Spinning out

May 4, 2021

text: Andreea Decean

ilustratie: Diana Visinescu

Cred că toți am văzut la un moment dat un film sau un serial centrat în jurul patinajului. Filme ca Ice Princess, în care tocilara care nu are viață socială, prin vreo 3 antrenamente devine campioană națională, un clasic “coming of age” gen de film. Sau poate când am zis patinaj v-ați gândit automat la combinația clasică de patinaj artistic cu hockey, cum e Go figure, care a devenit cel mai utilizat plotline în crearea filmelor care includ patine.

În orice caz, dacă ar fi să vă recomand un serial și să încep să vă povestesc despre el, iar primul lucru pe care îl zic e că “Păi e vorba despre o patinatoare artistică” probabil că șansele de a vă uita la el sunt destul de mici. Hai să vă explic de ce Spinning Out nu e ca nici un alt film cu patinaj artistic.

Problemele de sănătate mintală cum sunt depresia și anxietatea au devenit tot mai mediatizate în ultima vreme, dar una dintre problemele despre care cred că majoritatea am auzit, dar nu a fost niciodată ceva foarte discutat este tulburarea bipolară. 

Kat a crescut cu o mamă cu această problemă mintală, mamă care din păcate nu i-a transmis doar pasiunea pentru patinaj, dar și tulburarea bipolară. Kat este incredibil de talentată, patinajul artistic fiind cu adevărat ceea ce vrea să facă în viață, nu e ca Troy Bolton care joacă baschet doar pentru că “E visul tău, tata, nu al meu”. Serialul însă nu ne prezintă talentul în ascensiune al protagonistei ce suferă de tulburarea bipolară, ci are loc după accidentul lui Kat din timpul unei competiții unde își sparge capul. Refuză să lase însă acest lucru să îi afecteze cariera și încearcă în continuare să revină la normalitate, în ciuda temerii sale de a face un triplu axel, fiind mișcarea care a cauzat accidentul. 

Planul lui Kat de a patina ca înainte eșuează și realizează că singura modalitate de a putea continua să facă ceea ce adoră este să patineze în pereche. Motivul pentru care patinajul în pereche este singura sa opțiune este pentru că pică testul pentru seniori și nu are varianta de a-l repeta decât peste 6 luni. Justin, un patinator cu nenumărate medalii, convenabil în aceeași perioadă cu problema lui Kat, rămâne fără parteneră. Kat revine pe gheață alături de Justin și cu ajutorul unei talentate fost patinatoare rusești, Dasha, ce îl antrena pe Justin de când era mic copil, Kat trece peste temerile ei și reușește să patineze ca înainte.

Pe parcursul întregului serial, boala joacă un rol foarte important, dar momentul care îți deschide cel mai mult ochii este atunci când Kat se oprește din a-și lua medicamentele și vedem cu adevărat cât de tare afectează pe cineva tulburarea bipolară. 

Aș putea continua să vă explic de ce este un serial atât de bun și de ce cred că vizionarea lui v-ar oferi o perspectivă diferită asupra multor lucruri, dar dacă aș face asta nu ar mai trebui să vă uitați la el. Tind, însă, să cred că această scurtă prezentare a stârnit curiozitatea unora dintre voi.

S-ar putea să-ți placă și …

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *