Cât de important e sa iti intelegi sentimentele?

iulie 28, 2023

text: Gabriela Dincă

iulustratie: Cristina Radoaica

  Trăind într-o societate care ne influențează să ne concentrăm pe ideea de a găsi fericirea și de a atinge standardele nerealiste ale unei vieți „perfecte”, uităm de multe ori să acordăm suficientă atenție emoțiilor. Sentimentele plăcute sunt acceptate cu ușurință, iar cele considerate neplăcute sunt deseori judecate, ignorate și invalidate atât de noi înșine cât și de ceilalți, ceea ce ne împinge spre invalidarea emoțională: „Nu trebuie să mă simt așa”, „Ceea ce simt nu este atât de important”.

Validarea emoțională presupune înțelegerea unui sentiment, acceptarea sa ca fiind normal și conștientizarea faptului că nu este deloc greșit ca acesta să existe. Fie că ne referim la propria persoană sau că ne raportăm la ceea ce simte altcineva, invalidarea sentimentelor poate genera un disconfort mai mare decât cel provocat inițial de un sentiment nedorit. Respingerea, ignorarea și minimalizarea sentimentelor nu ajută la consolarea lor și nici nu le va face să dispară, deoarece acestea există cu scopul de a atrage atenția asupra unei nevoi sau a unei răni emoționale. 

     De ce este important să acceptăm fiecare emoție? Pentru că răspunsurile afirmative sunt primite cu căldură și au parte de reacții pozitive. Pe lângă faptul că acestea contribuie la creșterea încrederii în sine și la clădirea înțelegerii dintre oameni, ele ajută la diminuarea intensității sentimentelor negative. A accepta ceea ce simțim este un pas esențial în încercarea de a ne schimba dispoziția. Astfel, comunicarea dintre oameni joacă un rol semnificativ atunci când vrem să explicăm ceea ce simțim. A înțelege emoțiile cuiva, a fi de acord cu ceea ce simte și a manifesta compasiune atunci când cineva vorbește despre starea sa sunt lucruri simple, însă pline de semnificație pentru cineva care suferă.

     Așadar, cum putem valida în mod corespunzător sentimentele? Adresarea unei serii de afirmații este o metodă des folosită și eficientă pentru a arăta sinelui nostru că acceptăm ceea ce simțim. ,,E normal să mă simt așa”, „Oricine s-ar simți la fel în această situație” sau „Ceea ce simt acum e firesc” sunt cele mai comune afirmații prin care oamenii își pot valida propriile sentimente. Încurajările sunt de asemenea recomandate pentru a arăta înțelegere și sprijin față de propria persoană. În ceea ce privește validarea sentimentelor altcuiva, pe lângă afirmații și încurajări, este esențial să explorăm sentimentele și gândurile celeilalte persoane, să manifestăm empatie pentru a înțelege reacțiile emoționale stârnite și să arătăm că suntem capabili să ascultăm fără a judeca ceea ce ni se spune. 

     Cea mai eficientă metodă de a valida experiența emoțională a unei persoane sau chiar pe a noastră este de a comunica și de a înțelege că fiecare sentiment este motivat de anumite circumstanțe. Nu trebuie să fim de acord cu situația sau cu atitudinea manifestată, ci doar să acceptăm faptul că acel sentiment există.

 

Surse:

https://cronicadepsihologie.ro/validarea-si-invalidarea-emotionala/

https://mindeducation.ro/validarea-emotionala-resursa-valoroasa-pentru-gestionarea-emotiilor-neplacute/

 

S-ar putea să-ți placă și …

Raport de activitate 2023

Raport de activitate 2023

Dragă comunitate, Lansată la începutul anului 2020 din dorința de a sprijini generațiile viitoare de femei, Her Time...

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ro_RORomână