicin─â Legal─â, solicitat─â abuziv de judec─âtori ├«n cadrul proceselor de stare civil─â pentru recunoa╚Öterea juridic─â a genului. Aceast─â expertiz─â este abuziv─â, umilitoare ╚Öi contrar─â standardelor CEDO, care decupleaz─â tranzi╚Ťia juridic─â de cea medical─â ╚Öi interzic obligarea persoanelor transgender la efectuarea interven╚Ťiilor chirurgicale ca precondi╚Ťie la modificarea sexului ├«n actele de stare civil─â.

 • Revizuirea programelor de formare ini╚Ťial─â ├«n cooperare cu facult─â╚Ťile de medicin─â, pentru a depatologiza identit─â╚Ťile queer ╚Öi a pune ├«n acord educa╚Ťia medical─â cu standardele OMS. ├Än prezent homosexualitatea ╚Öi identit─â╚Ťile transgender sunt considerate parafilii (devia╚Ťii sexuale) ├«n educa╚Ťia medical─â rom├óneasc─â, ├«n contradic╚Ťie cu standardele medicale interna╚Ťionale ale profesiei de psihiatru.

 

 

C─âtre autorit─â╚Ťile Administra╚Ťiei Publice Centrale sau Locale care au ├«n subordine spitale publice:

 • Monitorizarea condi╚Ťiilor ├«n care este asigurat accesul la ├«ntreruperi de sarcin─â la cerere pe toat─â perioada anului ╚Öi dac─â este asigurat personalul medical necesar ├«n func╚Ťie de num─ârul popula╚Ťiei pentru fiecare regiune, lu├ónd ├«n considerare ╚Öi statisticile existente (num─ârul de ├«ntreruperi de sarcin─â anual, num─ârul de ├«ntreruperi de sarcin─â ├«n cazul minorelor, num─ârul de ├«ntreruperi de sarcin─â la cerere etc.).

 • Finan╚Ťarea de la bugetul local a contraceptivelor decontate pentru popula╚Ťia din unitatea administrativ-teritorial─â respectiv─â, prin cabinetele de planificare familial─â existente la nivel jude╚Ťean.

 • Eliminarea ╚Öi prevenirea tuturor formelor de violen╚Ť─â asupra femeilor ╚Öi persoanelor queer ├«n spa╚Ťiile publice sau private, online sau offline, precum violen╚Ťa de gen, violen╚Ťa domestic─â, femicidul, abuzul, h─âr╚Ťuirea.

 

Către Colegiul Medicilor din România:

 • Armonizarea normelor deontologice, cu accent pe rela╚Ťia medic-pacient, componenta de ├«ntrerupere a rela╚Ťiei cu pacientului ╚Öi componentele de consim╚Ť─âm├ónt ╚Öi confiden╚Ťialitate.

 • S─â se asigure c─â ├«n formarea ini╚Ťial─â a medicilor se reg─âsesc elementele practice pentru acordarea serviciului de ├«ntrerupere de sarcin─â prin metode sigure, ├«n concordan╚Ť─â cu ultimele standarde aprobate de OMS ├«n domeniu.

 • Includerea temei drepturilor omului ├«n sistemul de s─ân─âtate prin adoptarea unui cod de etic─â pentru nediscriminare, egalitate de gen, antirasism, etc.

 • S─â se asigure c─â ├«n formarea ini╚Ťial─â ╚Öi continu─â a medicilor se reg─âsesc elementele practice pentru acordarea de servicii specifice de s─ân─âtate pentru persoane queer, inclusiv servicii medicale specifice tranzi╚Ťiei.

 

C─âtre managerii din spitale:

 • Informarea pacientelor privind condi╚Ťiile ╚Öi termenii pentru accesarea serviciilor de ├«ntrerupere de sarcin─â, inclusiv prin publicarea informa╚Ťiilor pe pagina web a institu╚Ťiei.

 • Temporar, ├«n cazul ├«n care nu exist─â personal medical care s─â efectueze sau care s─â asiste la efectuarea ├«ntreruperilor de sarcin─â la cerere, s─â contracteze cadre medicale dispuse s─â efectueze aceast─â interven╚Ťie f─âr─â nicio re╚Ťinere de orice natur─â.

 

Către Parlamentul României:

 • Interzicerea oric─ârui discurs care promoveaz─â informa╚Ťii p─ârtinitoare, incorecte din punct de vedere ╚Ötiin╚Ťific, sau care le-ar putea aduce un prejudiciu psiho-emo╚Ťional pacientelor despre orice procedur─â medical─â din sfera s─ân─ât─â╚Ťii reproducerii, inclusiv avortul la cerere.

 • Promovarea particip─ârii complete, echitabile ╚Öi incluzive ├«n procesele de decizie la nivel institu╚Ťional pentru a combate efectele barierelor specifice genului.

 • Producerea unui model de colectare a datelor care s─â evalueze impactul politicilor publice ├«n func╚Ťie de gen care s─â genereze r─âspunsuri institu╚Ťionale la femicid, violen╚Ťa de gen, s─ân─âtate public─â.

 • Introducerea conceptului intersec╚Ťionalit─â╚Ťii ├«n legisla╚Ťia privind drepturile sexuale ╚Öi reproductive.

 • Interzicerea terapiei de conversie: toate demersurile realizate de psiholog sau psihiatru pentru a modifica orientarea sexual─â care nu se ├«ncadreaz─â ├«n heteronormativitate ╚Öi identitatea queer. Terapia de conversie este un abuz psihologic la adresa acestor persoane ╚Öi nu d─â rezultatele scontate: pacien╚Ťii nu devin heterosexuali sau cisgender, ci se confrunt─â cu o cre╚Ötere a depresiei, anxiet─â╚Ťii ╚Öi au un risc crescut de suicid.

