text: Andrada Sima
ilustratie: Patricia Gheorghe
Cu siguranță mulți dintre voi ați găsit cândva pe cineva, v-ați plăcut, ați hotărât să vă cuplați, iar după o perioadă în care ați observat anumite schimbări negative în relație v-ați pus întrebarea: ,,Oare mă aflu într-o relație toxică?”. Ei bine, multe femei și bărbați au trecut prin astfel de relații toxice, de iubire, familiale sau de prietenie, fără să-și dea seama, deoarece acestea pot fi uneori greu de identificat. Relațiile, prin natura lor bidirecțională, necesită implicare și adaptare, fiecare partener dăruiește mai mult, se implică mai mult. Relațiile nu sunt perfecte, dar ele trebuie să tindă spre armonie și echilibru. Să începem cu începutul!
Ce este relația toxică?
Relația toxică este orice tip de relație nefavorabilă atât pentru tine, cât și pentru ceilalți din jurul tău. Aceasta ascunde lipsa încrederii de sine și o relație de dependență față de partener. O relație toxică nu implică întotdeauna violență, însă, la nivel psihic, există totuși o relație agresat-agresor, uneori fiind reciprocă. Agresorul atacă printr-un sentiment de autoînvinovățire și culpabilizare, iar agresatul dezvoltă în subconștient nesiguranță și vină, acesta ajungând să fie prins într-un cerc vicios.
Cum îți dai seama că ești într-o relație toxică?
De cele mai multe ori poți să stai o vreme îndelungată într-o relație toxică, fără să realizezi acest lucru, ba chiar ți se pare normală situația în care partenerul tău să fie puternic dominator, iar tu să te sacrifici pentru ca lucrurile ,,să meargă”. Poate vii dintr-o familie cu principii de genul ,,relația cere sacrificii”, ,,femeia întotdeauna cedează”, care, fiind îndărătnicite la nivel de credință, le consideri firești. De fapt, într-o relație nu este despre sacrificii și nici despre a ceda, partenerii adevărați, cu principii sănătoase, vor tinde spre echilibru, balanță între a da și a primi, balanța acceptării reciproce, compromisuri. ”Orice relație are un nivel de toxicitate. Nimic nu este perfect, există întotdeauna loc de mai bine”, spunea Ginnie Love Thompson, un psihoterapeut american. Însă când toxicitatea scapă de sub control, atunci apar problemele.
Care sunt semnele unei relații toxice?
Relațiile toxice pot fi uneori greu de identificat. Există însă unele comportamente care, în mod evident, întrec măsura, precum orice fel de abuz fizic, emoțional, verbal sau financiar. Alte semne sunt mult mai subtile, însă la fel de problematice. Iată care consideră psihologii ca fiind principalele semne ale unei relații toxice:
- Partenerul nu-și asumă niciodată responsabilitatea
- Nu ai grijă de tine
- Partenerul ,,te pune la zid tot timpul”
- Te simți epuizat/epuizată
- Partenerul îți aduce mereu critici constructive, chiar și atunci când îl rogi să nu o facă
- Partenerul tău nu-și amintește niciodată programul tău
- Întotdeauna îi învinovățește pe alții pentru problemele sale
- Partenerul tău este super competitiv
- Simți că faci toată treaba din relație
- Îi găsești mereu scuze pentru comportamentul inadecvat
Bineînțeles, în relațiile toxice, apar tot felul de comportamente care diferă, uneori fiind destul de greu de observat, în timp ce, alteori, se ajunge chiar la abuz fizic și verbal. Poți să le privești ca pe un joc de rol al relației nefirești: manipulator- manipulat, agresor- agresat și un numitor comun: dependența ca un gol emoțional, ca o lipsă a iubirii de sine.
Tipuri de personalități toxice:
- Umilitorul- acest tip de individ toxic te va face să te simți inutil/ă, incapabil/ă și umilit/ă în mod constant și te va lua în derâdere,obiectivul său fiind acela de a îți reduce treptat stima de sine, astfel încât să nu pui la îndoială controlul său absolut în relație.
- Furiosul- controlul prin intimidare este un comportament clasic al unui partener toxic, adesea, aceste persoane având un temperament imprevizibil și ușor de declanșat; această stare constantă de vigilență și incapacitate de a premedita o ieșire furioasă dăunează atât sănătății emoționale, cât și fizice a „victimei”.
