Cum trăiesc femeile din România?

September 7, 2023

text: Diana Stanciu

ilustratie: Raluca Cozmi

!TW: SA MENTION

Deși trăim în secolul XXI, anul de grație 2023, țara noastră mai are câteva trepte de urcat pentru a putea ajunge la egalitate de gen. 

Ca femei ne confruntăm cu misoginie încă de la vârste fragede în școli, licee, universități, la locul de muncă, pe stradă, uneori și în propriile cămine.

Trăim în țara în care 55% din respondenții români ai Eurobarometrului special asupra violenței de gen realizat în vara anului 2016 sunt de părere că abuzul sexual poate fi justificat prin: consumul de alcool și droguri, purtarea de haine considerate “provocatoare sau sexy”, victima a mers de bunăvoie acasă cu cineva; tot in cadrul aceluiași Eurobarometru 1 din 5 romani nici măcar nu ar vrea ca violul să fie ilegal.

 Aceeași țara unde instanțele de judecată decid că fetele minore au întreținut cu consimțământ raporturi sexuale cu bărbați mult mai în vârstă. Tot aici, ba chiar în inima Capitalei, bărbații de pe terasa dau note femeilor aflate doar în trecere.

Societatea patriarhală românească cere femeilor “să nu își piardă giuvaierul”(o expresie des folosită, ce face trimitere la virginitate), înainte de căsătorie, dar tot bărbații se așteaptă ca, în dormitor, femeile să se comporte exact ca actrițele din filmele pentru adulți, blamate și ele la rândul lor pentru munca pe care o fac.

Ai o altă orientare sexuală?: “Nu ai dat de ce trebuie încă…”

Alegi cariera în detrimentul întemeierii unei familii?: “Bărbatul e cel care trebuie să producă.”

Îți susții puternic ideile și concepțiile?: “Ești isterică”.

Sunt poate sute de exemple care ar mai putea fi subliniate, dar poate vom putea privi puțin și ce s-a îmbunătățit, nu?

Conform indexului egalității de gen pe anul 2022, despre care am vorbit anterior, România deține cea mai înaltă poziție în domeniul puterii, subdomeniul decizional-social. România deține cel mai mare scor în domeniul sănătății (70.4 puncte) datorită unor performanțe în subdomeniile accesului (96.0 puncte) și stării de sănătate (89.2 puncte). Însă ambele domenii necesită îmbunătățiri. Iar din anul 2019, scorul țării noastre s-a îmbunătățit cel mai mult în domeniul banilor (+1.1 puncte). Se observă evoluții și în subdomeniile situației economice (+1.4 puncte) și resurselor financiare(+0.7 puncte), care au facilitat această schimbare. În subdomeniul situației economice,  România a urcat de pe locul 25 pe locul 24.

  Scorul total al României este se 53.7 punct, cu aproximativ 14.9 puncte sub scorul Uniunii Europene.

Este limpede că țara noastră mai are de progresat, însă nu îi putem nega progresul. 

Surse:

Studiu UE: 55% dintre romani cred ca violul poate fi justificat. Unu din cinci nu ar vrea nici macar sa fie ilegal – Stirileprotv.ro

Un „concurs” cu note acordate femeilor pe o stradă din centrul Capitalei a inflamat Internetul | Newsweek Romania

Un tânăr a violat o fetiță de 13 ani într-un parc. Judecător: „E prea tânăr pentru a merge la închisoare!”

(94) PICK UP ARTISTS IN ROMANIA – YouTube

Romania | 2022 | Gender Equality Index | European Institute for Gender Equality

Referinte:

https://hertimeromania.com/haideti-sa-discutam-despre-raportul-pe-2022-al-indexului-egalitatii-de-gen/

S-ar putea să-ți placă și …

De ce Her Time?

De ce Her Time?

text: Maria Petrea ilustratie: Cristina Radoaica Fiecare dintre noi are un vis. Visul meu este să fiu un exemplu...

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *