Feminism and the advocacy of women’s rights

May 10, 2023

text: Diana Stanciu

ilustratie: Cristina Radoaica

Niciodată nu este un moment inoportun să vorbim despre feminism și susținerea drepturilor femeilor. Teme despre care vom aduce câteva informații în plus chiar în acest articol.

Feminismul reprezintă o serie de mișcări politice, ideologice și sociale care au un scop comun: definirea, stabilirea și respectarea drepturilor politice, economice, personale și sociale ale femeilor. Mișcarea feministă include și încercarea de a stabili șanse egale pentru femei în educație și la locul de muncă.

Ca o privire de ansamblu, advocacy- susținerea feminismului are ca principală preocupare să pună capăt nedreptăților din întreaga lume prin promovarea drepturilor femeilor. Are diverse moduri de utilizare și de manifestare, de la strategii de lobby la reuniunile ministeriale ale Organizației Mondiale a Comerțului, până la reformarea politicilor discriminatorii de gen.

De-a lungul istoriei, femeile au luptat pentru diverse drepturi, de la cel de a vota, la cel de a deține proprietăți, la dreptul la educație și până la dreptul de a lua parte la diverse procese politice. În ultimii ani, accentul mișcării pentru drepturile femeilor a picat asupra problemelor de sănătate și drepturilor reproductive, inegalității economice, hărțuirii sexuale și rape culture.

Susținerea drepturilor femeilor bazată pe o egalitatea între sexe este un obiectiv important și de lungă durată. Susținătorii drepturilor femeilor consideră că femeile trebuie să aibă drepturi egale cu bărbații în toate domeniile vieții private și publice inclusiv educație, la locul de muncă și participare în politică. Ei sunt, de asemenea, de părere că femeile trebuie tratate cu respect și demnitate și că perspectivele lor unice ar trebuie apreciate.

Văzând progresul drepturilor femeilor, apare întrebarea “De ce mai sunt mișcarea feministă și susținerea acesteia importante în ziua de azi?”.

În ciuda progresului, femeile încă se lovesc de bariere semnificative legate de egalitatea de gen. În mai multe țări din lume, femeilor nu li s-au acordat încă drepturi egale cu cele ale bărbaților și nu sunt tratate în mod egal la locul de muncă.

Conform Global Gender Gap Report 2022 realizat de Forumul Economic Mondial, paritatea de gen nu se îmbunătățește. Se preconizează că va mai fi nevoie de mai mult de 130 de ani pentru reducerea decalajului de gen actual. Potrivit raportului în cauză, cele mai afectate zone sunt participarea economică și politică. Femeile câștigă mai puțin decât bărbații în majoritatea statelor și au șanse mai ridicate să trăiască în sărăcie. Totodată, violența împotriva femeilor a reprezentat o problemă majoră peste tot  în lume; femeile nu sunt în siguranță nici acasă, nici în locurile publice.

Este necesar să continuăm să milităm pentru drepturile femeilor până în momentul în care egalitatea de gen va deveni o realitate pentru toată lumea. Sprijinind feminismul putem susține o lume echitabilă, mai dreaptă. Putem juca un rol esențial în crearea unei lumi în care egalitatea de gen să fie o realitate, doar încercând să ajutăm la conștientizarea problemelor legate de acest aspect și luând măsuri în acest sens.

Surse:tps://policy-practice.oxfam.org/resources/a-guide-to-feminist-advocacy-131591/#:~:text=Feminist%20advocacy%20is%20concerned%20with,reform%20of%20gender%2Ddiscriminatory%20policies

https://www.rightsofequality.com/feminism-and-the-advocacy-of-womens-rights-why-are-these-relevant-today/

Raport/Studiu: https://www.weforum.org/reports/global-gender-gap-report-2022

S-ar putea să-ți placă și …

Cum învăț să mă iubesc?

Cum învăț să mă iubesc?

text: Irina Voiculescu ilustratie: Raluca Cozmi „Dacă ne putem detașa de ceea ce cred ceilalți și dacă ne putem asuma...

Trei ani cu Her Time

Trei ani cu Her Time

ilustratie: Cristina Radoaica Her Time aniversează 3 ani de când luptă pentru drepturile femeilor în societate.  Dacă...

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *