text: Stanciu Diana
ilustrație: Rădoaica Cristina
Cred că mulți dintre noi am auzit de oameni de știință români precum Nicolae Paulescu, inventatorul insulinei, Henri Coandă , considerat părintele avionului cu reacție, George Emil Palade, medic și om de știință laureat al premiului Nobel pentru fiziologie și medicină, ar mai fi și alte exemple, dar nu acesta este subiectul articolului de astăzi. Apare însă întrebarea: “Ce au în comun aceste personalități, în afara faptului că sunt cu toții oameni de știință?”. Întrebare la care îmi voi permite să răspund tot eu: Oamenii de știință menționați anterior sunt cu toții bărbați.
Desigur, că și în țara noastră, ca și în alte state, oameni de știință nu sunt doar bărbații, ci și femeile. Acesta este și subiectul articolului de astăzi: Femei românce în știință.
Acesta nu este, cu siguranță, un top, iar ordinea este aleatorie:
Ana Aslan
Medic, profesor, academician, om de știință și inventator care a înființat în 1952 primul Institut de Geriatrie din lume, la București. A evidențiat importanța procainei în ameliorarea tulburărilor distrofice legate de vârstă, aplicând-o pe scară largă în clinica de geriatrie, sub numele de Gerovital.
Procaina este un anestezic local utilizat la început în stomatologie, fiind comercializat sub numele de novocaină.
Ana Aslan a inventat (în colaborare cu farmacista Elena Polovrăgeanu) produsul geriatric Aslavital, brevetat și introdus în producția industrială în 1980.
Eliza Leonida Zamfirescu
O ingineră și inventatoare din România, șefă a laboratoarelor Institutului Geologic al României. A fost membră a Asociației Generale a Inginerilor din România și membră a Asociației Internaționale a Femeilor Universitare, unanim recunoscută drept prima femeie inginer din lume. A adus o contribuție deosebită la progresul economiei naționale și la afirmarea științei românești, prin lucrările sale originale, susținute la congrese, simpozioane și publicate. Aici s-a preocupat de analiza apei potabile, a diverselor minerale, petrol, gaze, cărbuni, bituminide solide, roci de construcție și de prepararea minereurilor, semnând 85000 buletine de analize, ale căror rezultate au fost publicate în seria „Studii economice”, editată de Institutul Geologic. Contribuția sa la cercetarea bogățiilor minerale ale României îi asigură un loc de cinste în galeria marilor figuri ale științei naționale, europene și mondiale.
Maria Teohari
A fost prima femeie astronom din România. După un scurt stagiu în Capitală, a urmat specializări la observatoarele astronomice din Paris și Nisa. A lucrat mai ales la observații asupra Soarelui, fără să poarte, însă, protecții pentru ochi. A revenit în țară în 1914 și a lucrat, pentru o lungă perioadă, la Observatorul astronomic din București. A publicat, în Anuarul observatorului, lucrări despre petele solare și alte fenomene cerești. De asemenea, a publicat, în revista ”Natura”, articole pentru promovarea astronomiei. După câțiva ani, vederea a început să-i slăbească, fiind nevoită să renunțe la cercetarea astronomică. A predat matematica și astronomia la Liceul ”Domnița Ileana” din București, continuând și o colaborare cu Observatorul.
Sofia Ionescu
S-a remarcat în domeniul medicinei, aceasta fiind prima doctoriță care a făcut o operație pe creier. Evenimentul s-a produs în 1944 și a fost o intervenție de succes asupra unui copil care fusese victima unui bombardament în timpul războiului.
Florica Bagdasar
A fost medic și cercetătoare în psihologia infantilă, totodată și prima femeie ministru din România.
Acestea sunt doar câteva dintre româncele cu realizări în domeniul științei, de menționat mai sunt și nume precum: Aurora Gruescu, considerată prima femeie inginer silvicultor, Silvia Creangă, matematician, profesor universitar şi rector al Universităţii „Al. I. Cuza” din Iaşi, Ștefania Mărăcineanu, chimistă și fiziciană română recunoscută internațional, dar nu sunt nici ultimele, nici cele din urmă.
Ca o concluzie, sunt de părere ca femeile-oameni de știință, dar și cele care activează în alte domenii, din România merită mai multă vizibilitate și mai multe credite comparativ cu cele acordate la momentul actual.
SURSE:
http://mast-education.eu/files/brochure_22_romanian_scientists_ro.pdf
https://www.gandul.ro/magazin/25-de-romance-care-au-schimbat-lumea-16191040
https://mindcraftstories.ro/stiinta/8-femei-de-stiinta-remarcabile-din-romania-si-povestile-lor/
0 Comentarii