- Acuzatorul- controlul acuzatorului îți declanșează starea de vinovăție de fiecare dată când faci ceva ce nu-i place; ca și în cazul tuturor comportamentelor toxice, inducerea vinovăției este concepută pentru a-ți controla comportamentul, astfel încât partenerul tău toxic să obțină ceea ce dorește.
- Dramaticul / Istericul- dacă ai încercat vreodată să-ți exprimi deranjul sau supărarea cu privire la o anumită problemă sau eveniment și cumva partenerul tău a găsit o modalitate de a arunca vina asupra ta și a reacționat total exagerat ai de-a face cu o persoană dramatică/ isterică; deseori, în loc să te consolezi pe tine, îți consolezi partenerul și, chiar mai rău, te consideri o persoană egoistă deoarece ai deschis un subiect atât de deranjant pentru partener.
- Pasivul- oricât de ciudat ar părea, o metodă de control toxic este pasivitatea dusă până la nivelul în care trebuie ca tu să iei deciziile în locul partenerului și să ai grijă de relație, acești „controlori” toxici dorind să duci la capăt orice decizie în locul lor;dacă ești implicat/ă într-o relație cu un „controlor” pasiv, probabil vei experimenta o anxietate și / sau oboseală constantă, asta pentru că trebuie să iei singur/ă aproape orice decizie.
- Egoistul- această persoană își ascunde adesea comportamentul său de control toxic prin afirmarea directă a „independenței” și își va îndeplini rareori angajamentele; aspectul cel mai dureros este faptul că nu te vei simți niciodată în siguranță într-o relație cu acest tip de caracter toxic, iar anxietatea pe care o simți într-o astfel de relație toxică poate să îți deterioreze treptat starea de sănătate emoțională și fizică.
- Profitorul- profitorul – în special la începutul unei relații – pare a fi de multe ori foarte drăguț și amabil atâta timp cât primește tot ce vrea de la tine; ceea ce face ca o relație cu un profitor să fie toxică este posibilitatea unui singur scenariu: niciodată nu vei depune suficient efort în ochii acestui partener și te va putea părăsi oricând , dacă vor găsi pe altcineva care va face mai mult pentru ei.
- Paranoicul / Posesivul- la începutul relației cu un astfel de partener, poți aprecia „gelozia” lui mai ales dacă nu te simți extrem de controlat/ă; majoritatea partenerilor posesivi vor spune că, odată ce voi doi sunteți căsătoriți sau într-o relație serioasă, vor înceta cu gelozia și se vor simți mai liniștiți, însă aceasta se va accentua treptat.
Ce poți face pentru a te vindeca sau ieși dintr-o relație toxică?
Când îți dai seama că relația ta este toxică, este bine să începi să iei atitudine pentru că la un moment dat lucrurile vor degenera mult mai rău. Însă, dacă totuși alegi să continui într-o astfel de relație, este important să-ți faci în minte listă cu avantaje și dezavantaje. Vestea proastă este că nu vei putea schimba partenerul. Vestea bună este că poți lucra cu tine, ceea ce te poate determina să te comporți diferit cu partenerul tău, ca urmare, partenerul poate alege să își schimbe comportamentul. În esență, comportamentul toxic trebuie confruntat calm, dar cu fermitate. Fă acest lucru identificând comportamentul partenerului, afirmând că nu mai este acceptabil și sugerând comportamente alternative care ar funcționa mai bine.
Trebuie să înțelegi cu adevărat că meriți să fii tratat/ă cu iubire, compasiune și respect în orice tip de relație. Dacă partenerul tău refuză să se schimbe și comportamentul persistă, renunță la relație. Este mult mai bine să treci printr-un proces dureros de câteva luni (cauzat de despărțire), decât să rămâi mai mult timp într-o relație din ce în ce mai dăunătoare, atât fizic, cât și psihic. De reținut este faptul că indiferent de cât de rău îi pare partenerului tău după, dacă ai fost abuzat/ă fizic, trebuie să te separi imediat de partener, pentru că odată ce te-a lovit va continua să o facă în mod repetat.
https://www.aidaivan.ro/ce-se-ascunde-de-fapt-in-spatele-asa-ziselor-relatii-toxice/
https://www.cursuri-picon.ro/care-sunt-semnele-unei-relatii-a35
https://life.ro/semnele-unei-relatii-toxice/
https://www.clinicaoananicolau.ro/relatie-toxica-ce-reprezinta-si-cum-o-identificam/
0 Comentarii