 

C─âtre Ministerul Educa╚Ťiei

 • Introducerea ├«n programa ╚Öcolar─â pentru ciclul primar a unei materii numite „Educa╚Ťie Rela╚Ťional─â” adaptat─â v├órstei care s─â includ─â informa╚Ťii despre societate, s─ân─âtate public─â, egalitate de gen, diversitate, dezvoltare emo╚Ťional─â ╚Öi rela╚Ťii umane.

 • Eliminarea educa╚Ťiei religioase obligatorie ├«n ciclul primar.

 • Introducerea ├«n programa ╚Öcolar─â a no╚Ťiunilor despre corp, rela╚Ťii sexuale, consim╚Ť─âm├ónt, mijloace de contracep╚Ťie, avort sub forma unei materii numite ÔÇ×Educa╚Ťie Sexual─âÔÇŁ de la ├«nceputul ciclului gimnazial ╚Öi nu sub termeni vagi care permit o program─â interdisciplinar─â mai larg─â precum ÔÇ×Educa╚Ťie Sanitar─âÔÇŁ sau ÔÇ×Educa╚Ťie de Via╚Ť─âÔÇŁ.

 • ├Än cazul ├«n care Ministerul Educa╚Ťiei ├«nt├ólne╚Öte opozi╚Ťie ╚Öi/sau refuzuri ├«mpotriva introducerii la nivel na╚Ťional a unei materii numite ÔÇ×Educa╚Ťie Sexual─âÔÇŁ care cuprinde o program─â larg─â cu privire la no╚Ťiuni legate de via╚Ťa sexual─â, cerem de urgen╚Ť─â aprobarea unui proiect care s─â introduc─â ├«n ╚Öcoli introducerea unor ateliere obligatorii┬á pentru elevi care s─â-i informeze cu privire la metode contraceptive (care sunt op╚Ťiunile, cum pot fi accesate, cum trebuie s─â fie folosite, etc.) ╚Öi la consim╚Ť─âm├ónt (ce este, importan╚Ťa sa, limbajul consim╚Ť─âm├óntului, criteriile consim╚Ť─âm├óntului);

 • Introducerea ├«n programa ╚Öcolar─â a no╚Ťiunilor despre formele de violen╚Ť─â ├«mpotriva fetelor ╚Öi femeilor (conform legii 217/2003) ╚Öi a no╚Ťiunilor despre egalitatea de gen ╚Öi eliminarea stereotipurilor de gen (conform Legii 202/2002).

 • Aprobarea manualelor auxiliare care abordeaz─â tema egalit─â╚Ťii de gen.

 • Diminuarea diferen╚Ťelor din ├«nv─â╚Ť─âm├óntul din mediul urban ╚Öi cel rural cu privire la accesul la informa╚Ťii despre educa╚Ťia sexual─â ╚Öi informa╚Ťii despre metode contraceptive.

 • Distribuirea ├«n licee – prin intermediul consilierului ╚Öcolar – a prezervativelor care s─â fie disponibile elevilor la cerere (aceast─â reform─â dore╚Öte┬á s─â mic╚Öoreze num─ârul de sarcini nedorite ├«n r├óndul tinerilor);

 • Pentru a preveni abandonul ╚Öcolar ├«n r├óndul mamelor minore (conform statisticii Salva╚Ťi Copiii: 83% din mamele minore abandoneaz─â ╚Öcoala) dorim ├«nfiin╚Ťarea unui sistem de resurse ╚Öi de sus╚Ťinere, printre care se num─âr─â burse sociale speciale, sprijin oferit de consilieri, un tratament asem─ân─âtor celui oferit copiilor cu CES (care include ╚Öi prefesori de sprijin);

 • Organizarea unor programe de educa╚Ťie bilingv─â pentru elevii ╚Öi elevele rome, refugia╚Ťii/refugiatele din Ucraina ╚Öi din alte ╚Ť─âri,┬á ├«nscri╚Öi/-se ├«n ├«nv─â╚Ť─âm├óntul de stat.

 

C─âtre Direc╚Ťiile Generale de Asisten╚Ť─â Social─â ╚Öi Protec╚Ťia Copilului:

 

 • Asigurarea accesului tinerelor ╚Öi tinerilor afla╚Ťi ├«n sistemul de protec╚Ťie la educa╚Ťii pentru s─ân─âtatea sexual─â ╚Öi a reproducerii, prin intermediul cabinetelor de planificare familial─â, medicilor ginecologi ╚Öi consilierilor ╚Öcolari.

 • Gravidele minore din sistemul de protec╚Ťie s─â aib─â acces la informa╚Ťii privind drepturile lor, inclusiv asupra dreptului de a face ├«ntrerupere de sarcin─â.

 • Asigurarea accesului la mijloace de contracep╚Ťie pentru to╚Ťi tinerii afla╚Ťi ├«n sistemul de protec╚Ťie a copilului.

Organizatoare: Colectiva feminist─â #Mul╚ŤumescPentruFlori

Cu sprijinul: Asocia╚Ťia E-Romnja,┬á Asocia╚Ťia Front/Feminism Romania, Asocia╚Ťia Moa╚Öelor Independente, Asocia╚Ťia Iele-S├ónziene, GirlUp Romania, Asocia╚Ťia ACCEPT, Meduza Kolektiv

#8martie #8martiezidezi #multumescpentruflori #avortgratuit #sexismulucide #cadeunasarimtoate

S-ar putea s─â-╚Ťi plac─â ╚Öi …

Raport de activitate 2023

Raport de activitate 2023

Drag─â comunitate, Lansat─â la ├«nceputul anului 2020 din dorin╚Ťa de a sprijini genera╚Ťiile viitoare de femei, Her Time...

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ro_RORomână